
Προκλήσεις και ευκαιρίες για τους επενδυτές φέρνουν οι ανατροπές στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, όπου η αποπαγκοσμιοποίηση, η απανθρακοποίηση και οι ανατροπές στο δημογραφικό δημιουργούν ένα τοπίο που συνδυάζει στοιχεία τόσο από το μέλλον όσο και από το παρελθόν.
Γιατί η αποπαγκοσμιοποίηση πυροδοτεί τον πληθωρισμό
Αλλαγή ισορροπίας
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Barron’s, ένα στοιχείο που οι επενδυτές πρέπει πλέον να θεωρούν δεδομένο είναι ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Και αυτό δεν αφορά μόνο τα επιτόκια, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν πιθανώς κάνει ήδη αρκετά για να μειώσουν τον πληθωρισμό από τα υψηλά του 2022, αλλά συνολικά την αντίληψη για την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες επενέβαιναν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις αγορές με το πρώτο σημάδι κάθε ύφεσης. Τα επιτόκια μειώθηκαν σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ και η ποσοτική χαλάρωση ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρήθηκε απαραίτητη για την καταπολέμηση του κινδύνου αποπληθωρισμού.
Όμως τώρα, οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν ενεργά να επιβραδύνουν την ανάπτυξη για να μειώσουν τον πληθωρισμό – ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι προκαλούν ύφεση.
Καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις κλιμακώνονται λόγω της επίδρασης των τριών παραγόντων που αναφέρθηκαν αρχικά (αποπαγκοσμιοποίηση, απανθρακοποίηση και δημογραφικό), η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να παραμείνει αυστηρότερη και πιο περιοριστική από ό,τι πριν την πανδημία του κορωνοϊού, αν οι κεντρικές τράπεζες παραμείνουν σταθερές στον στόχο τους να διατηρούν σταθερές τις τιμές.
Δημογραφικό και αποπαγκοσμιοποίηση
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Barron’s, στο μέτωπο του δημογραφικού, οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εργαζομένων θα μπορούσαν να ωθήσουν το κόστος εργασίας σε υψηλότερα επίπεδα. Από την έναρξη της πανδημίας, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό έχει μειωθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες οικονομίες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Δεκέμβριο του 2022, υπήρχαν 11 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, ενώ υπήρχαν μόνο 5,7 εκατομμύρια άνεργοι. Τα βασικά οικονομικά υπαγορεύουν ότι όπου η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, οι τιμές, ή στην προκειμένη περίπτωση οι μισθοί, πρέπει να αυξάνονται.
Έπειτα, η αποπαγκοσμιοποίηση προσθέτει μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις. Η πανδημία ενέτεινε περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ της Δύσης και της Κίνας, καθώς τα εκτεταμένα μπλοκαρίσματα στην κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού επιδείνωσαν τον πληθωρισμό και ανέδειξαν την υπερβολική εξάρτηση από τις εισαγωγές. Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας αποκάλυψε παρόμοιες εξαρτήσεις, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια και τη γεωργία στην Ευρώπη.
Μια νέα τάξη πραγμάτων
Έτσι λοιπόν, μια νέα τάξη πραγμάτων αναπτύσσεται, με τις εταιρείες να διαφοροποιούν την παραγωγή τους μεταφέροντάς την πιο κοντά στην έδρα τους.
Αυτό σημαίνει ότι μία από τις μεγάλες αποπληθωριστικές δυνάμεις των τελευταίων δεκαετιών, η ανάπτυξη της παραγωγής χαμηλού κόστους στην Κίνα, μπορεί να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Η παγκοσμιοποίηση μπορεί ακόμη να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση του κόστους καθώς η παραγωγή μεταφέρεται σε νέες χώρες, αλλά τα εύκολα κέρδη -το μέρισμα της παγκοσμιοποίησης- μπορεί να έχουν τελειώσει καθώς οι επιχειρήσεις δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην ασφάλεια του εφοδιασμού.
Τέλος, η απανθρακοποίηση είναι επίσης πιθανό να έχει σημαντικό πληθωριστικό αντίκτυπο. Και αυτό γιατί, αν και το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μειώνεται σταδιακά, η διαδικασία πλήρους εγκατάλειψης του άνθρακα θα διατηρήσει υψηλά τις τιμές της ενέργειας για πολλά ακόμη χρόνια.
Νέες προκλήσεις
Για τους επενδυτές, τα παραπάνω σημαίνουν αλλαγές στις αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων αλλά και πρόσθετη μεταβλητότητα. Από τη λογική της διάσωσης των περιουσιακών στοιχείων που κινδυνεύουν, θα πρέπει να περάσουν στην προσπάθεια ανατίμησης των περιουσιακών τους στοιχείων ώστε να είναι ανταγωνιστικά στην απόδοση μετρητών.
Οι μαζικές επενδυτικές τάσεις θα χρειαστεί να δώσουν τη θέση τους στην προσεκτική ανάλυση των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών, σε μια διαδικασία αντίστροφη από αυτή που είχε επικρατήσει την τελευταία δεκαετία.
Και οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ: Η θεωρούμενη ως σταθερή συσχέτιση μεταξύ ομολόγων και μετοχών (όταν οι τιμές των ομολόγων αυξάνονταν, οι μετοχές έπεφταν και το αντίστροφο), διαψεύδεται πλέον από την κίνηση της αγοράς: Το 2022 τα ομόλογα κινήθηκαν παράλληλα με τις μετοχές τόσο προς τα πάνω όσο και προς τα κάτω. Έτσι, η ελκυστικότητα των ομολόγων είναι πλέον η απόδοσή τους.
Στην περίπτωση των μετοχών, μπορεί να απαιτείται μια νέα εστίαση στις αποτιμήσεις και όχι στην κερδοσκοπική ανάπτυξη – καθώς και μια νέα γεωγραφική κατανομή των επενδύσεων, σε έναν κόσμο που η αμερικανική κυριαρχία είναι απίθανο να διατηρηθεί.
Τέλος το business as usual
Ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές βλέπουν τα εμπορεύματα έχει επίσης αλλάξει σημαντικά, καθώς οι επενδυτές στρέφονται ξανά προς τις πρώτες ύλες ως αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Η τάση απεξάρτησης από τον άνθρακα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε πρόσθετη ζήτηση για μέταλλα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, και απομάκρυνση κεφαλαίων από τα ορυκτά καύσιμα.
Συνολικά, με φόντο τις αλλαγές που φέρνουν αποπαγκοσμιοποίηση, απανθρακοποίηση και δημογραφικό, οι επενδυτές καλούνται να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αναλύουν τους νέους κινδύνους και να αποτιμούν με νέο τρόπο τα περιουσιακά στοιχεία.


Latest News

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων