Η δουλειά της κεντρικής τράπεζας είναι να ανησυχεί». Ετσι περιέγραψε η Αλις Ρίβλιν, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, το έργο των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής. Τότε, οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν ένα βασικό μέλημα: να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Τώρα, ο πληθωρισμός είναι μια από τις πολλές ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες.

Ενα ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό σκηνικό αφήνει λιγότερο περιθώριο ελιγμών για την πολιτική, ενώ οι δομικές δυνάμεις – από την αποπαγκοσμιοποίηση έως την κλιματική αλλαγή, τη γήρανση του πληθυσμού και την έλευση του ψηφιακού χρήματος – έχουν περιπλέξει πολύ την υποκείμενη πολιτική πρόκληση. Οι εντολές των κεντρικών τραπεζών και ακόμη και η ανεξαρτησία τους υφίστανται αυξανόμενη πολιτική πίεση. Αυτές οι νέες δυνάμεις και άλλες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να αλλάξει η νομισματική πολιτική στο μέλλον. Στο τελευταίο μας τεύχος του περιοδικού «Finance and Development» διακεκριμένοι συνεργάτες προσφέρουν πληροφορίες για το πώς οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να περιηγηθούν σε έναν όλο και πιο περίπλοκο κόσμο.

Fed: Παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για πληθωρισμό 2%

Η Gita Gopinath του ΔΝΤ περιγράφει λεπτομερώς πώς οι οικονομολόγοι χρειάζονται βελτιωμένα εργαλεία, αφού τα υπάρχοντα μοντέλα έχασαν την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού. Ο Masaaki Shirakawa, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, συμφωνεί, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να επανεξεταστούν τα θεμέλια και το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, δίνοντας προσοχή στις εθνικές διαφορές.

Ο Markus Brunnermeier του Πρίνστον υποστηρίζει ότι σε έναν κόσμο μετά την πανδημία με υψηλότερο πληθωρισμό, χαμηλότερη ανάπτυξη και περισσότερο χρέος, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να ακολουθούν πολιτικές σχεδιασμένες για τις ημέρες του χαμηλού πληθωρισμού, των χαμηλών επιτοκίων και της ισχυρής ανάπτυξης.

Ο Raghuram Rajan, πρώην διοικητής της Reserve Bank of India, εξηγεί γιατί οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν εκ νέου στον πρωταρχικό τους ρόλο, τη σταθερότητα των τιμών, με σεβασμό στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο Philip Lane της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητεί τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ και την πρόκληση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της. Ο Lesetja Kganyago, διοικητής της South African Reserve Bank, ο Sukudhew Singh, πρώην υποδιοικητής της Bank Negara Malaysia, και ο Leonardo Villar, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κολομβίας, δίνουν τη γνώμη τους για την αλληλεπίδραση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, της παρέμβασης στο συνάλλαγμα και της στόχευσης πληθωρισμού αντίστοιχα. Σε μια ευρεία συνέντευξη, η Karnit Flug, πρώην διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ και η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της, μιλά για τη σημασία της λογοδοσίας και της διαφάνειας της κεντρικής τράπεζας.

Η Gita Bhatt είναι επικεφαλής επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο blog του ΔΝΤ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων