Η δουλειά της κεντρικής τράπεζας είναι να ανησυχεί». Ετσι περιέγραψε η Αλις Ρίβλιν, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, το έργο των υπευθύνων χάραξης νομισματικής πολιτικής. Τότε, οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν ένα βασικό μέλημα: να διατηρήσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο. Τώρα, ο πληθωρισμός είναι μια από τις πολλές ανησυχίες που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες.
Ενα ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό σκηνικό αφήνει λιγότερο περιθώριο ελιγμών για την πολιτική, ενώ οι δομικές δυνάμεις – από την αποπαγκοσμιοποίηση έως την κλιματική αλλαγή, τη γήρανση του πληθυσμού και την έλευση του ψηφιακού χρήματος – έχουν περιπλέξει πολύ την υποκείμενη πολιτική πρόκληση. Οι εντολές των κεντρικών τραπεζών και ακόμη και η ανεξαρτησία τους υφίστανται αυξανόμενη πολιτική πίεση. Αυτές οι νέες δυνάμεις και άλλες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί να αλλάξει η νομισματική πολιτική στο μέλλον. Στο τελευταίο μας τεύχος του περιοδικού «Finance and Development» διακεκριμένοι συνεργάτες προσφέρουν πληροφορίες για το πώς οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να περιηγηθούν σε έναν όλο και πιο περίπλοκο κόσμο.
Fed: Παραμένει προσηλωμένη στο στόχο για πληθωρισμό 2%
Η Gita Gopinath του ΔΝΤ περιγράφει λεπτομερώς πώς οι οικονομολόγοι χρειάζονται βελτιωμένα εργαλεία, αφού τα υπάρχοντα μοντέλα έχασαν την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού. Ο Masaaki Shirakawa, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, συμφωνεί, σημειώνοντας ότι είναι καιρός να επανεξεταστούν τα θεμέλια και το πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής, δίνοντας προσοχή στις εθνικές διαφορές.
Ο Markus Brunnermeier του Πρίνστον υποστηρίζει ότι σε έναν κόσμο μετά την πανδημία με υψηλότερο πληθωρισμό, χαμηλότερη ανάπτυξη και περισσότερο χρέος, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να ακολουθούν πολιτικές σχεδιασμένες για τις ημέρες του χαμηλού πληθωρισμού, των χαμηλών επιτοκίων και της ισχυρής ανάπτυξης.
Ο Raghuram Rajan, πρώην διοικητής της Reserve Bank of India, εξηγεί γιατί οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επικεντρωθούν εκ νέου στον πρωταρχικό τους ρόλο, τη σταθερότητα των τιμών, με σεβασμό στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο Philip Lane της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητεί τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ και την πρόκληση της συρρίκνωσης του ισολογισμού της. Ο Lesetja Kganyago, διοικητής της South African Reserve Bank, ο Sukudhew Singh, πρώην υποδιοικητής της Bank Negara Malaysia, και ο Leonardo Villar, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κολομβίας, δίνουν τη γνώμη τους για την αλληλεπίδραση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, της παρέμβασης στο συνάλλαγμα και της στόχευσης πληθωρισμού αντίστοιχα. Σε μια ευρεία συνέντευξη, η Karnit Flug, πρώην διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ και η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της, μιλά για τη σημασία της λογοδοσίας και της διαφάνειας της κεντρικής τράπεζας.
Η Gita Bhatt είναι επικεφαλής επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο blog του ΔΝΤ
Latest News
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό
Η Συμβολή του Daniel Kahneman στη Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Ο Daniel Kahneman, μαζί με τον Amos Tversky, θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής
Σε ιστορικά υψηλά η κεφαλαιοποίηση της κρύπτο-αγοράς - Ποιοι είναι οι νικητές
Η προεκλογική ρητορική του Τραμπ για την αποκατάσταση των κρυπτονομισμάτων στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έδωσε το έναυσμα για μαζικές τοποθετήσεις