Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν την αρχική νευρικότητα, παρά τις στηρίξεις από εταιρικά αποτελέσματα. Σήμερα η αγορά του Λονδίνου ήταν κλειστή λόγω της αργίας για τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,3%. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,05% στις 15.952 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,11% στις 7.440 μονάδες.

Wall Street: Νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα

Σε επίπεδο τίτλων, η ιταλική Banca Monte Dei Paschi σημείωσε άνοδο 5%, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό στο να μειώσει το μερίδιο 64% που κατέχει στην τράπεζα.

Παρά την ανάκαμψη της Παρασκευής, οι αγορές έχουν περάσει εβδομάδες προσπαθώντας να διαχειριστούν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, με την Τράπεζα της Αγγλίας να πρόκειται να συνεδριάσει για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη. Τόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την περασμένη εβδομάδα, με πολλούς να αναμένουν τώρα ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ επιδεινώθηκε τον Μάιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Sentix. Ο δείκτης εμπιστοσύνης μειώθηκε από -8,7 τον Απρίλιο σε -13,1 τον Μάιο.

Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης επιδεινώθηκε κατά 2,7 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο, μειούμενος στο -7, ενώ ο δείκτης προσδοκιών κατρακύλησε κατά 6 μονάδες στο -19, φθάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2022.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετώπισε πρόσφατα τους χειμερινούς μήνες καλύτερα από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν το φθινόπωρο. Ωστόσο, το ζήτημα της ενεργειακής ανεπάρκειας παραμένει ένα μόνιμο ζήτημα. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό παραμένουν επίσης επίμονα υψηλά και εμποδίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες”, αναφέρεται στην έκθεση.

Επίσης, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε κατά 3,4% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα ένα χρόνο πριν.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην πτώση είχε η αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και εξαρτημάτων σημείωσε πτώση 6,5% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, η κατασκευή μηχανημάτων και εξοπλισμού μειώθηκε κατά 3,4% και η παραγωγή στις κατασκευές διολίσθησε κατά 4,6% σε μηνιαίο επίπεδο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε υψηλά 3 εβδομάδων

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων έφτασε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο τραπεζικός κλάδος βοήθησε στο να ξεπεραστεί η αρχική νευρικότητα που ευλόγως υπάρχει μετά από πέντε, πλέον, ανοδικές συνεδριάσεις. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,96% στις 1.121,90 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 74 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές