Υποχώρησε κατά 3,4% η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου, έναντι αύξησης κατά 2,1% που είχε καταγραφεί εκείνο τον μήνα. Να σημειωθεί δε πως η πρόβλεψη ήταν αρκετά ηπιότερη, καθώς αναλυτές εκτιμούσαν πτώση κατά 1,3%.

Ο κλάδος του αυτοκινήτου ήταν εκείνος που επιβάρυνε τα μεγέθη, με την παραγωγή οχημάτων και εξαρτημάτων τους να κάνει «βουτιά» 6,5%, μετά από ένα άλμα 6,9% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

Απασχόληση: Εβδομάδα 4 ημέρων, το μέλλον της εργασίας;

Πτώση καταγράφηκε και στην παραγωγή μηχανών και εξοπλισμού κατά 3,4%, στις κατασκευές κατά 4,6% και στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών κατά 4,4%. Αντίθετα, η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,8%.

Στο σύνολο του πρώτου τριμήνου του 2023, η παραγωγή κατέγραψε αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Αστάθεια στον φετινό χειμώνα

Τα δεδομένα που αφορούν στη γερμανική βιομηχανία ήταν ασυνήθιστα ασταθή αυτό το χειμώνα. Ο συνδυασμός παραγόντων όπως άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας, ο ηπιότερος καιρός αλλά και η γενικότερη συνεχιζόμενη μείωση της ζήτησης καθώς και οι συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταβάσεις, αντανακλούν τις μακροπρόθεσμες τάσεις της γερμανικής οικονομίας ανεξάρτητα από τα μηνιαία στατιστικά «σκαμπανεβάσματα».

Κίνδυνος αναθεώρησης προς τα κάτω στην αύξηση του ΑΕΠ

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα βιομηχανικά δεδομένα που απογοήτευσαν. Στην πραγματικότητα, όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία της Γερμανίας για τον Μάρτιο σημείωσαν βουτιά. Οι λιανικές πωλήσεις και οι εξαγωγές μειώθηκαν απότομα και μαζί με τα σημερινά δεδομένα βιομηχανικής παραγωγής, αύξησαν την πιθανότητα αναθεώρησης προς τα κάτω στην αύξηση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Μια αναθεώρηση προς τα κάτω θα σήμαινε ότι η οικονομία έπεσε τελικά σε ύφεση.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η εικόνα για τη γερμανική βιομηχανία παραμένει μεικτή: τα σημερινά δεδομένα είναι τόσο αδύναμα που κάποιου είδους βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη είναι στα χαρτιά. Ωστόσο, πιο διαρθρωτικά, οι προσδοκίες παραγωγής έχουν αποδυναμωθεί ξανά, τα βιβλία παραγγελιών καταγράφουν μειώσεις και τα αποθέματα παραμένουν υψηλά.

Εάν συνυπολογιστούν σε όλα αυτά και ο αντίκτυπος της πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής εδώ και δεκαετίες και η αναμενόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας που πλήττει τις γερμανικές εξαγωγές, τότε προκύπτει ότι οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι.

Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η δημογραφική αλλαγή και η τρέχουσα ενεργειακή μετάβαση θα επιβαρύνουν δομικά τη γερμανική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή