Δεν είναι ακόμα έτοιμος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να επικαλεστεί τη 14η τροπολογία για να αποφύγει τη χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Δεν έχω φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο MSNBC όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίκλησης της τροπολογίας.

Πλησιάζοντας την 1η Ιούνη, η ημερομηνία που η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, το Κογκρέσο είναι διχασμένο όσον αφορά την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, που σήμερα ανέρχεται σε 31,4 τρισ. δολάρια.

Ανώτατο όριο χρέους ΗΠΑ: Πώς να βγάλετε κέρδη

Σε περίπτωση που οι δυο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία νομικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν μπορεί να επικαλεστεί την 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να αποτρέψει την κρίση. Το τέταρτο τμήμα της τροπολογίας, το οποίο υιοθετήθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1861-1865, ορίζει ότι «η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών … δεν αμφισβητείται». Η ρήτρα αυτή δεν έχει συζητηθεί όμως πολύ από τα δικαστήρια.

Θα μπορούσε να είναι μια ύστατη προσπάθεια, που θα οδηγούσε όμως σε μια παρατεταμένη νομική διαμάχη, η οποία θα επηρρέαζει αρνητικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Λευκός Οίκος και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εξέτασαν το ενδεχόμενο αυτό, αλλά πολλοί το απέρριψαν ως μια τελευταία λύση που είναι απίθανο να επιβιώσει σε δικαστική αμφισβήτηση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

H επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών είναι την επόμενη Τρίτη, όπου Μπάιντεν και κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών θα καθίσουν στο τραπέζει των διαπραγματεύσεων.Οι δύο πλευρές προσέρχονται με σαφείς θέσεις: Ο Μπάιντεν καλεί τους νομοθέτες να αυξήσουν το αυτοεπιβαλλόμενο όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς όρους, και ο Ρεπουμπλικανός ,πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, υποστηρίζει ότι δεν θα εγκρίνει καμία συμφωνία που δεν θα περικόπτει τις δαπάνες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή