Ξεκαθαρίζουν

Προϊόντος του χρόνου τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν, έστω κι αν η ομίχλη της προεκλογικής αντιπαράθεσης παραμένει ακόμη πυκνή.

Ανέφικτοι

Το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ ευρισκόμενο στο ενδιάμεσο των δύο «μονομάχων», ξεκίνησε έναν διμέτωπο αγώνα, προκειμένου να «απελευθερώσει» χώρο και να μην συνθλιβεί από την πόλωση. Επ΄αυτού έβαλε δύο κριτήρια για να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία: πρώτον, ικανοποιητικό διψήφιο ποσοστό – ορισμένοι το προσδιόρισαν στο 12% – και δεύτερον, να μην είναι πρωθυπουργοί ούτε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Και οι δύο όροι ευθύς εξ αρχής ήταν γνωστό πως ήταν ανέφικτοι.

Δεν θα συμμετάσχει

Το εκλογικό του ποσοστό συμπιέζονταν στο 10% και προς τα κάτω και από την άλλη πλευρά κανένας εκ των δύο προαναφερόμενων ηγετών – και ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης – δεν ήταν διατεθειμένοι να αποδεχθούν την παραίτηση τους από την πρωθυπουργία. Τότε ο κ. Ανδρουλάκης γιατί έθεσε αυτούς τους όρους; Για έναν πάρα πολύ απλό λόγο, διότι δεν ήταν και δεν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, κι ως καλό τακτικιστής – εκπαιδευμένος για χρόνια στους κομματικούς διαδρόμους – έπρεπε να ρίξει στους άλλους την ευθύνη της μη συνεργασίας.

Το «κερασάκι»

Κι όταν δημοσιεύτηκε το πρόγραμμα του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ, τότε έγινε πλέον σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Ήταν το «κερασάκι στην τούρτα»…

Εμμονές

Τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης έχει αναφέρει δύο πράγματα: πρώτον, ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάποια «εμμονή» μαζί του και δεύτερον, ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση δεν αρκούν μόνο τα «κουκιά».

Υποκλοπές

Πράγματι – όπως μου έλεγε πηγή μου που γνωρίζει καλά τα όσα διαμείβονται στον περίκλειστο κύκλο του προέδρου του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ – ο κ. Ανδρουλάκης έχει «εμμονή» με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, με τον οποίο δεν σκοπεύει επ΄ουδενί να συνεργαστεί! Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι υπήρξε θύμα των υποκλοπών και το καλοκαίρι του 2022 διέρρεαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι είναι «επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια».

Αφερέγγυος

Έτσι πλέον ο πρωθυπουργός τον αποκαλεί «αφερέγγυο», αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας – το πήρε πλέον απόφαση – και του επιτίθεται κατά μέτωπο, επιχειρώντας να του αποσπάσει από τον «πρώτο γύρο» το φιλομητσοτακικό τμήμα των ψηφοφόρων του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ.

Τσίπρας

Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάγκη «προοδευτικής κυβέρνησης» αποσαφηνίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για το πρώτο και το τρίτο κόμμα. Πέραν αυτού ουδέν.

Εξ ανάγκης

Δεν έχουν αυταπάτες, γνωρίζουν ότι θα είναι δεύτερο κόμμα – στόχος είναι το 3 μπροστά από το ποσοστό τους – ότι δεν είναι δυνατή η «προοδευτική κυβέρνηση», αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να δώσουν μία κυβερνητική πρόταση, ως κόμμα εξουσίας. Και παράλληλα να διατηρούν ζεστή τη σχέση με το αριστερό τμήμα των ψηφοφόρων του Πα.Σό.Κ..

Αυτοδύναμη

Έτσι, λοιπόν, στις δεύτερες εκλογές, το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί για τον κ. Ανδρουλάκη – συμπίπτουν οι επιθυμίες του με τον κ. Μητσοτάκη επ΄αυτού – είναι να σχηματίσει η Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Πιθανή

Και τούτο για να μην χρειαστεί να κάνει – εξ ανάγκης και πιεζόμενος ποικιλοτρόπως – επιλογές. Φαίνεται λοιπόν ότι η επιθυμία του προέδρου του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ είναι δυνατή! Και αν δεν το επιτύχει ο κ. Μητσοτάκης, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα πλησιάσει πολύ κοντά στην αυτοδυναμία. Κι αν χρειαστεί και ορισμένα «δάνεια» πιθανόν να τα βρεί. Δεν νομίζω να είναι δύσκολο.

————————————————————

Συναγερμός

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι αρμόδιες ενεργειακές αρχές σημαίνουν συναγερμό. Αφορά στα μη διασυνδεδεμένα με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, νησιά.

Η ανησυχία είναι ένα ενδεχόμενο μπλακ άουτ την περίοδο του καλοκαιριού. Στα συγκεκριμένα νησιά, υπάρχουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά είναι παλιές και κατασκευασμένες με εξοπλισμό προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος με δεδομένα προ 20ετίας…

Τα χρόνια πέρασαν. Τα νησιά αυτά γνώρισαν ανάπτυξη – άναρχη φυσικά – με περισσότερες κατοικίες, περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Βέβαια το κράτος και οι τοπικές αρχές ξέχασαν… να συνοδεύσουν αυτήν την ανάπτυξη με σύγχρονες υποδομές, όπως νέα συστήματα ηλεκτροπαραγωγής, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων κ.ο.κ.

Τα νησιά

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Σαντορίνη, βουλιάζουν κάθε καλοκαίρι από τουρισμό και το φυλλοκάρδι… των επαγγελματιών και επιχειρηματιών τρέμει μήπως η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας χτυπήσει κόκκινο – που χτυπάει δηλαδή – και το δίκτυο δεν αντέξει και τότε γίνει μπλακ άουτ…

Η ΡΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ σήμαναν λοιπόν για το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου συναγερμό για τα νησιά της Σάμου, Χίου, Θήρας, Ρόδου, Λέσβου και Μεγίστης (Καστελόριζου).

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνει έλλειμμα ισχύος σε κάθε ένα από αυτά. Με πιο απλά λόγια οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται στα νησιά δεν μπορούν να παράγουν τις επαρκείς ποσότητες ρεύματος που θα ζητηθούν από τους καταναλωτές.

Γεννήτριες

Από τη Διάυγεια, λοιπόν, αλίευσα έξι ξεχωριστές αποφάσεις της ΡΑΕ με τις οποίες εγκρίνει στη ΔΕΗ τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (ντιζελοκίνητες γεννήτριες) για την κάλυψη των ελλειμμάτων ισχύος στα νησιά.

Και η ΔΕΗ τρέχει τώρα… για να τις τοποθετήσει προκειμένου να μη σβήσει το φως και τα κλιματιστικά μηχανήματα εν μέσω τουριστικής σεζόν. Θα εγκατασταθούν ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη στη Σάμο ισχύος 12 Μεγαβάτ, στη Χίο 25 Μεγαβάτ, στη Σαντορίνη 20 Μεγαβάτ, στη Ρόδο 18 Μεγαβάτ, στη Λέσβο 14 Μεγαβάτ και στο Καστελόριζο 0,15 Μεγαβάτ.

Διασυνδέσεις

Στην Ελλάδα, τα προβλήματα αυτά θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί εδώ και πολλά, πολλά χρόνια…

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… που λέει και ο θυμόσοφος λαός. Και τώρα ο ΑΔΜΗΕ έχει δρομολογήσει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία ώστε τα προαναφερόμενα νησιωτικά συμπλέγματα να διασυνδεθούν με υποθαλάσσια καλώδια με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα.

Μέχρι τότε όμως, καλού κακού θα μισθώνουμε γεννήτριες και οι νησιώτες μας – καλού κακού – ας έχουν και κανά σπαρματσέτο στην άκρη! Δεν ξέρεις καμμιά φορά τι συμβαίνει…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories