Απαισιοδοξία

Πηγές που βρίσκονται πλησίον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και με ειδικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του κόμματος, μου έλεγαν πως με βάση τις – απαισιόδοξες – προβλέψεις τους εκτιμούν ότι το κόμμα θα αποσπάσει ποσοστό που θα κυμαίνεται από 27,5% ως και 28,5%, ενώ ορισμένοι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι τελικώς θα κατορθώσει να «πιάσει» το 30%.

Η ατζέντα

Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει χάσει ήδη τις εκλογές, δεδομένου ότι «βάζει καθημερινά την πολιτική της ατζέντα η Νέα Δημοκρατία και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τρέχει από πίσω». Και δεν έχουν άδικο.

Η μπάλα στην εξέδρα

Διαθέτοντας την media – κή υπεροπλία για περίπου δύο εβδομάδες κυριαρχούσε στην προεκλογική επικαιρότητα το «σχέδιο Βαρουφάκη» για το ψηφιακό νόμισμα, το οποίο κατόρθωσε να αποδομήσει την «προοδευτική κυβέρνηση» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μετά ήρθαν οι υπερβολές στην κοστολόγηση του «προγράμματος των 50 ημερών» και ακολούθησε η το «ψάρεμα στα θολά νερά της ακροδεξιάς». Ετσι η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να μην συζητηθεί τίποτα από τα πεπραγμένα της και σχεδόν τίποτα απ΄όσα σχεδιάζει να κάνει αν εκλεγεί εκ νέου. Ρούμπος!

Δεν είναι πρόβλημα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ!

Αλλος αναλυτής, εκ των πλέον εγκύρων, στο ίδιο «μήκος κύμματος» με τους προαναφερόμενους μου έλεγε πως ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα – κανένα από αυτά δεν είναι ο … ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – και έχει και τους αντίστοιχους σχεδιασμούς:

Αποχή

Πρώτον, να στείλει στην αποχή την αντισυστημική ψήφο, οι ψηφοφόροι της δηλαδή να μην βρουν τίποτα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας για να ψηφίσουν – υπάρχει βέβαια πάντα ο κίνδυνος ένα σημαντικό ποσοστό να στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο ΚΚΕ ή στο ΜΕΡΑ25.

και … αποχή

Δεύτερον, να εξουδετερώσει την διάθεση των δεξιών να στραφούν στην αποχή – και εκεί εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες ένα μικρό ρεύμα δεξιών ψηφοφόρων που μισούν τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη και δηλώνουν πως θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Αδίστακτη

Ο ίδιος αναλυτής μου έλεγε επίσης ότι η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας είναι συγκροτημένη, μεθοδική και φυσικά δεν ορρωδεί προ ουδενός!

——————————————————————

Ενδιαφέρον

Ενδιαφέρουσες, πάντως, ήταν και δύο χθεσινοβραδυνές τηλεοπτικές συνεντεύξεις των δύο ηγετών. Τοποθετήθηκαν επί συγκεκριμένων κρίσιμων θεμάτων που «ταλαιπώτησαν» αυτή την μακρά προεκλογική περίοδο. Ο μεν για τις σχέσεις με τον κ. Βαρουφάκη και ο δεύτερος για τις καταγγελίες περί αποστασίας.

Βαρουφάκης τέλος!

Ετσι ο κ. Αλέξης Τσίπρας σήκωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους σε βάρος του κ. Γιάνη Βαρουφάκη επαναλαμβάνοντας ότι «ο κ. Βαρουφάκης είχε τις εμμονές του κ. Σόιμπλε» αναφορικά με το σχέδιο «Δήμητρα» και πρόσθεσε – για πρώτη φορά – ότι «με έναν άνθρωπο που μαγνητοφωνούσε το Eurogroup για να βγάλει ένα βιβλίο και μια ταινία για να γίνει ήρωας, όταν εμείς προσπαθούσαμε να σώσουμε τη χώρα, δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης. Θέλω να είμαι καθαρός» σημειώνοντας ότι «οι προσωπικές μας σχέσεις δεν είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο από το 2015. Είμαστε ευγενείς, ανταλλάσσουμε μια καλημέρα … για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει μια σχέση εμπιστοσύνης».

Το ξεκαθάρισε, λοιπό, το θέμα των σχέσεων με τον επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, αλλά δεν ξέρω μήπως είναι αργά και η ζημιά έχει γίνει. Θα φανεί σύντομα…

Αποστασία

Και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης διέλυσε(;) τις φήμες περί αποστασίας, καταγγελίες που έχουν ισχυρή ιστορική φόρτιση, λέγοντας «δεν υπάρχει περίπτωση και θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό να αποδεχτώ ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο που να μη στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας». Και πρόσθεσε για το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής «δεν το συζητάω αυτό. Αυτά τα σενάρια δεν έχουν δοκιμαστεί ποτέ. Από τη μία υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης που μπορεί να αρέσει ή να μην αρέσει, από την άλλη υπάρχει η απόλυτη σύγχυση».

Η αξιοπιστία των όσων είπε θα «μετρηθεί» όχι τόσο την επομένη των εκλογών της 21ης Μαΐου, όσο στις 3 Ιουλίου, αμέσως μετά από τις δεύτερες εκλογές.


Η ακριβότερη

Οι τιμές του φυσικού αερίου TTF υποχωρούν, ωστόσο η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.

Και είναι ένα από τα προβλήματα που όλοι παραδέχονται τόσο οι εγχώριοι παίκτες όσο και η κυβέρνηση. Κι έχουν δοθεί οι εξηγήσεις όπως για παράδειγμα το γεγονός πως η χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει βάθος… Και επιπλέον πως οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας μας με τα γειτονικά κράτη είναι μικρής χωρητικότητας με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτές οι διασυνοριακές συναλλαγές σε τέτοιο μέγεθος ικανό, ώστε να αποκτήσει βάθος και ρευστότητα!

Όπως και να χει το φυσικό αέριο TTF έχει αποκλιμακωθεί και οι μειώσεις αυτές περνούν μεν στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία διαμορφώνει και τις τιμές λιανικής ρεύματος, ωστόσο φτάνουν με καθυστέρηση ή ψαλιδισμένες…

Το Skip, οι Πομάκοι και το χρηματιστήριο ενέργειας…

Ο γενικός διευθυντής της «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» κ. Γιάννης Μητρόπουλος ρωτήθηκε χθες στο περιθώριο ενημερωτικής συνάντησης από δημοσιογράφους ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για την πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Και αφού μετέφερε το προαναφερόμενο κλίμα, δηλαδή ότι το φυσικό αέριο ακολουθεί πτωτική τροχιά και άρα αναμένεται και στη χώρα μας μείωση του επισημάνθηκε πως «πάντως στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι και τόσο εμφανής αυτή η αποκλιμάκωση».

Ως απάντηση είχε να αφηγηθεί μία ιστορία από την προηγούμενη θητεία του ως στέλεχος στη Unilever: «Το χρηματιστήριο… Θυμήθηκα όταν ρωτάγαμε τους πωλητές της Θράκης γιατί δεν έχουμε πωλήσεις του Skip στη Θράκη. Και εκείνοι έδιναν πάντα την ίδια απάντηση: Δεν κατέβηκαν οι Πομάκοι να ψωνίσουν… Έτσι και με το ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας πάντα κάτι θα συμβαίνει και οι τιμές δεν θα υποχωρούν…». Καλόοοο!


 Προσλήψεις απο τον ΟΛΠ

Λέγεται στην πιάτσα ότι οι Κινέζοι του ΟΛΠ ετοιμάζονται να κάνουν προσλήψεις στελεχών που έρχονται από άλλα λιμάνια. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι βολιδοσκοπήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος μεγάλου λιμανιού της Δυτικής Ελλάδος για την θέση διευθυντή έργων, θέση που ως τώρα κατέχει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Άγγελος Καρακώστας.

Αναμένουμε τις εξελίξεις….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories