Απνοια

Με την δημοσκοπική ασάφεια να κυριαρχεί – υψηλό ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου και άγνωστη, προς το παρόν, εκλογική συμπεριφορά εκδήλωση των ανέστιων ακροδεξιών – την έλλειψη προεκλογικού κλίματος και την ως εκ τούτου απάθεια σημαντικού μέρους του πληθυσμού, οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα καταγραφούν στην μεταπολιτευτική ιστορία ως οι πιο άπνοες και απολίτικες.

Ευρώπη;

Γίναμε Ευρώπη; Μάλλον όχι. Αφού ακόμη κι αυτές οι υψηλής επισφάλειας δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη χάνει από 7 ως και 10 μονάδες, δηλαδή περί το 25% της εκλογικής του δύναμης της 7ης Ιουλίου 2019! Η τραγωδία των Τεμπών αποδιάρθωσε το εκλογικό του αφήγημα. Κι από την άλλη πλευρά η μη συμπαγής συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ του κ. Αλέξη Τσίπρα δεν καρπώνεται τις απώλειες του αντιπάλου του, αν και το περιβάλλον του προέδρου ελπίζει σε μία επανάληψη της 7ης Ιουλίου έναντι των ευρωεκλογών που προηγήθηκαν. Θα επαναληφθεί; Πρόκειται για την ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου.

Μεγάλη… δημοσκόπηση

Ωστόσο οι σοβαροί δημοσκόποι συγκλίνουν στην διαπίστωση πως η 21η Μαΐου θα είναι μία μεγάλη… δημοσκόπηση σε πραγματικό χρόνο. «Πρόβα τζενεράλε» των… πραγματικών εκλογών της 2ας Ιουλίου. Στις δεύτερες εκλογές, εκλογείς και κόμματα θα κληθούν να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα της διακυβέρνησης και εκεί – φαίνεται; – ότι θα αμφισβητηθεί η χαλαρότητα της 21η Μαΐου. Οψόμεθα.

«Ντιμπέιιι…»

Πάντως ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει το debate με τον κ. Τσίπρα όπως «ο διάολος το λιβάνι». Αφού το αρνήθηκε στην διακομματική επιτροπή την πρώτη φορά, χθες το αρνήθηκε για δεύτερη φορά στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Chanel, την ίδια στιγμή που το αποδέχθηκε – ασμένως – η εκπρόσωπος της Κουμουνδούρου, η κυρία Πόπη Τσαπανίδου, λέγοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος του κόμματος είναι διατεθειμένος να αλλάξει και το πρόγραμμα του για να παραβρεθεί. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά όποιος θέλει να «καλαμπουρίσει» με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατία μπορεί να του λέει για «ντιμπέιιι ρε – για να θυμηθώ και τον μακαρίτη τον Αλέφαντο – με τον Τσίπρα»! Και για να επανέλθω στο αρχικό ερώτημα, καταλάβατε γιατί δεν γίναμε Ευρώπη;

Κακά μηνύματα

Για να έρθουμε και στα πιο σοβαρά, τα μηνύματα από την Ευρωπαική Επιτροπή, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι και τόσο καλά – ευγενικά το λέω! Τα δημοσιονομικά «σφίγγουν» ξανά – η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε προχθές να αρθεί η οικονομική στήριξη των νοικοκυριών. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή. Αυτό δεν είναι καλό – μάλλον – για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εφόσον κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα των… 50 ημερών. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Κάνω λάθος;

Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης

Πάντως έριξα μια ματιά στο πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρόεδρος του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης και διαπίστωσε μεγάλες ομοιότητες με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Να σημειώσω για την ιστορία πως ο βασικός συντάκτης του προγράμματος είναι ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης – και ο κ. Ηλίας Κικίλιας – που θα μπορούσε να έχει και εξέχοντα ρόλο στην περίπτωση συγκρότησης της «προοδευτικής κυβέρνησης», εφόσον φυσικά βγαίνουν οι αριθμοί, πράγμα που το βρίσκω ιδιαίτερα χλωμό…

——————————-

O μικρός…

Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου IGB (ελληνοβουλγαρικός) συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγκόρα της Βουλγαρίας διανύοντας μία απόσταση μόλις 182 χλμ.

Αν και μικρός, εντούτοις, την περίοδο της ενεργειακής κρίσης φάνηκε πόσο πολύτιμος και ζωτικής σημασίας είναι για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των γειτονικών μας χωρών.

Η Βουλγαρία, όταν η Μόσχα διέκοψε τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό της Gazprom, κρατήθηκε ενεργειακά ζωντανή χάρη στον IGB.

Με 892 εκατ. κ.μ.

Με ανάρτηση της στο LinkedIn η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό, η ICGB (η βουλγαρική κρατική εταιρεία BEH και η ελληνοϊταλική κοινοπραξία IGI Poseidon των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Edison) γνωστοποίησε τα αποτελέσματα της λειτουργίας του αγωγού από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα: «Πάνω από 10,4 εκατομμύρια Mwh έχουν μεταφερθεί μέσω του αγωγού αερίου IGB από την έναρξή του. Το μέγεθος ισοδυναμεί με 892 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και καλύπτει την περίοδο από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Απριλίου. Από τα τέλη Απριλίου, ο IGB έχει συνολικά 16 εγγεγραμμένους χρήστες».

Η δυναμικότητα μεταφοράς του IGB είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως.

… μεγαλώνει

Ο IGB έχει σχεδιαστεί ώστε από τα 3 δισ. κ.μ. αερίου να μπορεί να αυξήσει τη χωρητικότητα του στα 5 δισ. κ.μ, εάν υπάρχει ενδιαφέρον της αγοράς για μια τέτοια επέκταση. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κατασκευής ενός σταθμού συμπίεσης στην Κομοτηνή, όπου ο αγωγός συνδέεται με το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και με τον Trans Adriatic Pipeline (TAP) AG, δίνοντας στη Βουλγαρία άμεση πρόσβαση στον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου.

«Ο ανεξάρτητος φορέας μεταφοράς ICGB, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εμπορική λειτουργία της νέας υποδομής φυσικού αερίου, εξετάζει τις δυνατότητες για μια τέτοια αύξηση της χωρητικότητας δεδομένων του μεταβαλλόμενου ενεργειακού περιβάλλοντος στην περιοχή και των γενικών ευρωπαϊκών προσπαθειών για εξασφάλιση νέων, ασφαλών διαδρομών για διαφοροποιημένες προμήθειες», σημειώνει η ICGB. Για το σκοπό αυτό η ICGB σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα market test το δεύτερο εξάμηνο του 2023, προκειμένου να διαπιστωθεί η στάση της αγοράς απέναντι σε ένα τέτοιο βήμα. Δηλαδή αν υπάρχουν ή όχι αγοραστές.

«Με βάση τα αποτελέσματα του market test, οι μέτοχοι της εταιρείας (BEH και η ελληνοϊταλική κοινοπραξία IGI Poseidon) θα αποφασίσουν για την πιθανή επέκταση του IGB», καταλήγει στην ανάρτηση της η κοινοπραξία.

Αναμένουμε…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories