Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμα για να επιδράσουν στην οικονομία πριν ο πληθωρισμός επιστρέψει σε αποδεκτό επίπεδο, σύμφωνα με το CNBC.

Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας δεν έκανε καμία πρόβλεψη για το πού βλέπει να κινούνται τα επιτόκια το επόμενο διάστημα, αλλά είπε ότι δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός να επιστρέφει στον στόχο του 2% της Fed μέχρι τα επόμενα δύο χρόνια.

ΗΠΑ: Υποβαθμίζει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας η Standard & Poor’s

Δε θα πέσει σύντομα ο πληθωρισμός

Πρόσθεσε ότι η ανεργία είναι πιθανό να αυξηθεί σε εύρος 4%-4,5%, από το τρέχον χαμηλό των τελευταίων 54 ετών που είναι 3,4%.

«Λόγω της υστέρησης μεταξύ των ενεργειών πολιτικής και των επιπτώσεών τους, θα χρειαστεί χρόνος για τις ενέργειες της [Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς] να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην οικονομία και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο μας στο 2%,» είπε ο Γουίλιαμς στο Economic Clubτης Νέας Υόρκης.

Ο Γουίλιαμς μίλησε έξι ημέρες αφότου η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25% σε εύρος στόχου 5%-5,25%. Στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση, η επιτροπή της κεντρικής τράπεζας άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, αν και ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι θα λάβουν υπόψη διάφορους παράγοντες όταν θα αποφασίσουν πώς να προχωρήσουν.

«Δεν τελειώσαμε ακόμα»

«Πρώτα απ ‘όλα, δεν έχουμε πει ότι τελειώσαμε με την αύξηση των επιτοκίων», είπε ο Γουίλιαμς στη Sara Eisen του CNBC. «Θα βεβαιωθούμε ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας και θα αξιολογήσουμε τι συμβαίνει στην οικονομία μας και θα λάβουμε την απόφαση με βάση αυτά τα δεδομένα», πρόσθεσε.

«Δεν βλέπω στη βασική μου πρόβλεψη κανένα λόγο να μειωθούν τα επιτόκια φέτος», τόνισε.

Τα τρέχοντα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο και ο αντίκτυπός τους θα επηρεάσουν την πολιτική της Fed, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα επικεντρωθώ ιδιαίτερα στην αξιολόγηση της εξέλιξης των πιστωτικών συνθηκών και των επιπτώσεών τους στις προοπτικές για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε ο Γουίλιαμς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή