Απροσδόκητη αύξηση κατά 0,5% παρουσίασαν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία τον Απρίλιο, καθώς το κόστος δανεισμού μειώνεται, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Οι τιμές αυξήθηκαν μετά από επτά συνεχόμενους μήνες πτώσης, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο στεγαστικών δανείων Nationwide, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για πτώση 0,4% .

Ακίνητα: Σε ποιες πόλεις του κόσμου…κινούνται οι δισεκατομμυριούχοι

«Σημάδια ανάκαμψης»

Ο Ρόμπερτ Γκάρντνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide, επισήμανε τα «πρώιμα σημάδια ανάκαμψης» στην αγορά ακινήτων που αντικατοπτρίζουν την πρόσφατη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη χαλάρωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων μετά την κορύφωση που επιτεύχθηκε το προηγούμενο φθινόπωρο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο. Οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων αναμένεται να παρουσιάσουν δεύτερη συνεχόμενη άνοδο τον Μάρτιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών για τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας που θα δημοσιευθούν την Πέμπτη.

«Οι αγοραστές κάνουν επιτέλους την κίνησή τους μετά από μήνες αναμονής και καθυστέρησης», δήλωσε ο Tomer Aboody, διευθυντής της MT Finance. Απέδωσε την τάση στις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει απότομα μέχρι το τέλος του έτους και ότι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας θα σταματήσουν να αυξάνονται.

Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 2,7% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του προηγούμενου έτους, ανέφερε η Nationwide, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια πτώση 3,6%.

Ο Τομ Μπιλ, επικεφαλής έρευνας κατοικιών στο Knight Frank, ανέφερε ότι η αγορά ακινήτων «επιστρέφει στη Γη αντί να πέφτει από έναν γκρεμό».

Η μέση τιμή κατοικίας αυξήθηκε στις 260.400 στερλίνες τον Απρίλιο. Αν και αυτό είναι χαμηλότερο από το ανώτατο όριο των 274.000 τον Αύγουστο, εξακολουθεί να είναι 44.000 λίρες πάνω από το επίπεδο τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν από τους πρώτους περιορισμούς Covid-19.

Η απαισιόδοξη πλευρά

Η σταθερή αύξηση των μισθών και η χαλάρωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας τους επόμενους μήνες, αλλά πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η άνοδος των τιμών τον Απρίλιο είναι απίθανο να σηματοδοτήσει μια αντιστροφή της μέχρι πρότινος πορείας.

Η Nationwide’s Gardner ανέφερε ότι οποιαδήποτε ανάκαμψη είναι πιθανό να παραμείνει εν αμφιβόλω ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους ζωής και των υψηλών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.

Ο Samuel Tombs, επικεφαλής οικονομολόγος στη συμβουλευτική εταιρεία Pantheon Macroeconomics, δήλωσε ότι «η ζήτηση πιθανότατα θα παραμείνει αρκετά αδύναμη, το απόθεμα των απούλητων ακινήτων θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι τιμές θα συνεχίσουν να πέφτουν».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή