
Στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης, στο Ζάππειο, βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στο πλευρό του και τους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή.
Το Ζάππειο, οι «πρώην» και οι γαλάζιες αγωνίες – «Ραντεβού» Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά
Μητσοτάκης: Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «παραμένουμε αταλάντευτα στην επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και συμπλήρωσε πως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, παρέμειναν αταλάντευτοι στην επιλογή αυτή, χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.
Όπως είπε χειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον ούτε στο 2015, ούτε στο 2012, ούτε στο 2010, όταν μας επιβλήθηκαν λανθασμένες συνταγές».
Ο πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή των πεπραγμένων της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια με αναφορές στην διαχείριση της πανδημίας, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τις διεθνείς συμμαχίες και την οικονομία τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσμτα από πολλές ευρωπαϊκές οικονομικά ισχυρότερες χώρες.
«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πλέον τέτοιες συνταγές και κανείς πλέον δεν θα μπορεί να μας κουνήσει το δάχτυλο ότι δήθεν δεν ακολουθούμε ευρωπαϊκές υποδείξεις, όταν έχουμε επιδόσεις πολύ καλύτερες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες» επεσήμανε ο κ Μητσοτάκης. Υπέδειξε δε ως χρήσιμο εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σαμαράς: Το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της Ιστορίας
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στην πορεία της χώρας στην Ένωση.
«Την Ευρώπη την πονάω, την πιστεύω και την υπηρετώ. Αλλά όποιος πονάει κάτι δεν κλείνει τα μάτια και δεν χαϊδεύει αυτιά. Μιλώντας όμως για την Ευρώπη, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εδώ που βρισκόμαστε, σήμερα, πριν 43 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε την επίσημη ένταξη της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Όπως σημείωσε, η ένταξη αυτή δεν ήταν εύκολη, ούτε απλή. «Πολλοί, εκτός Ελλάδος, δεν την ήθελαν. Ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις τους. Πολλοί δεν την ήθελαν και εντός Ελλάδος. Ο λαϊκισμός οργίαζε. Το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο», αντηχούσε σε δρόμους και πλατείες».
«Όμως, ο Καραμανλής κατάφερε να κάμψει κι αυτές τις αντιστάσεις. Κι έτσι συνέδεσε το όνομά του, αλλά και την υστεροφημία του, με την πραγμάτωση εκείνου που κάποιοι δεν ήθελαν, ή δεν το πίστευαν, ή έμοιαζε «άπιαστο όνειρο»» πρόσθεσε.
«Φίλες και φίλοι, η Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, που ξεκίνησε τότε, δεν ήταν εύκολη. Ούτε ανέφελη. Τρεις δεκαετίες αργότερα, το 2012, κινδύνευσε πραγματικά. Όταν πολλοί, πάλι εκτός Ελλάδος, πίστευαν ότι η χώρα δεν θα τα κατάφερνε να παραμείνει στην Ευρώπη. Όταν κάποιοι ετοιμάζονταν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ – και από την Ένωση. Κι όταν κάποιοι – μέσα στην Ελλάδα – έπαιζαν το παιγνίδι τους» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατάφερε να διαψεύσει τις «Κασσάνδρες».
«Η Ενωμένη Ευρώπη είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρώπινης Ιστορίας. Στο παρελθόν, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που λαοί ενώθηκαν. Κυρίως, όμως, με κατάκτηση και επιβολή. Αντίθετα, η Ενωμένη Ευρώπη ξεκίνησε και προχώρησε με συναίνεση και δημοκρατία! Δεν «κατέκτησε» καμία χώρα με το ζόρι. Χώρες που βρίσκονται έξω απ’ αυτήν ζητούν να μπούνε μέσα» συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.
Όπως τόνισε ο κ. Σαμαράς, οι λαοί της Ευρώπης «ενώ συγκρούστηκαν τόσες φορές σκληρά μεταξύ τους, μέσα σε μια πορεία αιώνων άρχισαν να διαμορφώνουν κοινή ταυτότητα. Με τρία κορυφαία στοιχεία: Την αρχαιοελληνική φιλοσοφία, το ρωμαϊκό δίκαιο, και τον χριστιανισμό».
«Δύο πρώην πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με βαρείς συμβολισμούς και για την παράταξη και για τη χώρα. Και οι τρεις με πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες αλλά και με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Δεν μιλάω ως ευρωσκεπτικιστής, αλλά ως ευρωφιλόδοξος», σημείωσε.
Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην «πολύ σωστή απόφαση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο, σε αντίστιξη με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέκρινε και τη λογική των «Πρεσπών του Αιγαίου» που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Καραμανλής: Θεμελιώδης στρατηγική επιλογή η ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη
Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έστειλε το μήνυμα ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και καθαρό ορίζοντα τετραετίας».
«Με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές. Την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας», είπε με έμφαση.
«Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη ήταν μια θεμελιώδης στρατηγική επιλογή. Επιλογή που είχε τρία κεφαλαιώδους σημασίας σκέλη: Πρώτον την ένταξη της χώρας μας, σε ένα χώρο ειρήνης, ασφάλειας και αλληλεγγύης έναντι της μόνιμης απειλής που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξ Ανατολών. Δεύτερον, την ένταξή της σε ένα χώρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Και, τρίτον, την ένωσή της με μια μεγάλη ομάδα δημοκρατικών κρατών, διασφαλίζοντας έτσι το δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο στο παρελθόν συχνά είχε αμφισβητηθεί» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή αυτή δικαιώθηκε απόλυτα στα σαράντα περίπου χρόνια που πέρασαν.
«Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών. Σε πλείστες, μάλιστα, περιπτώσεις η αναποτελεσματικότητα, η εσωστρέφεια και η απογοήτευση είναι διάχυτες. Κοντόφθαλμες πολιτικές υπαγορευόμενες από στενά συμφέροντα κρατών μελών υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια ή καταλήγουν σε ασυνεννοησία και διενέξεις» είπε ο Κώστας Καραμανλής, εξηγώντας ότι «τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων και ο κοινωνικός αποκλεισμός. «Είναι λοιπόν επείγουσα η ανάγκη η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να αναλάβει τις ευθύνες της και πρωτοβουλίες. Και σε ό,τι αφορά την προώθηση της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και τον βαρύνοντα ρόλο της στις διεθνείς εξελίξεις. Αυτό όμως απαιτεί αξιοπιστία και συνέπεια στη βάση αρχών και αξιών, πρωτίστως δε του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορεί η Ευρώπη να δέχεται απειλές χρήσης βίας κατά του ίδιου του εδάφους της ή να εκπέμπει μηνύματα κατευνασμού έναντι των ηγεμονικών επιδιώξεων της Τουρκίας» συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.
Δείτε την εκδήλωση:


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια