Η ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων 700 τεμαχίων της αείμνηστης Αυστριακής δισεκατομμυριούχου Χάιντι Χόρτεν, η μεγαλύτερη και πιο πολύτιμη συλλογή του είδους της στον κόσμο που θα βγει σε δημοπρασία, θα μπορούσε να διατεθεί για περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Christie’s. .

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της περιλαμβάνουν το διαμαντένιο κολιέ «Briolette of India» 90 καρατίων του Χάρι Γουίνστον και το «Sunrise Ruby» και το διαμαντένιο δαχτυλίδι της Cartier, αξίας έως και 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Christie’s: Σε δημοπρασία έπιπλα της Μαρίας Αντουανέτας

Η συλλογή, που αποκτήθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι και τον θάνατο της Χόρτεν πέρυσι, αποτελείται επίσης από περισσότερα από 100 κομμάτια Bulgari.

Η εν λόγο κολεξιόν πρόκειται να ξεπεράσει το ρεκόρ αξίας πώλησης στον οίκο Christie’s, που μέχρι στιγμής κρατά η συλλογή της Ελίζαμπεθ Τέιλορ το 2011 και τη δημοπρασία Maharajas & Mughal Magnificence το 2019, τις μόνες δύο συλλογές κοσμημάτων που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ο οίκος Christie’s είπε ότι τα έσοδα από τη δημοπρασία θα διατεθούν στο Ίδρυμα Heidi Horten, το οποίο υποστηρίζει φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της υγειονομικής περίθαλψης και της προστασίας των παιδιών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Οι σχέσεις με τους ναζί

Πριν συμφωνήσει να δημοπρατήσει τη συλλογή, ο οίκος Christie’s είπε ότι είχε εξετάσει τις επιχειρηματικές πρακτικές του αείμνηστου πρώτου συζύγου της κυρίας Χόρτεν, Γερμανού μεγιστάνα πολυκαταστημάτων Helmut Horten, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εποχής «αγόραζε εβραϊκές επιχειρήσεις που πωλούνταν υπό το καθεστώς πίεσης».

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι ήμασταν απολύτως διαφανείς», δήλωσε στο Reuters ο Ραχούλ Καντάκια, διεθνής επικεφαλής κοσμημάτων στον οίκο Christie’s.

«Πουλάμε αυτή τη συλλογή με την ταυτότητά της με το όνομα Horten. Δεν πωλείται ως ανώνυμη συλλογή» υπογράμμισε.

Ο οίκος Christie’s είπε ότι θα συνεισφέρει ένα σημαντικό ποσό -το οποίο δεν αποκαλύπτει- από τα τελικά του έσοδα σε εβραϊκούς οργανισμούς για την προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα.

«Φυσικά δεν μπορούμε να σβήσουμε την ιστορία», είπε ο Μαξ Φόσετ, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων στον οίκο Christie’s στη Γενεύη.

«Αλλά ελπίζουμε ότι τα κεφάλαια από αυτή την πώληση θα πάνε για καλό στο μέλλον».

Ο οίκος Christie’s θα δημοπρατήσει 400 κομμάτια στη Γενεύη την Τετάρτη και την Παρασκευή και θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή πώληση. Θα πραγματοποιήσει μια δεύτερη διαδικτυακή πώληση για το υπόλοιπο της συλλογής τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus