Στον Nasdaq εστίασαν οι αγοραστές σήμερα στη Wall Street, καθώς η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, που προκάλεσαν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από τον πληθωρισμό, βελτίωσαν τις προοπτικές του τεχνολογικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 33.531 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,45% στις 4.137 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 12.306 μονάδες.

Ο τεχνολογικός κλάδος ξεχώρισε σήμερα, καθώς παραδοσιακά ευνοείται από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Επίσης, οι μετοχές της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, κέρδισε περισσότερο από 4%, καθώς παρουσίασε νέα gadgets και λεπτομέρειες σχετικά με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που παράγει.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Απρίλιο, μειωμένος ελαφρώς από το ποσοστό του Μαρτίου που ήταν 5%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 0,4%. Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε κατά 5,5% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σημειώνοντας πτώση 0,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με την ένδειξη του Μαρτίου. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο.

Μετά την ανακοίνωση, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με εκείνη του 2ετούς να μειώνεται 12 μ.β. στο 3,899% και του 10ετούς να υποχωρεί κατά 8 μονάδες βάσης. Ωστόσο, οι ανησυχίες ότι τα υψηλότερα επιτόκια που καταστέλλουν την οικονομική ανάπτυξη δεν έλειψαν. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ενός συνδυασμού στάσιμης ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού που επικράτησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, ο οποίος μειώνει την ελκυστικότητα τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων.

Άλλωστε, ο S&P Global Market Intelligence προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα τρέξει κατά 0,2% χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της, στο 1,2% από 1,4%. Επιπλέον, η S&P, αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για το 2024, όπου τώρα αναμένει ανάπτυξη 0,9% από 1,5 προηγουμένως.

“Η αισιοδοξία ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα διαρκέσει πολύ, όπως έδειξαν και οι τιμές στους επιμέρους κλάδους της οικονομίας”, σύμφωνα με τον Ed Moya, ανώτερο αναλυτή αγοράς στην Oanda. “Ο πληθωρισμός θα πρέπει να συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, αλλά η υποχώρηση στο 2% θα είναι πολύ πιο δύσκολη δεδομένης της δύναμης στην αγορά εργασίας”, πρόσθεσε.

Τώρα η εστίαση είναι στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους. Η τελευταία συνάντηση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υπό τον πρόεδρο Joe Biden κατέληξε σε αδιέξοδο, τρεις εβδομάδες προτού η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρεθεί αντιμέτωπη με το «καταστροφικό» άνευ προηγουμένου σενάριο της κήρυξης στάσης πληρωμών. Τα μέρη θα ξανασυναντηθούν την Παρασκευή για να ανταλλάξουν απόψεις για το ακανθώδες ζήτημα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες εξασθένησαν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, πιθανώς λόγω της μετατόπισης του χρόνου της Γιορτής της Μητέρας, σύμφωνα με τη Citi. Οι συνολικές δαπάνες σε 16 υποτομείς μειώθηκαν κατά 11,5% την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαΐου, με τον Paul Lejuez της Citi, να σχολιάζει ότι “στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα έδειχνε ότι οι τάσεις των δαπανών ήταν γενικά συνεπείς (και παραμένουν αδύναμες)”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street