Με τη στήριξη επιλεγμένων τίτλων, αλλά και μιας νέας δέσμης θετικών σχολίων από ξένους αναλυτές, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να συνεχίσει το ανοδικό του σερί για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,71% στις 1.131,21 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 86 εκατ. ευρώ.

Η αγορά ξεπέρασε την αρχική νευρικότητα ειδικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, αν και οι ανοδικές προσπάθειες δεν έλειψαν. Πολλοί τίτλοι εμφάνισαν κόπωση μετά από αρκετές ημέρες ανόδου, αλλά το ΧΑ φάνηκε να διαθέτει τις στηρίξεις που χρειαζόταν για να κρατηθεί στα τρέχοντα επίπεδα. Η θετική στάση αναμονής άλλωστε ήταν ένα σενάριο που είχε και τις μεγαλύτερες πιθανότητες λόγω προεκλογικής περιόδου, με την εγχώρια αγορά να αναλώνεται σε επιλογές τίτλων προκειμένου να μεγιστοποιήσει την απόδοση της.

MSCI Greece Rebased Index: Το ελληνικό χρηματιστήριο γυρίζει σελίδα

Την ίδια ώρα, μπορεί οι εγχώριοι επενδυτές να περιμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, όμως οι ξένοι αναλυτές δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν τις θετικές προοπτικές που έχει η ελληνική οικονομία και η αγορά της, ειδικά αφότου ξεπεραστεί ο εκλογικός σκόπελος. Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Deutsche Bank είναι μόνο μερικές από τις επενδυτικές τράπεζες που το τελευταίο διάστημα έχουν δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, πολύ πριν οι κάλπες της 21ης Μαΐου δείξουν τον τελικό νικητή.

Morgan Stanley

Μάλιστα σήμερα, η Morgan Stanley εξήρε τις προοπτικές του ελληνικού Χρηματιστηρίου, δηλώνοντας παραμένει overweight, καθώς, όπως σημειώνει, η ελληνική είναι η προτιμώμενη αγορά μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης. Η οικονομία υπεραποδίδει έναντι της οικονομίας της ευρωζώνης, κάτι θεωρεί ότι θα συνεχιστεί και το 2023 και το 2024. Επιπλέον, κοιτάζοντας τις προηγούμενες αναβαθμίσεις στις αναδυόμενες αγορές, σχολιάζει ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες μπορεί να στηρίξει την τρέχουσα δυναμική.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν

Σε επίπεδο τίτλων, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος σε Eurobank, Alpha Bank, Titan, Jumbo, Motor Oil και ΕΛΧΑ. Σε θετικά εδάφη έκλεισαν οι Coca Cola, Σαράντης, Εθνική, Quest, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Aegean, ενώ σε αρνητικά οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas. Πειραιώς και Βιοχάλκο δέχτηκαν μεγαλύτερες πιέσεις κλείνοντας στο -1,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών