«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι αυξημένος στις ΗΠΑ, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται περαιτέρω». Αυτό επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της UBS σε σημερινό τους σημείωμα με αφορμή την τελευταία τριμηνιαία έρευνα δανείων (SLOOS) της Fed.

ΗΠΑ: Υψηλό πληθωρισμό για αρκετό καιρό ακόμα «βλέπει» η Fed

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, συνεχίστηκε η αυστηροποίηση των όρων χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των ΗΠΑ, με το 46% των τραπεζών να καθιστά αυστηρότερους τους όρους δανεισμού για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έναντι 44,8% τον Ιανουάριο.

Αν και η έρευνα δεν έδειξε αξιοσημείωτη μείωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων, όπως θα μπορούσαν να φοβούνται ορισμένοι, η αλλαγή, ωστόσο, αντανακλά μια τάση που είναι πιθανό να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, σημειώνει η UBS, γι’ αυτό και εκτιμά ότι είναι αυξημένοι οι κίνδυνοι ύφεσης.

Αυστηρότερα πιστωτικά πρότυπα φαίνονται σε όλους τους τομείς. Εκτός από τους αυστηρότερους όρους δανεισμού για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, η έρευνα έδειξε επίσης πιο αυστηρό δανεισμό για τις μικρές επιχειρήσεις. Το 46,7% των τραπεζών δήλωσε ότι οι όροι πίστωσης είναι πιο αυστηροί τώρα για τις μικρές επιχειρήσεις έναντι 43,8% στην έρευνα του Ιανουαρίου.

Οι τράπεζες ανέφεραν στο πλαίσιο της έρευνας ότι οι εταιρείες όλων των μεγεθών παρουσίαζαν μικρότερη ζήτηση για πίστωση από ό,τι τρεις μήνες νωρίτερα, ενώ η ζήτηση των καταναλωτών για πιστωτικές κάρτες, αυτοκίνητα κ.λπ. παρέμεινε χαμηλή. «Αυτός ο συνδυασμός θα πρέπει να επιβαρύνει περαιτέρω την ανάπτυξη, κατά την άποψή μας», τονίζουν οι οικονομολόγοι της ελβετικής τράπεζας.

Η τραπεζική αναταραχή

Υπογραμμίζουν, ακόμη, πως τα τραπεζικά προβλήματα των ΗΠΑ παραμένουν ανησυχητικά.

Η Fed εκφράζει ανησυχία στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι «οι οικονομικές προοπτικές, η πιστωτική ποιότητα και η ρευστότητα χρηματοδότησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συρρικνώσουν περαιτέρω την προσφορά πιστώσεων στην οικονομία».

Η UBS αναφέρει πως «αν και εξακολουθούμε να μην αναμένουμε μια συστημική τραπεζική κρίση παρόμοια με το 2007, οι πιέσεις σε πιο ευάλωτα ιδρύματα θα μπορούσαν να παραμείνουν πηγή αστάθειας της αγοράς. Ο δείκτης KBW Bank είναι τώρα περισσότερο από 30% χαμηλότερος από τον Μάρτιο».

Ακόμη, περιμένει πως η αύξηση των εταιρικών κερδών θα βρεθεί υπό πίεση. «Ενώ τα κέρδη του πρώτου τριμήνου έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μέχρι στιγμής, πιστεύουμε ότι οι προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη παραμένουν προκλητικές, εν μέσω αρνητικών τάσεων στις δαπάνες [στον κλάδο της] τεχνολογίας και πιο συντηρητικών τόνων από τις διοικήσεις», γράφουν χαρακτηριστικά στο σημερινό σημείωμα οι αναλυτές.

Σε ό, τι αφορά την πορεία των επιτοκίων, η τράπεζα αναφέρει ότι η Fed μπορεί να άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι ορατό ένα τέλος στον κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων, αλλά η υστέρηση των αυξήσεων επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης τους τελευταίους 14 μήνες συνεχίζει να τροφοδοτεί την οικονομία.

Με αυτό το σκεπτικό, η UBS εξακολουθεί, όπως αναφέρει, να συστήνει τα ομόλογα ως ασφαλέστερη επένδυση έναντι των μετοχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή