Από χίλια κύματα περνάει η τουρκική λίρα στις παγκόσμιες αγορές συναλλάγματος εν αναμονή της διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών με τους διαπραγματευτές να αναμένουν τα εκλογικά αποτελέσματα και να προβλέπουν πιθανή κατάρρευση του νομίσματος σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς το ένα δολάριο έχει φθάσει τις 19,62 λίρες και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πτώση της λίρας.

Οι Τούρκοι παρακάμπτουν τις τράπεζες και αναζητούν δολάρια στο… Μεγάλο Παζάρι

«Οι ανησυχίες σχετικά με την αβεβαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος, της πιθανής αλλαγής κυβέρνησης και το πως αυτή θα χειριστεί το συναλλαγματικό ισοζύγιο οδηγούν σε αύξηση της μεταβλητότητας  του νομίσματος σε επίπεδο 42,7%» εξηγεί στο CNBC, o διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Pioneer Investments, Paresh Upadhyaya, προσθέτοντας ότι το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 10-12%.

«Σε περίπτωση νίκης του Ερντογάν, που είναι η βασική μας υπόθεση, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να κινηθεί προς το 23» εκτιμά ο οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Wells Fargo για τις αναδυόμενες αγορές, Brendan McKenna. «Η λίρα είναι σε μεγάλο βαθμό υπερτιμημένη ως αποτέλεσμα των προσπαθειών παρέμβασης και ανάλογα με το πώς θα καταλήξουν οι εκλογές, το νόμισμα θα μπορούσε να κινηθεί απότομα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» συμπληρώνει.

Το σενάριο νίκης της αντιπολίτευσης και οι εύθραστες ισορροπίες

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Ερντογάν είναι ο κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος δεσμεύτηκε να επαναφέρει τις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να τιθασεύσει τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. Σε αυτό το σενάριο η λίρα αναμένεται να ενισχυθεί αρχικά, επισημαίνει ο Upadhyaya. «Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα ανακτήσει την ανεξαρτησία της και θα της επιτραπεί να ακολουθήσει τις παραδοσιακές οικονομικές πολιτικές», είπε.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα βοηθήσουν στη μείωση του πληθωρισμού της χώρας, θα οδηγήσουν σε μια «αρκετά σοβαρή ύφεση» και θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν εξαντληθεί προσπαθώντας να υπερασπιστούν τη λίρα, συνέχισε.

Ωστόσο, η όποια θετική αντίδραση θα είναι βραχύβια, τονίζουν οι αναλυτές της Commerzbank. «Ο συνασπισμός αποτελείται από μικρότερα κόμματα, τα οποία ενώθηκαν μόνο και μόνο για να εκδιώξουν τον Ερντογάν», σημειώνει ο ανώτερος οικονομολόγος της τράπεζας για τις αναδυόμενες αγορές Tatha Ghose.«Ο ενθουσιασμός της αγοράς θα μπορούσε να εξασθενήσει εάν ο συνασπισμός αντιμετώπιζε προβλήματα συνεργασίας ή εφαρμογής της πολιτικής, κάτι που θα υπενθύμιζε στις αγορές ότι ο Ερντογάν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία» καταλήγει.

Ωστόσο ο McKenna της Wells Fargo εκτιμά ότι οι μακροπρόθσμες προοπτικές του νομίσματος είναι πιο αισιόδοξες. «Σε ένα σενάριο αλλαγής του καθεστώτος, η λίρα μπορεί να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πτωτικές τάσεις βραχυπρόθεσμα, καθώς σταματούν οι προσπάθειες παρέμβασης στο ξένο νόμισμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να δει ένα πολύ απότομο ράλι».

Αποσυνδεδεμένη αγορά

Η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα υψηλό πληθωρισμό που αγγίζει το  50%, ο οποίος είχε σκαρφαλώσει στο υψηλό 24ετίας  τον Οκτώβριο όταν διαμορφώθηκε στο 85,51%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι είτε το νόμισμα βουτήξει απότομα είτε ανακτήσει έδαφος ο αντίκτυπος το πιο πιθανόν να περιοριστεί στο εσωτερικό της χώρας.

«Η Τουρκία είναι πλέον μια αποσυνδεδεμένη αγορά με πολύ μικρότερες ροές και χωρίς πραγματική διεθνή συμμετοχή», δήλωσε ο Ghose στο CNBC. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εκτίμηση του Upadhyaya της Pioneer Investments , ο οποίος δεν προβλέπει δευτερογενείς επιπτώσεις. «Δεν αναμένω επιπτώσεις μετάδοσης που να επηρεάζουν άλλα νομίσματα αναδυόμενων αγορών ή ακόμη και τα νομίσματα της G-10» καταλήγει.

Τα ανορθόδοξα οικονομικά του Ερντογάν

Η μεταβλητότητα του τουρκικού νομίσματος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του Ερντογάν.

Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας θέτει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και την ενίσχυση των εξαγωγών και όχι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ο Ερντογάν ενστερνίζεται  την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει τον πληθωρισμό και σ΄αυτό το πλαίσιο δεν επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. Ο αντίκτυπος αυτής της άποψης ήταν ότι το 2018 με τέσσερις  λίρες αγόραζες ένα δολάριο και το 2021 το αγόραζες με 18 λίρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές