Το 9,5% της κρατικά ελεγχόμενη Telecom Egypt  πούλησε η κυβέρνηση της Αιγύπτου έναντι 3,75 δισ. αιγυπτιακών λιρών (121,6 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανανεώνοντας  το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που φαινομενικά είχε βαλτώσει.

Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις για να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες.

Αίγυπτος: Σκιά χρεοκοπίας πάνω από τη χώρα

Η πώληση της Telecom Egypt είναι η δεύτερη πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων από τότε που ο πρωθυπουργός Mostafa Madbouly υποσχέθηκε στις 29 Απριλίου να προωθήσει το πρόγραμμα πωλήσεων και να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 2 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στο πλαίσιο του πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης ύψους 3 δισ.δολαρίων η Αίγυπτος δεσμεύτηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα περιορίσει τη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία και θα επιτρέψει σε ιδιωτικές εταιρείες να διαδραματίσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο.

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι οι μετοχές πωλήθηκαν προς 23,11 λίρες η κάθε μία  σε μια έκδοση που υπερκαλύφθηκε κατά 3,11 φορές. Επιπλέον ποσοστό 0,5% των μετοχών προσφέρεται στους υπαλλήλους της Telecom Egypt, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν μετοχές μέχρι τις 25 Μαΐου.

Η πώληση σε δύο μέρη θα μειώσει το μερίδιο της κυβέρνησης στην Telecom Egypt στο 70% από 80%. Το 20% ήδη διαπραγματεύεται στο αιγυπτιακό χρηματιστήριο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου δεν ανέφερε ποιο μέρος των μετοχών πωλήθηκε σε εγχώριους αγοραστές. Η Αίγυπτος επιδιώκει να αντλήσει συνάλλαγμα μέσω των πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Al Mal ανάμεσα στους διεκδικητές ήταν και η εταιρεία Moon Capital, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή