Ερωτήματα

Μόλις 6 ημέρες πριν από την κρίσιμη βραδιά της 21η Μαΐου και φαίνεται πως – εκτός από τις κλασικές αψιμαχίες των μεγάλων και μικρών κομμάτων – δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ίσως και άνω του 13%. Και δεύτερον, οι – κατεστραμμένες – σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ. Το πρώτο θέμα είναι σημαντικό γιατί ενδεχομένως να κρίνει αν όχι την πρώτη θέση, τουλάχιστον την διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Πρόκειται για αποφασιστικό παράγοντα διότι θα είναι και η «αφετηρία εκκίνησης» για τις εκλογές της 2ας Ιουλίου (;). Ενώ οι σχέσεις μεταξύ του πρώτου και του τρίτου κόμματος θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο στις μετεκλογικές συνεργασίες – όχι των πρώτων, αλλά σίγουρα των δεύτερων εκλογών.

Στη βάση

Επ΄ αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ακης Σκέρτσος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξηγώντας την προεκλογική τακτική του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να παρακάμψει τον «αντι – εκσυγχρονιστή» κ. Νίκο Ανδρουλάκη και να απευθυνθεί απευθείας στο – πιο φιλικό προς τον ίδιο, όπως θεωρεί – τμήμα της εκλογικής βάσης του Πα.Σό.Κ. σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει όμως ένας κόσμος που πιστεύει και που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ που θέλει να δει ευρύτερες συναινέσεις. Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτό τον κόσμο που διαχρονικά έχει σταθεί με την Ελλάδα της δημοκρατίας, της Ευρώπης και της προόδου».

Σασπένς

Αναφέρθηκα στις συναινέσεις και θυμήθηκα, όπως μου έλεγαν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες – και με θεσμική θέση, αλλά από τους «αφανείς» στον χώρο της δημοσιότητας – ότι έχουν προεξοφλήσει την εκλογική συνεργασία του πρώτου με το τρίτο κόμμα, μετά από τις δεύτερες εκλογές. Στην ερώτηση μάλιστα αν «βλέπουν» και τρίτες εκλογές γέλασαν σαρκαστικά «συνέχεια εκλογές θα κάνουμε, θα τα βρουν και θα τελειώσει η θέμα» και άλλαξαν συζήτηση. Έτσι λοιπόν η κατάσταση αποκτά αρκετή «ίντριγκα» και ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους… δημοσιογράφους, αλλά και για την αγορά!

«Κόκκινες γραμμές»

Πόσο μάλλον που ο εξαιρετικά συμπαθής – αλλά με άχαρο ρόλο, είναι αλήθεια – κ. Σκέρτσος διευκρίνισε επίσης πως «ο κ. Ανδρουλάκης συγκεκριμένα έχει θέσει κάποιες πολύ αυστηρές κόκκινες γραμμές που απαγορεύουν την συνεργασία και τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό τον ίδιο». Εκτός από την θέση του πρωθυπουργού, που στην διάρκεια των τελευταίων ημερών έχει φύγει από την προεκλογική ρητορική του κ. Ανδρουλάκη, η νέα Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές που με έμφαση έχει κυριαρχήσει πλέον, είναι οι δύο από τις «κόκκινες γραμμές».

——————————————————————————————————–

Γρίφος

Πάντως μεταξύ των ποιοτικών στοιχείων της δημοσκόπησης της MRB που δημοσιεύτηκε στο Newsbomb υπάρχουν ορισμένα που όχι μόνο έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά εξηγούν και την συμπεριφορά σημαντικού τμήματος του εκλογικού σώματος. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η παραίτηση και η απογοήτευση κυριαρχούν στους πολίτες σε ποσοστό 41,5% και μάλιστα το 53,7% εξ αυτών αφορά σε νεότερες ηλικίες. Αρα γρίφος….

Συσπείρωση

Και ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει ανακάμψει μετά τα Τέμπη και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αυξάνει το ποσοστό του το τελευταίο διάστημα, αν και με αργούς ρυθμούς, και όπως επισημαίνεται αναπτύσσει «μια δυναμική που δεν αποκλείεται να φέρει το 3 μπροστά στο ποσοστό του, στις εκλογές της 21ης Μαΐου». Αλλά η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει στο 13,4%, ποσοστό πολύ υψηλό για λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Και δεν φαίνεται να μειώνεται!

Διαφορά

Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων βρίσκεται περίπου στις 5 μονάδες….

——————————————————————————————————–

Νέο τοπίο

Ένα νέο τοπίο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι διαμορφώνεται στην επόμενη διετία. Γεγονός που οφείλεται στην αποδέσμευση ενεργοβόρων βιομηχανιών από τις κλασικές συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος που σύναπταν επί σειρά ετών με τη ΔΕΗ.

Όπως σας ενημέρωσα προ ολίγων ημερών η δημόσια εταιρεία σύναψε το πρώτο PPA με τον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Δηλαδή τα εργοστάσια της βιομηχανίας στην υψηλή και μέση τάση θα παίρνουν πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για δέκα χρόνια από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, όπως πάλι σας είχα επισημάνει, τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα εκπροσωπεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας η εταιρεία ΗΡΩΝ.

Υποχώρηση

Με τον τρόπο αυτό θα διαπιστώσουμε πολύ σύντομα το μερίδιο της ΔΕΗ να υποχωρεί από το ποσοστό του 72% και να αυξάνεται το ποσοστό του ΗΡΩΝΑ. Με τον τρόπο αυτό θα σημειωθεί και μία σημαντική πρόοδος στις απαιτήσεις της Κομισιόν έναντι της χώρας μας για μείωση τη θέσης της ΔΕΗ στα μερίδια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα νέο τοπίο το οποίο ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ έκαναν συμφωνία προμήθειας ρεύματος με την Elpedison.

Το 2024

Το νέο σκηνικό θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, το 2024 όταν και το εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος του ομίλου Mytilineos θα ηλεκτροδοτείται πλέον από τη νέα θερμική μονάδα της εταιρείας αλλά και από ΑΠΕ.

——————————————————————————————————–

Intrakat

Με άλλον αέρα, κινείται η Intrakat μετά την ανάληψη των ηνίων της από την «τριπλέτα» των νέων μετόχων (Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου), την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εξαγορά της Άκτωρ ΑΤΕ.

Φάνηκε και στην τελευταία τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου και CEO κ. Αλεξάνδρου Εξάρχου με τους αναλυτές, ο οποίος δήλωσε την απόφαση της εισηγμένης να διεκδικήσει πλειάδα κατασκευαστικών έργων και συμβάσεων παραχωρήσεων. Δεν κρατιέται….

Αττική Οδός

Η Intrakat μπαίνει δυναμικά και στη διεκδίκηση της παραχώρησης της Αττικής Οδού. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ και είναι στη φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Οκτώ κοινοπρακτικά σχήματα είναι οι «φιναλίστ». Μένει να δούμε ποια εξ αυτών θα καταθέσουν και τις οικονομικές τους προτάσεις.

Πράσινο φως….

Για να επανέλθω στην Intrakat ως γνωστόν υπέβαλε αίτημα στο ΤΑΙΠΕΔ για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό μέσω ενός εξ των προαναφερόμενων επενδυτικών σχημάτων. Και πιο συγκεκριμένα σε εκείνο της πορτογαλικής «BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE BIDCO S.A».

Όπως μαθαίνω χθες το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ άναψρ και τυπικά το «πράσινο φως» στη συμμετοχή της Intrakat στο προαναφερόμενο επενδυτικό σχήμα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories