Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον ο προεκλογικός αγώνας για την πρώτη Κυριακή και αρχίζουν πλέον να αποσαφηνίζονται οι δυνατότητες και οι δυναμικές των κομμάτων.

Αδιευκρίνιστη

Παρ΄όλα αυτά ο «πονοκέφαλος» των δημοσκόπων παραμένει το υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου – το οποίο τις τελευταίες ημέρες άρχισε και πάλι να «φουσκώνει» – και δεν ξέρουν πως να το διαχειριστούν. Βεβαίως στο τέλος δίνουν την «μερίδα του λέοντος» στη Νέα Δημοκρατία λόγω της υψηλής – υψηλότατης θα έλεγα – παράστασης νίκης του κυβερνώντος κόμματος, όπως έλεγε ένας εξ αυτών. Να θυμίσω πάντως ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 το 10% των ψηφοφόρων αποφάσισαν περίπου … πάνω από την κάλπη. Δύσκολες ημέρες…

Υποκλοπές

Πάντως, όπως εγκαίρως σας είχα ενημερώσει, η σχέση του Κ. πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη – πριν αναπτυχθεί – έχει ήδη καταστραφεί. Τα καθημερινά επεισόδια απλώς επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Και φαίνεται πως κι ο πρωθυπουργός το έχει πάρει απόφαση. Πρόκειται για το προφανές αποτέλεσμα των υποκλοπών. Το καλοκαίρι του 2022 έχει πλέον «στοιχειώσει» στις – ανύπαρκτες – σχέσεις των δύο κομμάτων.

Αναπάντητες

Χθες στην διακαναλική συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά «δύο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε! Λέει ψέματα. Το ίδιο βράδυ της εκλογής του τον κάλεσα στο τηλέφωνο. Αυτό πριν σκάσουν δύσκολα θέματα όπως το ζήτημα των υποκλοπών. Ο Ανδρουλάκης δεν εννοεί ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας. Εννοεί όχι στον Μητσοτάκη».

«Γέφυρες»;

Και πρόσθεσε «δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο να υπάρξει καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας θα πατούσαμε μεταρρυθμιστικό φρένο και αυτό δεν θα ευνοούσε τα συμφέροντα της χώρας». Οι «γέφυρες» έχουν ανατιναχθεί! Και πιο σαφής δεν θα μπορούσε να γίνει.

Απάντησε;

Στην αναφορά του πρωθυπουργού απάντησε το γραφείο τύπου του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «Υ. Γ. Επειδή το έχει μαράζι για το αν προσκάλεσε επίσημα σε συνάντηση τον κ. Ανδρουλάκη τη βραδιά της εκλογής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ας βγάλει στη δημοσιότητα τα καταγραφικά της ΕΥΠ για να δει όλη η Ελλάδα τι του είπε. Εξάλλου και τότε τον παρακολουθούσαν ως “εθνικό κίνδυνο”». Μπόινγκ!

Βολικός;

Αλλά δεν αρκέστηκε – το γραφείο τύπου της Χαριλάου Τρικούπη – μόνο σ΄ αυτό. Σημείωσε ακόμη ότι «ας βάλει καλά στο μυαλό του ότι οι 270.000 φίλοι και μέλη του κόμματος έδωσαν πριν ενάμιση χρόνο ισχυρή εντολή στον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή και όχι βολικό εταίρο». Επί προσωπικού δηλαδή! Η «βεντέτα» που σας έλεγα….

Θα έχει συνέχεια…

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία κατέληξε «μόνο θυμηδία, τέλος, προκαλεί ο πρωθυπουργός, που μετέτρεψε το κράτος σε λάφυρο για τον ίδιο και την παρέα του, ο πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων και των στρατών μετακλητών να ενδύεται τον μανδύα του προοδευτικού εκσυγχρονιστή». Το επόμενο ημίχρονο θα παιχτεί από το πρωί της 22ας Μαΐου. Εκτός και αν….

Στους ψηφοφόρους

Επειδή λοιπόν ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου τα έχει αντιληφθεί όλα αυτά γι΄αυτό και η απεύθυνση γίνεται πλέον στους απλούς ψηφοφόρους του Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ.

Διαχωρίζει

Ο κ. Μητσοτάκης το έκανε λιανά λέγοντας ότι «πιστεύω ότι υπάρχει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ηγεσία και σε ψηφοφόρους. Με πολλούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ βρεθήκαμε στην ίδια όχθη, υπέρ της Ευρώπης, κατά του λαϊκισμού. Και πολύ από αυτούς τους ψηφοφόρους δεν έχουν κακή άποψη για την κυβέρνηση, ούτε για μία προσωπικά».

Τρίτες κάλπες;

Τούτο όμως πρακτικά σημαίνει πως η μοναχική διαδρομή του κ. Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει και σε … τρίτες κάλπες(!) εφόσον βεβαίως – με βάση το καλό σενάριο, εντάξει! – δεν κατορθωσει στις δεύτερες, στις 2 Ιουλίου, να σχηματίσει κυβέρνηση.  Με όλους – τους έξω, τους μέσα, παράγοντες, συστήματα και περιβάλλοντα – να είναι στα κάγκελα….

Το καλώδιο

Ένα από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που προωθούνται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με πρωταγωνιστή τη χώρα μας είναι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Το έργο, έχει πολύ δρόμο μπροστά του, αποσκοπεί στη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από συστήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου στη χώρα μας. Το καθαρό ηλεκτρικό ρεύμα θα μεταφέρεται με υποθαλάσσιο καλώδιο ισχύος 3 GW από τη βορειοαφρικανική χώρα στην Αττική.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα φιλόδοξο project με πολλές προκλήσεις και το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ.

Η Ευρώπη

Φυσικά όλη αυτή η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να απορροφηθεί από την ελληνική αγορά.

Για αυτό και σκοπός του project που έχουν επικυρώσει με τζίφρες και βούλες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι η πράσινη ηλεκτρική ενέργεια να φτάνει στην Ευρώπη.

Και όλοι πια έχουμε αντιληφθεί το πόσο ανάγκη έχει η Γηραιά Ήπειρος τις πρόσθετες και διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας, μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για τη μεταφορά του ρεύματος απαιτούνται επίσης ισχυρές διασυνοριακές ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και των γειτονικών της χωρών, όπως και ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Κάτι το οποίο, άλλωστε, έχει διεκδικήσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης με παρέμβαση του στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Ο ΑΔΜΗΕ

Το έργο τρέχει ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου (EETC).

Οι δύο Διαχειριστές βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με συχνές – πυκνές ανταλλαγές επισκέψεων, ενώ οι τεχνικές μελέτες πάνε και έρχονται από την Αθήνα στο Κάιρο και τούμπαλιν…

Ο ΑΔΜΗΕ, όπως έγινε γνωστό πρόσφατα, ανακοίνωσε μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου, την πρόθεση του να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα που θα κατασκευάσει και να αναπτύξει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Πρόκειται για το GREGY, στο οποίο εξετάζει να εισέλθει μετοχικά και ο EETC.

Η στήριξη

Το GREGY, όπως σας έχει ενημερώσει ο ΟΤ, παρουσιάστηκε πριν από περίπου ένα μήνα σε ειδική επιτροπή στις Βρυξέλλες διεκδικώντας την ένταξη του, μεταξύ άλλων αντίστοιχων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, στα έργα «Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος». Πρόκειται για λίστα επενδυτικών σχεδίων τα οποία εφόσον τα εγκρίνει η Κομισιόν λαμβάνουν χρηματοδότηση για την κάλυψη μέρους του κόστους τους.

Στο προαναφερόμενο τεστ, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του Διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς της Αιγύπτου στήριξαν το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο.

Έτσι, παίρνει το δρόμο για την ένταξη του σε αυτή τη λίστα των ευρωπαϊκών έργων.

Διαδικασία βέβαια, η οποία έχει κάποια … χιλιόμετρα να διανύσει αλλά και επιπλέον αξιολογήσεις.

Αν όλα πάνε καλά, του χρόνου ίσως να δοθεί η πρώτη χρηματοδοτική ενίσχυση στο καλώδιο της Ελλάδας – Αιγύπτου

Οι ΑΠΕ

Ωστόσο, όπως πληροφορούμαι από πηγή μου στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά ένα κρίσιμο και σημαντικό στοιχείο για να … σπρώξει το έργο.

«Καλά τα καλώδια, δυνατή η στήριξη των επενδυτών και των χωρών στο project, αλλά θα φέρνει πράσινη ενέργεια…;» αναρωτήθηκε ο πληροφοριοδότης μου.

Όπως μου εξήγησε, «προς στιγμήν βλέπουμε ότι οι ΑΠΕ στην ηλιόλουστη και γεμάτη αέρηδες έκταση της Αιγύπτου είναι μόλις στα 6 GW. Όταν η χώρα σας πολύ μικρότερη σε έκταση έχει 10 GW… Θέλουμε να δούμε απτές αποδείξεις για το ό,τι πράγματι θα υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια ΑΠΕ στην Αίγυπτο. Δεν αρκούν μόνο οι δηλώσεις προθέσεων…», συμπλήρωσε την αφήγηση του ο άνθρωπος μου από την βελγική πρωτεύουσα.

Με πιο απλά λόγια «καλώδιο χωρίς πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ δεν το χρειάζεται η Ευρώπη…». Κι εδώ είναι που οι φίλοι μας Αιγύπτιοι θα πρέπει να τρέξουν!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories