«Στάση» έκαναν σήμερα οι αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο, αφήνοντας περιθώρια σε αρκετά χαρτοφυλάκια να πάρουν μέρος των κερδών της χθεσινής συνεδρίασης, προκειμένου να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους ενόψει εκλογικής αβεβαιότητας. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,18% στις 1.134,36 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 80 εκατ. ευρώ.

Αν και η αγορά προσπάθησε να «γράψει» τις 1.140 μονάδες, οι πωλητές πήραν τα ηνία μετά τις 14:00 στην αγορά, με τους περισσότερους τίτλους να περνούν σε αρνητικά εδάφη. Η μεσοπρόθεσμη εικόνα όμως στο ταμπλό παραμένει εξαιρετική, κάτι που συνάγεται ευχερώς παρατηρώντας τις περισσότερες μετοχές, τουλάχιστον τις δεικτοβαρείς και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μάλιστα, τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζονται αισιόδοξα και για το α’ τρίμηνο, ο τζίρος σταθερός και αξιοπρεπής, λίγο πριν τις εκλογές.

Προσφορές 2,18 δισ. για τα δύο ομόλογα – Υπερκαλύφθηκε πέντε φορές η ζήτηση

Πάντως, πέραν της σημερινής εικόνας και με το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές ρεαλιστικό, το ΧΑ δείχνει να μην επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτό το σενάριο, σε αντίθεση με άλλες… εποχές. Από το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όταν και άρχισε η ανάκαμψη της αγοράς από τα επίπεδα των 998 μονάδων, τα κέρδη αγγίζουν το 14%, με το ΧΑ να αποτυπώνει την προσδοκία ότι δεν θα αλλάξει την δημοσιονομική πορεία η επόμενη κυβέρνηση.

Άλλωστε, αυτό που επισημαίνουν και οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας από την κρίση χρέους ναι μεν είναι εντυπωσιακή, ωστόσο η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο αυτό και να μην παρεκκλίνει από την πορεία προς την επιστροφή στην επενδυτική αναβάθμιση. Γιατί, ομολογουμένως, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι και ο λόγος του θετικού κλίματος στην αγορά.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, Σαράντης, Autohellas και ΕΛΧΑ δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες σε Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Alpha bank. Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Eurobank και Εθνική, ενώ σε θετικά οι Λάμδα, Βιοχάλκο, Quest, Coca Cola, ΟΤΕ, Aegean, Jumbo, Πειραιώς και Μυτιληναίος. Η Motor Oil κέρδισε 2,08% και τα Ελληνικά Πετρέλαια 1,22%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών