
Ο έντονος κατακερματισμός του ελληνικού αμπελώνα τεκμηριώνεται για ακόμη μία φορά από την διαστρωμάτωση των εκτάσεων, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται ελαφρά βελτιωμένα τα μεγέθη για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες το 2023 έναντι του 2015.
Την επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία επισημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα μεταξύ 2015 και 2023, χορηγήθηκαν άδειες φύτευσης έκτασης 43.383,8 στρεμμάτων, οι οποίες συνέβαλαν σε μικρό βαθμό στην βελτίωση της εικόνας του κατακερματισμού, που συνεχίζει να εμφανίζει ο ελληνικός αμπελώνας. Και αυτό, δεδομένου ότι οι άδειες φύτευσης κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στους κατόχους υφιστάμενων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και όχι σε νέους δικαιούχους, αφού η σταθμική βαρύτητα του κριτηρίου της αύξησης των εκτάσεων, εξακολουθεί να είναι σημαντική (0,35 σε σύνολο στάθμισης κριτηρίων τη μονάδα).
ΚΕΟΣΟΕ: Μικρή μείωση του ελληνικού αμπελώνα και το 2022

Οι εκτάσεις ανά παραγωγό
Μικρή άνοδος της μέσης εθνικής έκτασης ανά παραγωγό από 3,95% στρέμματα/παρ. (2015) σε 4,11 στρ./παρ. (2023 με την Περιφέρεια Αττικής να εξακολουθεί να εμφανίζει τον μεγαλύτερο μέσο όρο με 8,15 στρέμματα ανά παραγωγό (2015: 8,28 11 στρ./παρ.), αποτελεί από τα σημαντικότερα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η ΚΕΟΣΟΕ, μετά την επεξεργασία των διαρθρωτικών μεγεθών.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσιάζει, έστω ελαφρά αύξηση του μέσου όρου εκτάσεων ανά παραγωγό, πλην της Αττικής, της Δυτικής Ελλάδας, του Νότιου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης.

Μειωμένος ο αριθμός των παραγωγών
Συγχρόνως, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται μείωση του αριθμού παραγωγών μεταξύ 2015 (155.560) και 2023 (148.218) κατά 7.362 φυσικά πρόσωπα.
Την ίδια στιγμή, έως 10 στρέμματα κατέχει το 91,29% των παραγωγών, η συνολική έκταση των οποίων αντιπροσωπεύει το 49,78% των συνολικών εκτάσεων της χώρας, και έως 20 στρέμματα κατέχει το 96,74% των παραγωγών, η συνολική έκταση των οποίων αντιπροσωπεύει το 67,74% των συνολικών εκτάσεων της χώρας.
Ο κατακερματισμός
Οι Περιφέρειες Ηπείρου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων παρουσιάζουν κατά σειρά σχετικά μεγαλύτερο κατακερματισμό, ο οποίος εκτός των άλλων υποδηλώνει ότι η καλλιέργεια της αμπέλου έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει για τη διαστρωμάτωση έως 10 στρέμματα ή και 20 στρέμματα και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες.
Την σχετικά καλύτερη εικόνα διαστρωμάτωσης παρουσιάζουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα στο εύρος εκτάσεων 30-50 στρέμματα, στο οποίο το 2,47% των παραγωγών κατέχει το 15,53% των εκτάσεων, ενώ σχετικά ικανοποιητικά ποσοστά σε αυτό το εύρος εμφανίζουν και οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής
«Από την επεξεργασία των μεγεθών συνάγεται επίσης το συμπέρασμα, της αναγκαιότητας εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σχέση με το κληρονομικό δίκαιο, της δημιουργίας τράπεζας γης, των χρήσεων γης και του αναδασμού», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση