Κύκλοι

«Η ζωή μου κύκλους κάνει» που τραγουδούσε η σπουδαία Χάρις Αλεξίου και τελικά αυτή η προεκλογική περίοδος είχε αρκετούς κύκλους.

Διαζύγιο

Ξεκίνησε με – σχεδόν – δεδομένη τη κυβερνητική συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ για να καταλήξει σε «διαζύγιο», αλλά και σε ένα νέο «συνοικέσιο». Αυτή τη φορά όλες οι πιθανότητες συγκλίνουν στην ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία του κόμματος του κ. Νίκου Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Εφόσον βεβαίως το «πουν» οι αριθμοί!

«Μακράς πνοής»

Ετσι το «αδειανό πουκάμισο» που λέγαμε ότι είχε καταλήξει η «προοδευτική κυβέρνηση», η κυβερνητική φόρμουλα του κ. Αλέξη Τσίπρα, απέκτησε πλέον και … «σώμα»! Τέσσερις ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης. Μάλιστα χθές ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κυβέρνηση μακρά πνοής» και έβαλε πάνω στο τραπέζι και την προανακριτική επιτροπή για τις υποκλοπές, για να μην υπάρχει αμφιβολία. Είπαμε εφόσον βεβαίως έρθει πρώτος….

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

—————————————————————————-

Από-συσπείρωση;

Είναι γεγονός ωστόσο ότι όσο περνούν οι ημέρες και αυξάνεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ασκούνται πιέσεις στα μικρότερα κόμματα της αριστεράς. Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το έκανε ακόμη πιο σαφές με την επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η απάντηση του δευτέρου ήταν μάλλον αμήχανη.

Αισιοδοξία;

Στους πάνω ορόφους της Κουμουνδούρου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία – ότι θα έχουν ένα καλό αποτέλεσμα στα επίπεδα του 30% και άνω. Αν και οι συγκεντρώσεις δεν αποτελούν πλέον κριτήριο επιρροής εδώ και πολλά χρόνια, όμως στις τελευταίες ημέρες οι συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν μία μαζικότητα που δεν υπήρχε το 2019, κι αυτό τους έχει αναθαρρήσει. Τουλάχιστον είναι μία ένδειξη συσπείρωσης.

Σύνταγμα

Ετσι αποφάσισαν να κολυμπήσουν στα βαθιά. Και να κάνουν αύριο την κεντρική τους συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος – τι imitation Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν! Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης περιορίστηκε σεμνά – την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος – στο Θησείο, την Παρασκευή, γιατί, λέει, εκεί την έκανε και το 2019 και του έφερε … γούρι! Θου Κύριε φυλακήν το στόματί μου….

Υβρις;

Την συγκέντρωση όμως στο Σύνταγμα μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει και ως … ύβρι, αν αναλογιστεί τις συγκεντρώσεις της δεκαετίας του 1980, πρωτίστως με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου – κι όχι μόνο. Επί παραδείγματι και το ΚΚΕ είχε επίσης πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις.

—————————————————

Εσωτερίκευση

Αρκετοί πάντως ήταν εξαιρετικά αμήχανοι με το ρεπορτάζ του Euroactiv σχετικά με την δημοσκόπηση που τους έδειχνε περίπου στα ίσα με τη Νέα Δημοκρατία – με 30.000 ψήφους διαφορά. Δεν ήξεραν πως να το διαχειριστούν. Εχουν «εσωτερικεύσει» το ενδεχόμενο της δεύτερης θέσης και δεν πίστευαν στα μάτια τους.

——————————————————-

Παράλειψη

Από τις προχθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα στα Γιάννενα διέλαθε της προσοχή μας ένα σημείο το οποίο θεωρώ πως είναι σημαντικό. Είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μεταξύ των άλλων πως «το πρόγραμμά μας όχι μόνο είναι κοστολογημένο, αλλά είμαστε σε ανοιχτή γραμμή εδώ και δύο χρόνια με όλες τις κοινωνικές ομάδες για να το καταρτίσουμε. Με τη συμβολή κορυφαίων ειδικών, πραγματικά αρίστων. Αρίστων στην αφοσίωσή τους στην επιστήμη και στα συμφέροντα των πολλών». Καλά ως εδώ.

Ο καγκελάριος Σόλτς

Και αποκάλυψε ότι «και είναι το πρόγραμμα που παρουσίασα πριν από δύο εβδομάδες στον Καγκελάριο Σολτς. Αλλά για τον Σολτς ήταν υλοποιήσιμο, για τον Μητσοτάκη θα μας οδηγήσει σε μνημόνια, είναι καταστροφή». Αν δεν με απατά η μνήμη μου – που δεν με απατά – πρόκειται για αποκάλυψη. Και, εντάξει, στα Γιάννενα το είπε για τονίσει την συνέπεια – αυτή τη φορά – λόγων και έργων.

Δεύτερη φορά

Ομως όταν τον σφυροκοπούσε η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός για ποιό λόγο δεν το αποκάλυψε; Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο είναι το εξής: Είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να περιφέρει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος του στις διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για έγκριση; Σίγουρα δεν πρόκειται για καλό οιωνό!

————————————————————————————

 Οι περιοδείες του ΣΕΒ

Πέρα από τις προεκλογικές περιοδείες υποψήφιων βουλευτών έχουμε κι άλλες περιοδείες… Ίσως πιο ουσιαστικές και πιο παραγωγικές.

Αναφέρομαι στον ΣΕΒ, ο οποίος μετά το τέλος της πανδημίας, ξεκίνησε να  διοργανώνει αποστολές των μελών του διοικητικού, αλλά και του γενικού συμβουλίου σε εργοστάσια της περιφέρειας σε συνεργασία και συνεννόηση με τους τοπικούς συνδέσμους βιομηχανιών. Τελευταία τέτοια επίσκεψη ήταν στην Κεντρική Μακεδονία όπου η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ με Επικεφαλής τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ευθύμιο Ο. Βιδάλη, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις των μελών του ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ, ELVIAL, ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΙ OLYMPIA ELECTRONICS. Συζήτησε με τις διοικήσεις και στελέχη των επιχειρήσεων διάφορα κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν.

Τα προβλήματα

Όπως πληροφορούμαι, τα στελέχη των επιχειρήσεων της περιφέρειας επικεντρώνονται σε τρία καυτά θέματα κατά τις επαφές τους με τη διοίκηση του ΣΕΒ.

Το πρώτο είναι το ενεργειακό κόστος, το δεύτερο έχει να κάνει με την αδυναμία εύρεσης εργατικού δυναμικού και το τρίτο με την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Συμεών Διαμαντίδη και εκπροσώπους της διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων, καθώς και με τον α΄αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη και με μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου, με τους οποίους συζήτησε σε βάθος ζητήματα του τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, όπως και τους τρόπους με τους οποίους οι θεσμικοί φορείς μπορούν να εντατικοποιήσουν την πρόσφορη συνεργασία τους.

Οι περιφερειακοί σύνδεσμοι

Η διοίκηση του ΣΕΒ, όπως μαθαίνω, θα συνεχίσει αντίστοιχες περιοδείες και σε άλλες περιφέρειες της χώρας.

Πηγή μου μου εξηγούσε, ότι με τον τρόπο αυτό το κορυφαίο όργανο εκπροσώπησης των εργοδοτών ενημερώνεται από πρώτο χέρι για τα προβλήματα των επιχειρήσεων που βρίσκονται εκτός Αττικής.

Και ταυτόχρονα συσφίγγει περισσότερο και τις σχέσεις με τους περιφερειακούς συνδέσμους.

Επόμενοι σταθμοί των περιοδειών είναι η Λάρισα, ο Βόλος, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Από το τσίπουρο στη τσικουδιά….

Το νέο προφίλ του Υπερταμείου

Εκτός, όμως, από τον ΣΕΒ ένα νέο προφίλ χτίζει και το Υπερταμείο.

Η διοίκηση του υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη λαμβάνει μέρος σε όλο και περισσότερες εκδηλώσεις προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του στρατηγικό στόχο.

Έτσι προχθές συμμετείχε σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ, υπό την πρόεδρο κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Τα μέλη της διοίκησης του Υπερταμείου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το νέο ρόλο που είναι η εξέλιξη του σε ένα σε Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο στα πρότυπα funds άλλων χωρών.

Το αξιοσημείωτο είναι πως στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίοι αναζητούν κεφάλαια.

Το Υπερταμείο βέβαια δεν έχει κι αστείρευτους πόρους… αλλά η ουσία είναι ότι δεν βλέπουμε πια έναν δυσκίνητο κρατικό οργανισμό, που περιοριζόταν στην άντληση μερισμάτων από τις κρατικές επιχειρήσεις.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories