Είναι η ώρα της κρίσης στο Καπιτώλιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με ηγέτες του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι την Τρίτη, σε μια ακόμη προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Οι ελάχιστοι τομείς που μπορεί να επιτευχθεί κάποια πιθανή συμφωνίας καλύπτουν ευαίσθητα πολιτικά θέματα, όπως οι αδειοδοτήσεις πετρελαίου και τα κουπόνια τροφίμων. Ωστόσο, ένας συμβιβασμός επί αυτών μετά βίας μειώνει κατ’ ελάχιστο το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Αντί να συζητούν τα πλεονεκτήματα των δαπανών με παραγωγικό τρόπο, οι Αμερικανοί πολιτικοί ευνοούν προσφιλή σε αυτούς πρότζεκτ με διακύβευμα την χρεοκοπία.

Τα πρόσωπα που εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας έχουν επισημάνει την ανάκτηση πόρων ανακούφισης από την πανδημία που δεν δαπανήθηκαν και την επιτάχυνση της αδειοδότησης ενεργειακών έργων ως τις καλύτερες επιλογές για την εξεύρεση κοινού εδάφους. Οι δύο προσπάθειες θα συγκεντρώσουν 33 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, υπολόγισε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, τον περασμένο μήνα. Ο Μπάιντεν σηματοδότησε επίσης το άνοιγμα σε ένα διετές όριο στις κρατικές δαπάνες, ανέφερε η Roll Call την περασμένη εβδομάδα, από το οποίο εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν 331 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος μάλιστα άφησε να εννοηθεί, την Κυριακή, ότι είναι ανοιχτός να ακούσει προτάσεις για τις απαραίτητες προϋποθέσεις εργασίας για λήψη βοήθειας από προγράμματα αρωγής, αν και το πήρε πίσω σε ένα tweet την Δευτέρα. Οι προϋποθέσεις της πρότασης των Ρεπουμπλικανών, οι οποίες επηρεάζουν τους Αμερικανούς για προγράμματα περίθαλψης Medicare και κουπόνια τροφίμων, θα συγκεντρώσουν άλλα 120 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ακόμη και αν θεσπιστούν όλες αυτές οι εξοικονομήσεις, το έλλειμμα 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που προβλέπεται για τα επόμενα 10 χρόνια θα μειώσει μόλις κατά 2%.

Η συμφωνία πάνω σε αυτά τα κομμάτια πιθανότατα σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν να αυξήσουν το όριο χρέους και να προωθήσουν έναν νέο προϋπολογισμό. Αλλά αυτό δεν σηματοδοτεί κάποια προσεκτική προσέγγιση για αλλαγή, και από τις δύο πλευρές. Χωρίς μια πιο ολοκληρωμένη ματιά στους μεγαλύτερους τομείς δαπανών, οι νομοθέτες θα επιστρέψουν σε αυτό το  σημείο αρκετά σύντομα, me μικροτσακωμούς γαι μερικά δισεκατομμύρια δολαρίων όταν η τρύπα που δημιουργήθηκε από τις δαπάνες ξεπέρασε τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners