Πολιτικαντισμός…

Νομίζω πως έχει χαθεί η μπάλα. Γνωστός υπουργός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε παρατήρηση συνομιλητή του σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, σχετικά με όσα έχει πει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για την ανάγκη πρωτογενών πλεονασμάτων 2%, είπε επί λέξει «αυτά είναι προσωπικές απόψεις του Διοικητή». Τσιμπιόμουν. Είναι να τρελαίνεται κανείς. Αναζητώ τα όρια του πολιτικαντισμού….

Επανειλημμένα

Τουλάχιστον 3 φορές στη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών ο Διοικητής της ΤτΕ, με εξαιρετικά θεσμικό τρόπο, προειδοποίησε ότι η οικονομία δεν αντέχει τις προεκλογικές παροχές που «εκτοξεύονται» από τα τηλεοπτικά πάνελ και στις ανά την Ελλάδα πλατείες, καθώς και τα προγράμματα των δισεκατομμυρίων που υπόσχονται στους ταλαίπωρους ψηφοφόρους η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

 … Και καμπανάκια

Μάλιστα ο κεντρικός τραπεζίτης έχει πει ότι μετά τις εκλογές θα «ζορίσουν» τα πράγματα γιατί το Σύμφωνο Σταθερότητας επανέρχεται και δεν θα είμαστε χαλαροί λες και πάμε βόλτα στην … εξοχή!  Κι έχει τονίσει πως χωρίς πλεονάσματα, επομένως με ελλείμματα, η χώρα οδεύει για τον γκρεμό και η επενδυτική βαθμίδα θα είναι δώρο άδωρο. Κι όμως, κανείς δεν συζητά σοβαρά για την επόμενη ημέρα στη χώρα και την οικονομία. Απλά υπόσχονται ότι τα «λεφτόδεντρα» θα … φύονται διαρκώς! Τελικά δεν παίρνουμε μαθήματα από τα παθήματα…

————————————————————————–

Υποκλοπές

Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η μετεκλογική εξέλιξη – αυτό θα το πουν οι αριθμοί – όμως οι υποκλοπές εκτιμώ ότι θα παραμείνουν στο πολιτικό προσκήνιο. Η χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega Chanel είναι απολύτως ενδεικτική «νομίζω ότι είναι σαφές και ότι πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή». Πρόβλεψη: Μεταξύ των πρώτων και δεύτερων εκλογών θα «πέσουν κορμιά»….

————————————————————————————-

Λεφτά

Οι δημοσκοπήσεις είναι μία σαφής(;) ένδειξη για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Η «επίσημη»! Υπάρχει όμως και μία άλλη ένδειξη, ανεπίσημη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί «παίζονται λεφτά»! Πρόκειται για τις προβλέψεις των στοιχηματικών εταιρειών. Να μην σας αφήσω, λοιπόν, στην αγωνία.

Στοίχημα

Αρχίζω: κατ΄ αρχήν εκτιμούν ότι η Βουλή θα είναι – μάλλον – εξακομματική, δεύτερον, τα δύο μεγάλα κόμματα θα κινηθούν σε επίπεδα υψηλότερα του 30%, τρίτον – αρχίζει το ενδιαφέρον – το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μεταξύ 34% και 35%, τέταρτον, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα κυμαίνεται από 30% ως και 30,5% και πέμπτον, η διαφορά θα είναι περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτά «βλέπουν» οι «παραγωγοί του χρήματος». Αλήθεια – ψέμματα, τρεις ημέρες έμειναν….

Μικρότερη;

Πάντως υπάρχουν κι αυτοί που εκτιμούν πως η διαφορά μεταξύ των δύο θα είναι μικρότερη. Νάχουν αυτοί δίκιο, ποιος ξέρει! Σας έχω πει δεν διαθέτω το κληρονομικό χάρισμα. Μπορείτε να κάνετε λίγες ημέρες υπομονή….

—————————————————————————

Ολίσθημα

Πάντως ο κίνδυνος του γλωσσικού ολισθήματος – lapsus linguae το έλεγαν οι λατίνοι – αυτές τις ημέρες της προεκλογικής έντασης είναι προφανής. Χθες ο υπουργός Επικρατείας – και προσωρινός Μεταφορών – κ. Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του στον Alpha και στον κ. Αντώνη Σρόιτερ είπε «η αίσθησή μας είναι, ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού αρκετά ευάλωτη και ανίσχυρη απέναντι σε ισχυρές προκλήσεις». Υποθέτω ότι ήθελε να πει κατά την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά του ξέφυγε. Ετσι δεν είναι;

————————————————————

Εκλογές στην ΤτΕ

Προφανώς και δεν είναι ενδεικτικό για το πολιτικό σκηνικό το αποτέλεσμα των εκλογών σε ένα  σύλλογο των υπαλλήλων ενός ταμείου, αλλά ίσως όμως να δείχνει αρκετά πράγματα, σχετικά με την πολιτική «γεωγραφία» των εργαζόμενων.

Για τις αρχαιρεσίες στο Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Υγείας της Τράπεζας της Ελλάδας λέμε όπου είχαμε ορισμένα… συντριπτικά ποσοστά.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός Ανασυγκρότηση – Προοπτική έλαβε το 83,5% των ψηφισάντων και οι άλλοι δύο συνδυασμοί, της ΕΣΑΚ-Σ  και η Δύναμη Δημιουργίας 8,3% και 8,2% αντίστοιχα, ενώ η συμμετοχή για πρώτη φορά στην 94χρονη ιστορία του Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. άγγιξε το 82,5%!

Η πρώτη παράταξη είναι πολυσυλλεκτική, ενώ οι άλλες δύο έχουν αναφορές στο ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ουδέν σχόλιον….

——————————————————————-

«Διάγγελμα»

Για όσους δεν κατάλαβαν ο έγκλειστος στις φυλακές του Δομοκού Ηλίας Κασιδιάρης έκανε νέα δήλωση απευθυνόμενος προς τους – εν δυνάμει – ψηφοφόρους του. Έχει ενδιαφέρον ότι αποτρέπει στους οπαδούς του να ψηφίσουν τα μικρά κόμματα «Τζήμερο, Νίκη» και «ΕΑΝ, Πλεύση». Τους καλεί βεβαίως να μην απέχουν, να μην ρίξουν λευκό ή άκυρο, να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να «μαυρίσουν» τη Νέα Δημοκρατία. Αυτός «τόσος είναι» ας όψονται όμως εκείνοι που τον έκαναν παράγοντα της πολιτικής ζωής. Σημεία των καιρών….

—————————————————————-

Η Αίγυπτος

Επανέρχομαι στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας. Όπως σας είχα ενημερώσει την περασμένη Δευτέρα οι Βρυξέλλες είχαν στείλει μήνυμα προς τους εμπλεκόμενους και συγκεκριμένα προς το Κάιρο για την ανάγκη επίτευξης προόδου στα έργα ΑΠΕ που θα ηλεκτροδοτούν το καλώδιο. Η πηγή μου από τις Βρυξέλλες αποδεικνύεται ότι ήξερε τι έλεγε…

 Κοπελούζος

Χθες λοιπόν ο όμιλος Κοπελούζου ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την κοινοπραξία Infinity Power που στήθηκε από την Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και την  Egypt’s Infinity για τη διερεύνηση της δυνατότητας ανάπτυξης έργων ΑΠΕ ισχύος 9,5 GW στην Αίγυπτο που θα δίνουν πράσινο ρεύμα στο καλώδιο. Εννοείται, πως η προαναφερόμενη συμφωνία ψηνόταν από … καιρό.

Και ήρθε προφανώς και η ώρα των ανακοινώσεων προκειμένου το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης να συνεχίσει να βαθμολογείται θετικά στη μακρά διαδικασία αξιολόγησης για να υπαχθεί στα έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories