Σε αρνητικά εδάφη έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς από τη μία οι Ρεπουμπλικανοί ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους, αυξάνοντας πλέον τις πιθανότητες στάσης πληρωμών, ενώ από την άλλη, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ανέφερε ότι ίσως να μην χρειάζεται να αυξηθούν τα επιτόκια τόσο πολύ ώστε να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Ραγδαίες εξελίξεις: Αποχωρούν οι Ρεπουμπλικάνοι από τις συνομιλίες για το χρέος

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,33% στις 33.426 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,14% στις 4.191 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,24% στις 12.657 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Powell, παρείχε κάποιες στηρίξεις στη Wall Street, καθώς δήλωσε ότι οι πιέσεις στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα επιτόκια δεν θα πρέπει να είναι τόσο υψηλά για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Μιλώντας σε νομισματικό συνέδριο στην Ουάσινγκτον, ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας σημείωσε ότι οι πρωτοβουλίες της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις μεσαίου μεγέθους τράπεζες έχουν ως επί το πλείστον ανακόψει την πραγματοποίηση των χειρότερων σεναρίων.

Από την άλλη όμως, οι συνομιλίες υψηλού κινδύνου για την αύξηση του ορίου χρέωσης σταμάτησαν απότομα την Παρασκευή στο Καπιτώλιο, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι έφυγαν από την αίθουσα και κατηγόρησαν τον Λευκό Οίκο ότι καθυστερεί τις συζητήσεις.

«Μέχρι οι άνθρωποι να είναι πρόθυμοι να κάνουν λογικές συζητήσεις σχετικά με το πώς μπορείτε πραγματικά να προχωρήσετε και να κάνετε το σωστό, τότε δεν θα καθόμαστε εδώ και θα μιλάμε με τους εαυτούς μας», δήλωσε ο βουλευτής Garret Graves. «Αποφασίσαμε παύση γιατί δεν είναι παραγωγικό», πρόσθεσε.

«Οι αγορές είχαν μια αρκετά εποικοδομητική εβδομάδα λόγω ενός πιο θετικού κλίματος γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους. Και αυτό σήμερα ανατράπηκε, καθώς οι διαπραγματεύσεις έπαυσαν», δήλωσε ο Art Hogan της B. Riley Financial. «Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το τέλος. Αλλά σίγουρα θα προκαλέσει μια μικρή νευρικότητα», δήλωσε ο Hogan.

Σε επίπεδο τίτλων, η Foot Locker σημείωσε βουτιά 28% μετά την απώλεια των προσδοκιών για το πρώτο τρίμηνο τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Εν τω μεταξύ, η Deere σημειώνει άνοδο 4% αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο.

Οι βασικοί δείκτες έκλεισαν όμως με εβδομαδιαία κέρδη. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο. Ο Nasdaq Composite, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε κατά 3%, ενώ ο Dow σημείωσε άνοδο 0,4%.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των κερδών ήρθε την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ. Τα σχόλια του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy την Πέμπτη φάνηκε να υποδηλώνουν ότι μια πιθανή συμφωνία θα μπορούσε να έρθει ήδη την επόμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της όσον αφορά την εξάντληση των χρημάτων, οπότε αυτό δημιουργεί κάποια νευρικότητα», δήλωσε ο Yung-Yu Ma, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής στην BMO Wealth Management. «Και έτσι, εξακολουθεί να είναι ένα επικίνδυνο περιβάλλον, το οποίο όμως πιστεύουμε ότι τελικά θα έχει ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι πολύ επιζήμιο για τις αγορές -σε μακροπρόθεσμη βάση, τουλάχιστον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]