Με ελαφρά υποχώρηση των αποδόσεων έκλεισαν την εβδομάδα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, επεκτείνοντας την καθοδική τους πορεία που έχουν χαράξει στις τελευταίες συνεδριάσεις. Αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου να απομακρυνθεί ελαφρώς από το ψυχολογικό όριο του 4% και παράλληλα το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου χρέους να παραμείνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Σε υψηλό 10ετίας οι αποδόσεις των 2ετών της ΕΕ – Τι δείχνουν οι ελληνικοί τίτλοι

Τη μεγαλύτερη μεταβολή σημείωσε η απόδοση της ιταλικής δεκαετίας, καθώς υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο 4,25%, ενώ κατά 3 μονάδες βάσης περιορίσθηκε η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς και κατά 2 του γερμανικού.

Το κλίμα στις αγορές διαμορφώθηκε από τις δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τις οποίες υποστήριξε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο για καιρό ακόμη, ώστε να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός.

Από τη Μαδρίτη, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «θα πρέπει ακόμη να έχουμε σταθερά υψηλά τα επιτόκια. Επομένως, είναι μια στιγμή που πρέπει πραγματικά να δεσμευτούμε και να δούμε αυτόν τον στόχο που έχουμε και να τον επιτύχουμε».

Σημειώνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν ήδη μία νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο και πιθανώς μία ακόμη έως το τέλος του καλοκαιριού. Την αντιστροφή της πορείας αυτής με τις πρώτες μειώσεις των επιτοκίων, χρονικά την τοποθετούν από στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οδεύουμε προς πιο λεπτές αποφάσεις στο μέλλον, αλλά θα δείξουμε θάρρος και θα λάβουμε τις αποφάσεις που απαιτούνται για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Και θα το κάνουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στην ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης από το 3,99% χθες στο 3,97% κι έναντι 2,42% του αντίστοιχου γερμανικού bund, το περιθώριο μεταξύ των δύο αποδόσεων διαμορφώθηκε.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0814 δολάρια από το επίπεδο των 1,0798 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0816 δολάρια

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης