Τρίτη ημέρα αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επέλεξε τη ζώνη των 1.130 μονάδων για να “παρακολουθήσει” την επομένη των εκλογών, χωρίς να παίρνει μεγαλύτερο ρίσκο για να δοκιμάσει τα υψηλά έτους, από τα οποία ελάχιστα απέχει. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 1.132,34 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 95 εκατ. ευρώ.

Πάντως η εβδομάδα στο ΧΑ ήταν θετική (+0,85%), η τρίτη στη σειρά μάλιστα, με τον προεκλογικό απολογισμό να είναι αισιόδοξος για το τι έχει προεξοφλήσει η αγορά για την επόμενη μέρα. Βέβαια, η “βεντάλια” των συνδυασμών της επόμενης ημέρας είναι μεγάλη, επομένως οι κινήσεις πάντα έγιναν με γνώμονα την προστασία σε περίπτωση κυβερνητικών αναταράξεων.

DAX: Σε τροχιά για να καταγράψει ρεκόρ όλων των εποχών

Σε αυτό όμως που συγκλίνουν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι η αγορά θα αξιολογήσει την εκλογική δυναμικότητα των δύο μεγάλων κομμάτων, προκειμένου να εκτιμήσει την πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. Με απλά λόγια, αν η αγορά δει αυτοδυναμία της ΝΔ (στον δεύτερο γύρο, λόγω ενισχυμένης αναλογικής), θα καταφέρει να κάνει την ανοδική εκτόνωση μετά τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών.

Κι αυτό, διότι θα προεξοφληθεί ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο εγγύς μέλλον, άρα και εισροή νέων και μεγάλων θεσμικών ξένων κεφαλαίων. Αν όμως η αγορά δει αδυναμία αυτοδυναμίας, ακόμα και τη δεύτερη Κυριακή, ή ακόμα συνεργασία μικρών κομμάτων, θα διορθώσει έντονα προς τα κάτω. Σε κάθε περίπτωση η αγορά θέλει να δει σταθερότητα την επόμενη μέρα των εκλογών της Κυριακής.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Aegean ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Autohellas, Eurobank, Titan, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ αρνητικά έκλεισαν οι Quest, Λάμδα, Εθνική, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΟΛΠ, Coca Cola, Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών