Με κέρδη έκλεισαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον γερμανικό DAX να κλείνει σε ιστορικά υψηλά, επωφελούμενα από την παγκόσμια αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί μια χρεοκοπία των ΗΠΑ, αν και οι ανησυχίες για τη μελλοντική ανάπτυξη παραμένουν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,77%, ήτοι σε υψηλά 52 εβδομάδων, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,19% στις 7.756 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,69% στις 16.275 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,61% στις 7.491 μονάδες.

Wall Street: Συντηρεί τα εβδομαδιαία κέρδη της

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο DAX υπεραπέδωσε κλείνοντας με κέρδη 2,2%, με τον CAC 40 να ακολουθεί με άνοδο 1%. Σταθεροποιητικά κινήθηκε ο FTSE 100.

Πέραν της αισιοδοξίας που επικρατεί για πιθανή συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ, το κλίμα ήταν θετικό στην Ευρώπη, καθώς σημαντικός αριθμός μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών ανακοίνωσαν αποτελέσματα ισχυρότερα του αναμενόμενου για το πρώτο τρίμηνο. Περίπου οι μισές από τις εταιρείες του STOXX 600 έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα πρώτου τριμήνου και τα δύο τρίτα από αυτές ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Οι επενδυτές εστίασαν και στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Χιροσίμα, η οποία άρχισε σήμερα, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το διεθνές εμπόριο και την ασφάλεια. Οι σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία και οι κυρώσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων μεταξύ Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η άνοδος των τιμών παραγωγού στη Γερμανία επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα στο 4,1%. Αυτή ήταν η μικρότερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας το πρώτο άλμα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αύξηση καθοδηγήθηκε από την άνοδο των τιμών των κεφαλαιουχικών αγαθών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,8% σε ετήσια βάση. Τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά ήταν ακριβότερα κατά 11,4% την ίδια περίοδο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων, ενώ τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν αύξηση 8,8%. Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν μια μέτρια άνοδο της τάξης του 2,8%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εν αναμονή της κάλπης

Τρίτη ημέρα αναμονής στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο επέλεξε τη ζώνη των 1.130 μονάδων για να “παρακολουθήσει” την επομένη των εκλογών, χωρίς να παίρνει μεγαλύτερο ρίσκο για να δοκιμάσει τα υψηλά έτους, από τα οποία ελάχιστα απέχει. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 1.132,34 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 95 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές