Γέλεν: Μπορεί να δούμε περισσότερες συγχωνεύσεις τραπεζών

Τι είπε σε συνάντηση με υψηλ'οβαθμα στελέχη του τραπεζικού τομέα

Γέλεν: Μπορεί να δούμε περισσότερες συγχωνεύσεις τραπεζών

Περισσότερες συγχωνεύσεις τραπεζών θα μπορούσε να είναι απαραίτητες είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN.

Η συνάντηση με περισσότερα από δύο δωδεκάδες στελέχη που συγκάλεσε το Bank Policy Institute έγινε καθώς ο τραπεζικός τομέας προσπαθεί να ξεπεράσει τις αναταράξεις αρκετών εβδομάδων που προκλήθηκαν από την ξαφνική χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, η οποία οδήγησε τις ρυθμιστικές αρχές στην κατάσχεση δύο ακόμη ιδρυμάτων που κατέρρευσαν και στη στήριξη ανασφάλιστων καταθετών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τους φόβους για ευρύτερη μετάδοση.

Γέλεν: Κύμα καταρρεύσεων στις αγορές αν χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ

Αν και από επίσημα δεν έχει σχολιαστεί η προτροπή της Γέλεν, η αμερικανίδα υπουργός πρόσφατα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters είχε εκφέρει την άποψη ότι οι πιέσεις στα κέρδη των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στον τομέα και οι ρυθμιστικές αρχές θα είναι πιθανότατα ανοιχτές σε τέτοιου είδους συγχωνεύσεις.

Όμως η αναφορά ότι έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα απευθείας στους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών, παράλληλα με την είδηση ότι οι συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο, είχε σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές την Παρασκευή.

Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν αρχικά κατά περίπου 11 μονάδες βάσης την Παρασκευή μετά το δημοσίευμα του CNN, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς υποχώρησαν κατά περίπου πέντε μονάδες βάσης.

Οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών υποχώρησαν επίσης, με τον δείκτη KBW Regional Banking Index να υποχωρεί κατά 2,8% και τις μετοχές των PacWest Bancorp, Zions Bancorp , Western Alliance Bancorp, KeyCorp και Comerica Inc  να υποχωρούν μεταξύ 1,8% και 4%.

Άλλοι παράγοντες που επιβάρυναν τις μετοχές ήταν η είδηση ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν διέκοψαν τις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους ύψους 31,3 τρισ. δολαρίων. Η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται να αθετήσει ορισμένα χρέη ήδη από την 1η Ιουνίου, εάν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει για την άρση του ανώτατου ορίου χρέους.

OT Originals

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο