Διευρύνοντας τις κυρώσεις της εναντίον της Μόσχας, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις εξαγωγές μίας σειράς καταναλωτικών προϊόντων στη Ρωσία και ότι προσθέτεςι 71 εταιρείες στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εμπορίου.

Οι απαγορεύσεις αφορούν συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του ρωσικού στρατού, ακόμη και είδη καθημερινής χρήσης, όπως στεγνωτήρια ρούχων, εκχιονιστικά μηχανήματα και μηχανές αρμέγματος. Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι τα αντικείμενα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, όπως για να στηρίξουν την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

«Δεν μπορείτε πλέον να στείλετε ούτε φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου» είπε ο δικηγόρος Κέβιν Γουλφ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, αφού εξέτασε τους νέους κανόνες. «Θα ήταν απλούστερο να περιγράψουν τα αντικείμενα για τα οποία επιτρέπεται η εξαγωγή στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας σχεδιάζει η G7 – Στη Χιροσίμα ο Ζελένσκι

Η μαύρη λίστα των εταιρειών

Στη «μαύρη λίστα» μπήκαν άλλες 69 ρωσικές εταιρείες, μία από την Αρμενία και μία από το Κιργιστάν. Μεταξύ αυτών είναι εταιρείες που ασχολούνται με τις επισκευές αεροσκαφών, την κατασκευή εξαρτημάτων για εργοστάσια τρακτέρ και αυτοκινήτων, ναυπηγεία και άλλες.

Ο Νταγκ Τζέικομπσον, ένας δικηγόρος ειδικευμένος στο εμπορικό δίκαιο, σημείωσε ότι κάποια από τα αντικείμενα για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή, είναι αμφιλεγόμενα. «Απαιτείται πλέον άδεια για την εξαγωγή αντικειμένων όπως είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας, οι μασέλες, οι τεχνητές αρθρώσεις».

Ο Μάθιου Άξελροντ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εμπορίου, τόνισε ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να επιβάλει ελέγχους στα αντικείμενα που συμβάλουν στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων της Ρωσίας, όπως πυραύλων και δρόνων. Όταν μια εταιρεία διαπιστωθεί ότι παρακάμπτει το εμπάργκο «θα χρησιμοποιούμε κάθε δυνατότητά μας (…) για να την κλείσουμε», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ένας ακόμα γύρος

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν μέρος του τελευταίου γύρου κυρώσεων και ελέγχων εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έναν συνασπισμό 37 άλλων χωρών ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με σκοπό να υποβαθμίσουν τη βιομηχανική βάση της Μόσχας και την ικανότητά της να συντηρήσει τον πόλεμο.

Οι νέοι κανόνες βασίζονται σε ελέγχους που ισχύουν ήδη στους βιομηχανικούς, εμπορικούς, χημικούς και βιολογικούς τομείς της Ρωσίας, προσθέτοντας μια ποικιλία ηλεκτρονικών, οργάνων και ινών άνθρακα, καθώς και χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης και των πρόδρομων ουσιών της.

Επεκτείνουν επίσης τον κατάλογο των ειδών ξένης παραγωγής που απαιτούν άδεια για τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Ιράν για να περιορίσουν περαιτέρω την ικανότητα της Τεχεράνης να παρέχει στη Ρωσία drones.

Οι νέες κινήσεις ήρθαν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της «Ομάδας των Επτά» συμφώνησαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς συναντώνται στην Ιαπωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]