Απάθεια

Μπορώ να σας βεβαιώσω πως το κλίμα της «σιωπής» που επικρατεί στην Αττική, δεν είναι χαρακτηριστικό του λεκανοπεδίου. Διατρέχει και όλη την επαρχία -«πολλοί δεν ξέρουν ότι την Κυριακή γίνονται εκλογές» μου έλεγαν στην υπερβολή τους διάφοροι φίλοι, θέλοντας να τονίσουν την απάθεια που κυριαρχεί.

Επανάληψη

Η αδιευκρίνιστη ψήφος παραμένει σε υψηλά επίπεδα –άνω του 10%- και υπάρχει και η «μεταβλητή» των νέων ψηφοφόρων που ανέρχονται στους 438.000 -γι΄αυτούς το ασαφές είναι αν θα ψηφίσουν. Να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τα exit polls της 7ης Ιουλίου του 2019, το 8% με 10% των ψηφοφόρων αποφάσισαν σχεδόν πάνω … από την κάλπη. Δεν αποκλείεται με το κλίμα που επικρατεί να υπάρξει επανάληψη αυτού του φαινομένου.

Πρώτος

Γι΄αυτό και οι υπάρχουσες προβλέψεις έχουν σχεδόν όλες υψηλό βαθμό επισφάλειας, εκτός ίσως από το πρώτο κόμμα. Οπως μου έλεγε πηγή μου που είναι βαθιά μέσα στο πολιτικό – οικονομικό σύστημα «οι δημοσκοπήσεις ποτέ δεν έκαναν λάθος για το ποιό είναι το πρώτο κόμμα».

Στατιστικό λάθος

Με βάση λοιπόν, αυτή την διαπίστωση το μόνο ασφαλές εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, χωρίς να είναι σαφές το ποσοστό της. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η διαφορά πρώτου και δεύτερου, τα ποσοστά των άλλων κομμάτων, όλα τελούν υπό την αίρεση του στατιστικού λάθους, που κυμαίνεται από 3% ως και 5% στις δημοσιευθείσες δημοσκοπήσεις. Ως εκ τούτου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά -εκτός του πρώτου, απ΄ότι φαίνεται.

Ζημιά

Και επίσης δεν είναι σαφές το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει το ολίσθημα του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου –πιθανόν ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει μία ιδέα, αλλά δεν νομίζω ότι θα την επικοινωνήσει κιόλας!

Εωλα

Πάντως αν κάτι μου κάνει εντύπωση και μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπεράσματα, είναι ο πολιτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν περιπτώσεις που αγγίζει τα όρια του υστερισμού –ενώ δεν το έχει ανάγκη– και τα επιχειρήματα της μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον έωλα.

Κρυφές

Αυτό μου δίνει την εντύπωση πως γνωρίζουν κάτι που δεν είναι γνωστό για τους απλούς θνητούς. Να έχει να κάνει με τα ευρήματα των κρυφών δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς, που δεν είναι καλά μηνύματα για την Κυριακή; Ποιος ξέρει; Κυριακή κοντή γιορτή!

Photo finish

Το Photo Finish της –πρώτης– προεκλογικής περιόδου έκλεισε χθες το βράδυ με την κεντρική συγκέντρωση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ κ. Κυρiάκου Μητσοτάκη στη σεμνή πλατεία του Θησείου, «όπου κατατρόπωσε» τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, με τη συγκέντρωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο Ηράκλειο.

Από καμία από τις τρεις ομιλίες, προφανώς και δεν γίναμε σοφότεροι και οι συγκεντρώσεις τους δεν θύμιζαν τίποτα από τις παλιές καλές παθιασμένες εκλογές της μεταπολίτευσης.

Περίπου έγιναν για να γίνουν Και να παίξουν στις τηλεοπτικές οθόνες.

Ελπίζουμε στις δεύτερες εκλογές η συζήτηση να μην αφορά την ταυτότητα του υποψήφιου Πρωθυπουργού παρά την κοινωνική ατζέντα που ταλαιπωρεί τους ψηφοφόρους.

————————————————

Ο Σκρέκας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας κατεβαίνει ως γνωστόν υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων.

Και σχεδόν ένα μήνα βρίσκεται στην εκλογική του περιφέρεια περιοδεύοντας από χωριό σε χωριό… Ο ίδιος βέβαια, αν και από απόσταση, ασκούσε τα υπουργικά του καθήκοντα…

Η Σδούκου

Στο πόδι του ουσιαστικά βρισκόταν η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κα Αλεξάνδρα Σδούκου. Όχι μόνο δεν έτρεχε το μηχανισμό του υπουργείου αλλά στο ενδιάμεσο πετάχτηκε… μέχρι και τη Μάλτα όπου πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Μεσογείου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας.

Τα προγράμματα

Ιδίως το τελευταίο δεκαήμερο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδειξε τέτοια παραγωγικότητα… μη σας πω υπερκεράζοντας και τους βαθμούς επίδοσης που είχε δείξει σε μία τετραετία.

Όλα τα δημοφιλή προγράμματα επιδότησης, «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», «Φορτίζω Παντού», βγήκαν στο τελευταίο δεκαήμερο…

Όπως επίσης την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι το πλαφόν και οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος παρατείνονται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αλλά η δράση της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε συνέχεια…

Οι τελευταίες εκκρεμότητες

Μόνο χθες, τελευταία μέρα σχεδόν άσκησης των καθηκόντων της μετρήσαμε τέσσερις αποφάσεις ή δράσεις που βγήκαν…

Πρώτη και καλύτερη ήταν η απόφαση για το λαοφιλές πρόγραμμα επιδότησης «Εξοικονομώ 2023». Ακολούθησε το «Εθνικό Σχέδιο για την Ηλεκτροκίνηση». Πιο νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε η παράταση κατά ένα μήνα στην υλοποίηση των παρεμβάσεων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Και προς το απόγευμα εκδόθηκε η απόφαση για τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού αναφορικά με τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού που αφορά 4 περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Κεντρικού – Νοτίου Τμήματος Λεκάνης ποταμού Στρυμόνα, Περ. Ενοτήτων Σερρών & Καβάλας, Ακροποτάμου, Περ. Ενοτήτων Καβάλας & Σερρών, Δυτικού Τμήματος Λεκάνης Δέλτα ποταμού Νέστου, Περ. Ενότητας Καβάλας και Λεκάνης Δέλτα ποταμού Έβρου, Περ. Ενότητας Έβρου), οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρό γεωθερμικό επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα προς την κατεύθυνση της ηλεκτροπαραγωγής.

Προεκλογικά

Και βέβαια, σίγουρα, με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδειξε ότι η μηχανή… δουλεύει μέχρι τελευταία στιγμή.

Αλλά και οι συγκεκριμένες αποφάσεις που εκδόθηκαν στο παρά πέντε… της κάλπης, όπως και να το κάνουμε, φτιάχνουν κι ένα προεκλογικό θετικό προφίλ…

Και όποιος τσιμπήσει…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories