Δύο από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης θα προσπαθήσουν αυτή την εβδομάδα να αυξήσουν την πίεση στη McDonald’s να μειώσει τη χρήση αντιβιοτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, τονίζοντας τον κίνδυνο που ενέχει η μικροβιακή αντοχή στις αποδόσεις των μετόχων αλλά και στην ευρύτερη οικονομία.

Η Legal & General Investment Management και η Amundi είναι μεταξύ των ιδρυμάτων που υποστηρίζουν ένα ψήφισμα στην ετήσια συνάντηση της αλυσίδας γρήγορου φαγητού την Πέμπτη, το οποίο καλεί τον αμερικανικό όμιλο «να θεσπίσει μια πολιτική σύμφωνα με την οποία η εταιρεία συμμορφώνεται με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα που παράγουν τρόφιμα».

Mc Donald’s: Παράνομη παιδική εργασία σε 62 καταστήματα στις ΗΠΑ

Η ΑΜR

Το ψήφισμα, το οποίο κατατέθηκε από το Shareholder Commons, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας ορισμένων επενδυτών σχετικά με τον συστημικό αντίκτυπο και την ευρύτερη οικονομική απειλή της μικροβιακής αντοχής (AMR).

Η AMR θεωρείται από καιρό ως απειλή για την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη και πιστεύεται ότι συμβάλλει σε εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η ακατάλληλη και η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων μπορεί να αμβλύνει την αποτελεσματικότητα που είναι κρίσιμη για τον έλεγχο μιας σειράς ασθενειών που ήταν συχνά θανατηφόρες στην προ-αντιβιοτική εποχή.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ συνιστούν «μια συνολική μείωση της χρήσης όλων των κατηγοριών αντιμικροβιακών σε ζώα που παράγουν τρόφιμα».

Η McDonald’s προέτρεψε τους μετόχους να απορρίψουν το τελευταίο ψήφισμα, λέγοντας ότι έχει «ισχυρό ιστορικό υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών» σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Η Maria Ortino, παγκόσμια διευθύντρια ESG στο LGIM, τόνισε ότι η McDonald’s δεν είχε εκπληρώσει μια προηγούμενη δέσμευση να δημοσιεύσει στόχους μείωσης αντιβιοτικών που καλύπτουν όλο το βόειο κρέας που πωλείται στα εστιατόριά της έως το 2020. Στη συνέχεια δημοσίευσε πιο περιορισμένους στόχους για «την υπεύθυνη χρήση ιατρικά σημαντικών αντιβιοτικών, όπως είπε.

Αντιβιοτικά και βόειο κρέας

Η Ortino ανέφερε ότι η AMR έχει «καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για την οικονομία». Περίπου το 70% των αντιβιοτικών καταναλώνονταν από ζώα, σημειώνοντας ότι τα McDonald’s ήταν «ο μεγαλύτερος αγοραστής βοείου κρέατος στον κόσμο».

Τα αντιβιοτικά που αρχικά είχαν σχεδιαστεί μόνο για ζώα χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως θεραπείες «έσχατης λύσης» για τον άνθρωπο, δήλωσε, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τον παγκόσμιο πληθυσμό εάν καταστούν αναποτελεσματικά λόγω υπερβολικής χρήσης.

Η λύση

Πέρυσι, μια παρόμοια πρόταση απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη της Vanguard και της BlackRock, των δύο μεγαλύτερων μετόχων της McDonald’s. Η Amundi και η LGIM υποστήριξαν το περσινό ψήφισμα.
Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες παροχής συμβουλών μετόχων — ISS και Glass Lewis — έχουν επίσης προτείνει την απόρριψη. «Το [McDonald’s] φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις ρυθμιστικές απαιτήσεις σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών», δήλωσε ο ISS. «Η υποστήριξη των μετόχων δεν είναι δικαιολογημένη αυτή τη στιγμή», τονίζει.

Η θέση της McDonald’s

Η McDonald’s τόνισε στους επενδυτές «τις τρέχουσες πολιτικές και πρακτικές υπεύθυνης χρήσης αντιβιοτικών, την εστίασή μας στη συνεχή βελτίωση με τους προμηθευτές μας και τον κλάδο και το έργο μας για την αύξηση της πρόσβασης στα δεδομένα χρήσης αντιβιοτικών και τη διαφάνεια».

Η υιοθέτηση της πολιτικής που περιγράφεται στο ψήφισμα θα ήταν «περιττή και δεν θα παρείχε ουσιαστικό όφελος στους μετόχους», πρόσθεσε.

Η Amundi

Ωστόσο, η Amundi συνεχίζει να πιέζει. Η Caroline Le Meaux, επικεφαλής της πολιτικής έρευνας, δέσμευσης και ESG στην Amundi, ανέφερε ότι η μικροβιακή αντοχή ήταν ένα «ουσιώδες ζήτημα» τόσο για τις εταιρείες τροφίμων όσο και για την ευρύτερη κοινωνία.

«Η αντιμικροβιακή αντοχή θα δημιουργήσει σημαντικό κόστος για την κοινωνία και θα οδηγήσει σε πολλούς θανάτους στο μέλλον».

Η Le Meaux επισήμανε μια έκθεση του 2016 της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία προβλέπει ότι αν τα αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν πλέον τις λοιμώξεις επαρκώς, το ετήσιο παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μπορούσε να μειωθεί κατά 3,8%.

Πρόσθεσε ότι μεμονωμένες εταιρείες τροφίμων αντιμετώπισαν τον κίνδυνο περισσότερων ρυθμίσεων, προστίμων ή ακόμη και μηνύσεων για κατανάλωση αντιβιοτικών από ζώα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους. «Κάποια στιγμή οι κυβερνήσεις θα αυξήσουν τη νομοθεσία γύρω από αυτό και αν οι εταιρείες το παραβλέψουν, θα είναι αρκετά δαπανηρό για αυτές», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή