Υποχώρησαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η προσοχή γύρω από τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για την ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα αντιστάθμισαν τη στήριξη από τις χαμηλότερες προμήθειες από τον Καναδά και τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 73 σεντς, ή 0,97%, στα 74,85 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Ιουλίου, το συμβόλαιο με τις πιο ενεργές διαπραγματεύσεις, υποχώρησε 73 σεντς ή 1,02%, στα 70,9 δολάρια.

G7: Αυστηρότερη επιβολή του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια προσφορά

Το συμβόλαιο του Ιουνίου με το WTI, το οποίο λήγει αργότερα τη Δευτέρα, υποχώρησε 87 σεντς στα 70,68 δολάρια το βαρέλι.

«Περιμένω αρκετή αστάθεια τις επόμενες ημέρες και ανάκαμψη των τιμών του αργού καθώς και όταν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

«Αλλά το περιθώριο του αργού πετρελαίου στη συνέχεια θα είναι περιορισμένο καθώς άλλοι οικονομικοί άνεμοι επιστρέφουν στο επίκεντρο», πρόσθεσε.

Οι αδύναμες αναφορές οικονομικών στοιχείων από την Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο και τον Νο. 2 καταναλωτή πετρελαίου, ανέφεραν οι αναλυτές.

Μείωση των εξαγωγών

Ο αντίκτυπος των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστό ως OPEC+, είναι επίσης αισθητός μετά την έναρξη ισχύος αυτόν τον μήνα, δήλωσαν αναλυτές της Goldman Sachs και της JP Morgan.

Οι συνολικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τον όμιλο μειώθηκαν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως τις 16 Μαΐου, ανέφερε η JP Morgan, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου πιθανότατα θα μειωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Το Σάββατο, η Ομάδα των Επτά (G7) δεσμεύτηκε στην ετήσια σύνοδο των ηγετών της να ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αποφυγής από τη Ρωσία των ανωτάτων ορίων τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων της «αποφεύγοντας τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διατηρώντας τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό».

Ο ΙΕΑ

Τέτοιες βελτιώσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν την κατάσταση εφοδιασμού σε αργό και πετρελαϊκά προϊόντα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Fatih Birol, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός εμμένει στην ανάλυσή του προς το παρόν.

Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του, ο IEA προειδοποίησε για διαφαινόμενη έλλειψη το δεύτερο εξάμηνο, όταν η ζήτηση αναμένεται να επισκιάσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια bpd.

«Μένει να δούμε αν οι νέοι περιορισμοί θα επηρεάσουν τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, καθώς οι Ρώσοι ήταν πολύ αποτελεσματικοί στην εξεύρεση τρόπων για να παρακάμψουν τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές κυρώσεις και οι κυρώσεις αποδείχθηκαν δύσκολο να επιβληθούν», δήλωσε ο αναλυτής της IG στο Σύδνεϋ, Tony Sycamore.

Μείωση γεωτρήσεων

Ο αριθμός των εξέδρων πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 11 σε 575 την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2021, δήλωσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes Co (BKR.O).

«Μια επιβράδυνση της δραστηριότητας γεώτρησης στις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία για την αγορά πετρελαίου, η οποία αναμένεται να δει ένα σημαντικό έλλειμμα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους», δήλωσε η ING.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες