Αν κάτι χαρακτήριζει την αγορά πετρελαίου το τελευταίο διάστημα είναι το ασανσέρ των τιμών αλλά και η αναπάντεχη υποχώρηση του. Ο μαύρος χρυσός έκλεισε την Παρασκευή την τρίτη συνεχόμενη  εβδομάδα με απώλειες, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί του 2023.

Οι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι η πτωτική πορεία πλησιάζει στο τέλος της και τα επόμενα τρίμηνα οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά.

DNV: Η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί στο μισό έως το 2050

Μιλώντας στο CNBC ο επικεφαλής του τμήματος Commodities Research της Citi, Εντ Μόρς επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλαπλές ενδείξεις ότι οι τιμές έχουν φθάσει στα χαμηλά. Τα αποθέματα αυξήθηκαν σημαντικά το πρώτο δίμηνο του έτους και στη συνέχεια υποχώρησαν, σημάδι ότι οι τιμές βρίσκουν τον πάτο του βαρελιού. Πρόσθεσε ότι οι αγορές αντιμετωπίζουν επί του παρόντος τον αντίκτυπο των πρόσφατων περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και ότι ο κόσμος εισέρχεται σε μια περίοδο υψηλότερης ζήτησης. «Βλέπουμε πιο θετικά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο» εξηγεί ο Μορς.

Ο αιφνιδιασμός από τον ΟΠΕΚ+

Στις 2 Απριλίου, ο ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία αιφνιδίασε τους πάντες ανακοινώνοντας ότι θα μειώσει την ημερήσια παραγωγή  παραγωγή πετρελαίου κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, χρησιμοποιώντας την ισχύ που έχει διαχρονικά το πετρελαϊκό καρτέλ να διαμορφώνει τις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs, η οποία ανέτρεξε στις ανακοινώσεις του Οργανισμού από το 1983 όταν εισήγαγε τις ποσοστώσεις στην παραγωγή, η ισχύς του πετρελαϊκού καρτέλ είναι αδιαμφισβήτητη. Οι ερευνητές της χρησιμοποίησαν 9.426 ημερήσιες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων του ΟΠΕΚ, που αφορούν την πορεία της τιμής του Brent, ενώ ταυτόχρονα μελέτησαν και τις μεταβολές του χρηματιστηριακού δείκτη S&P500, του δολαριακού δείκτη ΤWI και την απόδοση του 1οετούς αμερικανικού ομολόγου.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ο αντίκτυπος του καρτέλ αυξάνεται όταν το μερίδιο αγοράς του στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου είναι υψηλό, όταν υπάρχει περιορισμένη ευελιξία στην τιμολόγηση της προσφοράς πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ και όταν η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι ανελαστική.

Μετά τις πρώτες ημέρες που, όντως, οι τιμές επαλήθευσαν τις προσδοκίες για άνοδο, πολύ γρήγορα άρχισαν να διαγράφουν πτωτική τροχιά, πέφτοντας κάτω από 80 δολάρια, σχεδόν πιο κάτω κι από τα επίπεδα των αρχών Απριλίου, πριν από την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+.

Οι προβλέψεις για άνοδο των τιμών

Η εταιρεία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ANZ πιστεύει επίσης ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου φτάνει στο τέλος, καθώς η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί  κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ενώ η προσφορά θα είναι μειωμένη. Υπενθυμίζεται ότι και η Ρωσία παρατείνει τις δικές της περικοπές στην παραγωγή μέχρι το τέλος της χρονιάς.

«Οι περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και η ανάκαμψη της ζήτησης στην Κίνα θα αντισταθμίσουν πιθανότατα την επιβράδυνση της ζήτησης αλλού … Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι τιμές θα πιάσουν σύντομα πάτο», γράφουν οι αναλυτές της ANZ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινoύνται και οι προβλέψεις της Goldman Sachs, η οποία διατήρησε τις προβλέψεις της για υψηλότερη τιμή του αργού πετρελαίου.«Η πρόβλεψή μας παραμένει ότι το Brent θα ανέλθει στα 95 δολάρια ανά βαρέλι έως τον Δεκέμβριο και στα 100 δολάρια ανά βαρέλι έως τον Απρίλιο του 2024, καθώς αναμένουμε μεγάλα ελλείμματα στο δεύτερο εξάμηνο», σύμφωνα με έκεθση της επενδυτικής τράπεζας.

Στα 90 δολάρια βλέπουν να σκαρφαλώσουν οι τιμές του πετρελαίου 40 αναλυτές και οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, καθώς  προβλέπουν ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα λάβουν στήριξη από την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και την σύσφιγξη της αγοράς,μετά τις τελευταίες περικοπές στην παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές του αργού Brent αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 87,12 δολάρια το βαρέλι φέτος, τιμή που αποτελεί υψηλότερη μέση πρόβλεψη από ό,τι στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Το  Brent διαπραγματεύεται σήμερα Δευτέρα με κέρδη της τάξης του 1,74% στα 76,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate βρίσκονταν 1,92% στα 72,71 δολάρια το βαρέλι.

Απότομη πτώση του πετρελαίου

Το Brent έχει υποχωρήσει κατά 8% από την προηγούμενη Παρασκευή. Την Τετάρτη, ο δείκτης έκλεισε στα 72,33 δολάρια, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv και το West Texas Intermediate σημείωσε πτώση 11% σε ετήσια βάση.

Η διολίσθηση των τιμών αποδίδεται σε οικονομικά στοιχεία που είναι πηγές ανησυχίας.

Ξεκινώντας από την πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και το αποτύπωμα της στην πραγματική οικονομία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση και να πλήξει τη ζήτηση. «Η πίεση από την αντιπληθωριστική δράση που αναλαμβάνουν τόσο η αμερικανική Fed όσο και η ΕΚΤ, έχουν οδηγήσει σε υποτονική αύξηση της ζήτησης για το μεγαλύτερο μέρος του ΟΟΣΑ, με τους κινδύνους ύφεσης να βρίσκονται μπροστά μας», σημειώνει ο Μόρς.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει κάτω από τα 80 δολάρια, όταν στις αρχές του Ιούνη πέρυσι είχαν εκτοξευτεί στα 120 δολάρια.

Σε αυτό το περιβάλλον τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα ενίσχυσαν τις ανησυχίες. Η μεταποίηση σημείωσε απροσδόκητη συρρίκνωση τον Απρίλιο αυξάνοντας την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην  οικονομία που παλεύει να ανακάμψει μετά την πανδημία, σε ένα περιβάλλον που η παγκόσμια ζήτηση είναι υποτονική.

Ο δείκτης PMI της μεταποίησης μειώθηκε στο 49,2 από 51,9 τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας σε μηνιαία βάση.

Η μπάλα πάλι πίσω στον ΟΠΕΚ

«Το αφήγημα ότι οι αγορές πετρελαίου θα περιοριστούν αργότερα φέτος λόγω της αυξανόμενης κινεζικής ζήτησης αμφισβητείται», τονίζεται στην έκθεση της  Commonwealth Bank of Australia. «Η σύσφιγξη της αγοράς πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα βασίζεται τώρα σε μεγαλύτερο βαθμό στον ΟΠΕΚ+, ιδίως στη Ρωσία»

Και η παραγωγή πετρελαίου της Μόσχας έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν. «Η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας ήταν ανθεκτικές παρά την ανακοίνωση της μείωσης της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα», τονίζει ο επικεφαλής της S&P για την παγκόσμια ζήτηση και την Ασία, Κάνγκ Γου.

Η πρόσφατη διολίσθηση θυμίζει την καθοδική μεταβλητότητα του Μαρτίου και οδηγεί στο σενάριο κατά πόσον ο ΟΠΕΚ θα πραγματοποιήσει άλλη μια μείωση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ή όχι, σημειώνουν στελέχη της αγοράς

Αλλά ο Γου της S&P εκτιμά ότι εξακολουθεί να υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα» ως προς το ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του καρτέλ.

Τον Ιούνιο θα είναι η ετήσια συνάντηση των  αρμόδιων υπουργών των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ οι αναλυτές εκτιμούν ότι το στίγμα θα το δώσει η Σαουδική Αραβία «Αν δεν δουν πραγματική καταστροφή της ζήτησης είτε λόγω της αποδυνάμωσης της οικονομίας είτε λόγω της εκτίναξης των τιμών, μάλλον θα κρατήσουν λίγο ακόμα αυτά τα επίπεδα παραγωγής για να αποφασίσουν τι θα κάνουν» καταλήγει ο Γου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης