Ένα ακόμα βήμα απεξάρτησης της παραγωγής τους από την Κίνα στο πλαίσιο του «πολέμου των τσιπ» πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, μέσω νέας επένδυσης μιας κορυφαίας αμερικανικής εταιρείας: Η Apple ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας ύψους πολλών δισ. δολαρίων με την εταιρεία κατασκευής τσιπ Broadcom για χρήση ημιαγωγών που παρασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ημιαγωγοί: Επένδυση 5 δισ. στη Γερμανία εισάγει την ΕΕ στον ανταγωνισμό των τσιπ

Στο πλαίσιο της πολυετούς συμφωνίας, η Broadcom θα αναπτύξει με την Apple εξαρτήματα ραδιοσυχνοτήτων 5G που θα σχεδιαστούν και θα κατασκευαστούν σε διάφορες εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Fort Collins στο Κολοράντο, όπου η Broadcom διαθέτει ένα σημαντικό εργοστάσιο, σύμφωνα με την Apple.

Οι μετοχές της Broadcom σημείωσαν άνοδο 2,2% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ. Η εταιρεία κατασκευής μικροτσίπ είναι ήδη σημαντικός προμηθευτής ασύρματων εξαρτημάτων της Apple, με περίπου το ένα πέμπτο των εσόδων της να προέρχεται από την κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone κατά τα δύο τελευταία οικονομικά έτη.

Διαφοροποίηση

Η Apple διαφοροποιεί σταθερά τις αλυσίδες εφοδιασμού της, κατασκευάζοντας περισσότερα προϊόντα στην Ινδία και το Βιετνάμ και δηλώνοντας ότι θα προμηθεύεται τσιπ από ένα νέο εργοστάσιο της ταϊβανέζικης Taiwan Semiconductor Manufacturing Co που κατασκευάζεται στην Αριζόνα.

Οι δύο εταιρείες δεν αποκάλυψαν το ακριβές ύψος της συμφωνίας, με την Broadcom να δηλώνει μόνο ότι οι νέες συμφωνίες απαιτούν να διαθέσει στην Apple «επαρκή παραγωγική ικανότητα και άλλους πόρους για την κατασκευή αυτών των προϊόντων».

Έμφαση στις ΗΠΑ

Η Apple δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει τη Broadcom για τα λεγόμενα τσιπ FBAR, τα οποία αποτελούν μέρος ενός συστήματος ραδιοσυχνοτήτων που βοηθά τα iPhone και άλλες συσκευές της Apple να συνδέονται σε δίκτυα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.

«Όλα τα προϊόντα της Apple εξαρτώνται από την τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνεχίσουμε να εμβαθύνουμε τις επενδύσεις μας στην αμερικανική οικονομία, επειδή έχουμε ακλόνητη πίστη στο μέλλον της Αμερικής», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ.

Η Apple ανέφερε ότι σήμερα υποστηρίζει περισσότερες από 1.100 θέσεις εργασίας στην εγκατάσταση κατασκευής φίλτρων FBAR της Broadcom στο Fort Collins.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή