Ορόσημο για τη μαζική παραγωγή τσιπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου από τη γερμανική Infineon, με φόντο τις προσπάθειες του μπλοκ να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς σε αυτόν τον στρατηγικής σημασίας βιομηχανικό κλάδο.

Ο σύγχρονος τεχνολογικός εθνικισμός και ο «πόλεμος των μικροτσίπ»

Μιλώντας στην τελετή θεμελίωσης του εργοστασίου της Infineon στη γερμανική πόλη της Δρέσδης, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τον στόχο της Ευρώπης να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή τσιπ στο 20% έως το 2030, τετραπλασιάζοντας την τρέχουσα δυναμικότητά της.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά για τις πρώτες ύλες από μεμονωμένους προμηθευτές, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι η Κίνα κατέχει μερίδιο 76% στην παραγωγή των μετάλλων πυριτίου που απαιτούνται για την παραγωγή τσιπ.

Αγώνας δρόμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καλύψει τη διαφορά με την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να μειώσει την εξάρτησή της από την Ασία σε μια εποχή αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ταϊπέι και Πεκίνου.

Το μπλοκ συμφώνησε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο επιδοτήσεων ύψους 43 δισεκατομμυρίων ευρώ για την γραμμές παραγωγής τσιπ, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τον εφοδιασμό κρίσιμων εξαρτημάτων τη διαταραχή που προκάλεσαν στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα lockdowns, οδηγώντας σε ελλείψεις που έπληξαν σχεδόν κάθε τομέα της παραγωγής, από τηλέφωνα μέχρι αυτοκίνητα και ψυγεία.

«Όλοι βιώνουμε το πόσο δραστικά έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε εμείς στην Ευρώπη τις αλυσίδες εφοδιασμού των πιο σημαντικών αγαθών και τεχνολογιών μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της.

«Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να διευρύνουμε τη θέση μας όσον αφορά τα τσιπ και να διαθέτουμε ισχυρότερη δική μας παραγωγική ικανότητα. Για τους ημιαγωγούς, που είναι τόσο ζωτικής σημασίας, χρειαζόμαστε περισσότερη μαζική παραγωγή εδώ στην Ευρώπη.»

Επενδύουν στη Γερμανία

Η Infineon αναμένει ότι η παραγωγή στο εργοστάσιο ημιαγωγών αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της εταιρείας, θα ξεκινήσει το 2026.

Άλλοι κατασκευαστές τσιπ επενδύουν επίσης επί του παρόντος στη Γερμανία. Ο αμερικανικός όμιλος Wolfspeed κατασκευάζει εργοστάσιο στο Saarland, επενδύοντας 2,75 δισ. ευρώ, ενώ και η Intel κατασκευάζει ένα μεγάλο εργοστάσιο στο Μαγδεμβούργο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία