Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να μειώνουν και σήμερα την έκθεση τους στον κίνδυνο, υπό το φόβο των επιπτώσεων του πιθανού αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές δείχνουν να μην έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο προς μια συμφωνία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,77% στις 32.799 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,73% στις 4.115 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,61% στις 12.484 μονάδες.

Fed: Μειώνονται οι βεβαιότητες για περαιτέρω αυξήσεις

H αγωνία για το χρέος

Καθώς η συζήτηση για το ανώτατο όριο του χρέους παρατείνεται για άλλη μια ημέρα, ο πρόεδρος της Βουλής των ΑντιπροσώπωνKevin McCarthy δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τα ανώτατα όρια δαπανών και κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι ήρθαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καθυστέρηση.  “Απλά πιστεύω ότι είναι κοινή λογική. Είναι λογικό και ορθολογικό να ξοδέψουμε λιγότερα το επόμενο έτος απ’ ό,τι ξοδεύουμε φέτος. Κάθε νοικοκυριό θα το έκανε αυτό”, είπε.

Ακόμη και αν οι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον επρόκειτο να αυξήσουν το ανώτατο όριο του χρέους, ωστόσο, οι αγορές δείχνουν έντονη νευρικότητα, σύμφωνα με τον Bill Merz, επικεφαλής της έρευνας στη U.S. Bank Wealth Management. Αυτό συμβαίνει επειδή το Υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να εκδώσει πολλούς τίτλους για να καλύψει το χαμένο έδαφος, ανέφερε.

«Ο αντίκτυπος των μεγάλων εκδόσεων που θα υπάρξει είναι πιθανό να αφαιρέσει τη ρευστότητα από τις ευρύτερες κεφαλαιαγορές», είπε ο Merz. «Ειδικά πιο πρόσφατα, αυτό έχει πραγματικά επικαλύψει, ή έχει συσχετιστεί με, τον S&P 500 στη γενική απόδοση των μετοχών», συνέχισε.

Η αγορά παραμένει σε κατάσταση “υποχώρησης” λόγω του συνδυασμού υπεραγορασμένων επιπέδων και αυξημένων φόβων για αδιέξοδο σχετικά με το ανώτατο όριο χρέους καθώς πλησιάζει η 1η Ιουνίου, δήλωσε ο Adam Sarhan, διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments. “Όταν ο φόβος κυριαρχεί, οι επενδυτές τείνουν να πωλούν πρώτα και να κάνουν ερωτήσεις μετά – και αυτό είναι που θα μπορούσαμε να δούμε”, είπε.

Τα πρακτικά της Fed

Πάντως, κάποια στήριξη υπήρξε σήμερα από τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τα οποία και σηματοδότησαν περισσότερη “αβεβαιότητα” ως προς το αν η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει και πάλι τις αυξήσεις τον Ιούνιο. Τα πρακτικά ανέφεραν ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση θα εξαρτηθεί τελικά από τις επικείμενες ανακοινώσεις στοιχείων.

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ήταν διχασμένοι στην τελευταία τους συνεδρίαση σχετικά με το πού θα κινηθούν τα επιτόκια, με ορισμένα μέλη να βλέπουν την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις, ενώ άλλα περίμεναν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα εξαλείψει την ανάγκη για περαιτέρω σύσφιξη.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 4% την περασμένη εβδομάδα και 30% σε σχέση με την περσινή περίοδο, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έρευνα από την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών. Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 4,6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το μέσο εβδομαδιαίο συμβατικό επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με συμβατά υπόλοιπα δανείων κινήθηκε επίσης υψηλότερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street