Σφοδρή ήταν η πτώση που σημείωσαν σήμερα οι οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δεν κατάφεραν να διαφοροποιηθούν από το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, στη σκιά των διαπραγματεύσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,8%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,75% στις 7.627 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,92% στις 15.842 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,70% στις 7.253 μονάδες.

Wall Street: Παραμένει υπό το φόβο του χρέους

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Marks & Spencer σημείωσε άνοδο 7% μετά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και των κερδών για το σύνολο του έτους, καθώς η στρατηγική της εταιρικής διαφοροποίησης αποδίδει καρπούς. Επίσης, η διοίκηση δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει το μέρισμα στους μετόχους της έως τον Νοέμβριο.

Άνοδο 1,5% σημείωσε και η μετοχή της SSE, αφού οι υψηλότερες τιμές ενέργειας βοήθησαν την εταιρεία να σημειώσει αύξηση 89% στα ετήσια κέρδη της, με τον γίγαντα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να ανακοινώνει σχέδια για αύξηση των δαπανών σε έργα καθαρού μηδενικού κόστους κατά 40% και πλέον.

Τα βλέμματα όλα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για το όριο χρέους στις ΗΠΑ, καθώς ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε ότι είχε μια “παραγωγική” συζήτηση με τον πρόεδρο Joe Biden τη Δευτέρα, αλλά την Τρίτη υπήρχαν λίγες ενδείξεις προόδου στις διαπραγματεύσεις. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ότι μια χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου είναι “πολύ πιθανή”.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν απότομη πτώση από το 10,1% στο 8,7%, αν και αυτό ήταν πάνω από την εκτίμηση συναίνεσης του Reuters για 8,2%. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη για 0,8%. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά υποχώρησε πολύ ελαφρά, αλλά παρέμεινε στο 19,1%, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, το επιχειρηματικό κλίμα σε ολόκληρη τη Γερμανία επιδεινώθηκε τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo, με δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στις 91,7 μονάδες αυτόν τον μήνα, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση μετά από έξι διαδοχικές αυξήσεις και τη μεγαλύτερη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ο δείκτης τρέχουσας αξιολόγησης υποχώρησε στις 88,6 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 94,8 μονάδες.

Πάντως, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί και πάλι ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά από τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε το προηγούμενο, σύμφωνα με την Bundesbank. Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προέβλεψε ότι η αποκλιμάκωση της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα και των ανεκτέλεστων παραγγελιών, καθώς και η μείωση των τιμών της ενέργειας θα συμβάλουν στη διαφαινόμενη ανάκαμψη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών.

Σχολιάζοντας το πρώτο τρίμηνο του έτους, η τράπεζα ανέφερε ότι η οικονομία της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου λόγω του πληθωρισμού, ο οποίος οδήγησε σε μείωση της ιδιωτικής και κρατικής κατανάλωσης. Παρόλα αυτά, σημείωσε επίσης βελτίωση στον ενεργειακό τομέα και στις εξαγωγές.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Λύγισε» υπό το βάρος της κατοχύρωσης των κερδών

Υπό το βάρος της κατοχύρωσης των κερδών βρέθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με πολλά χαρτοφυλάκια να ρευστοποιούν μέρος των ομολογουμένως ισχυρών βραχυπρόθεσμων κερδών τους. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 1,12% στις 1.191,83 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 147 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές