Στα βασικά στοιχεία μιας περιεκτικής ηγεσίας και πώς μπορούν οι ηγέτες να τα εφαρμόσουν στο περιβάλλον τους, αναφέρθηκε η κ. Λήδα Καράμπελα – Corporate Reputation Strategist Leadership, μιλώντας στο πάνελ του ΟΤ, κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης Beyond 2023.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καράμπελα μίλησε για τη σημασία του παραράγοντα – άνθρωπος, επισημαίνοντας πως ένας σωστός ηγέτης θα πρέπει να μπορεί να προσελκύσει το ταλέντο και να εμπνέει του ανθρώπους της ομάδας. «Όταν κάνεις coaching προσπαθείς να ψάξεις τις αξίες, γιατί τα πάντα είναι θέμα αξιών. Είναι κάτι που μπορεί κανείς να έχει έμφυτο, ή το αναπτύσσεις και το μαθαίνεις στην πορεία. Και στη συνέχεια πρέπει να μπορείς να βγάζεις στην επιφάνεια τους πυλώνες μιας επιχείρισης και τις αξίες της.

Μιλώντας για την τεχνολογία, η ίδια ανέφερε πως «ο κόσμος έχει αλλάξει. Πλέον, το ChatGPT και τα Chatbots είναι μέρος της ζώης μας. Μπορεί στην αρχή να χαθούν κάποιες δουλειές, αλλά αυτό που αξίζει να επικεντρώσουμε είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν καινούργια skills».

«Η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία βοηθάει, ανοίγονται νέοι ορίζοντες, αλλά όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Καράμπελα, ένας ηγέτης πρέπει να πιστεύει, γιατί είτε ένας πελάτης ή ένας υπάλληλος θα βλέπει αυτά που κάνεις. «Πρέπει να περπατάς στα βήματα του “ευαγγελίου” που τηρείς και εφαρμοζεις. Θέλει πάθος. Βέβαια, θα ήθελα να πω ότι τα νέα παιδιά ενδιαφέρονται και για τον σκοπό της επιχείρησης. Το καρότο και το μαστίγιο του παρελθόντος φεύγει από το παράθυρο. Γιατί ηγέτης είναι αυτός που θέλουν όλοι να ακολουθήσουν».

Ερωτηθείσα για το τι πρέπει να κάνει ένας ηγέτης, η Λήδα Καράμπελα επεσήμανε πως «το πρώτο πράγμα είναι ότι πρέπει να ακούς. Τι απασχολεί τα μέλη της ομάδας σου. Τι θέλουμε να πετύχουμε, ποια είναι η εταιρική κουλτούρα. Να βλέπεις τις συνήθειες και τους τρόπους που λειτουργεί μια ομάδα».

Σεβασμός

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα που χρειάζονται ώστε να ακολυθήσουμε έναν ηγέτη, η ίδια τόνισε ότι «μια πολύ σημαντική αξία που θέλουν όλοι είναι ο σεβασμός, πρέπει να τους ακούμε. Δεν φωνάζουμε όταν έχουν αντίθετες απόψεις. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να εκφράσεις, με επιχειρήματα βέβαια, τις διαφωνίες σου».

«Δεν νοείται να είμαστε ηγέτες, χωρίς να ασχολούμαστε με τον άθρωπο. Να ξέρουμε τις ανάγκες τους και τις ιδαιτερότητές τους», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Τέλος, αναφορικά με τα στερεότυπα που υπάρχουν όσον αφορά τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, η κ. Καράμπελα τόνισε πως «εξαρτάται από την κάθε προσωπικότητα, υπάρχουν γυναίκες που παίρνουν αντρικά χαρακτηριστικά, υπάρχουν και οι γυναίκες που δεν φοβούνται να δείξουν τη θηλυκότητά τους ή ακόμη και κομμάτια ευαλωτότητας. Πρέπει να έχεις το θάρρος της γνώμης σου και να λες τα κακώς κείμενα. Η αυστηρότητα σε μια γυναίκα είναι πιο δύσκολη».

«Λείπουν τα φωτεινά παραδείγμα ηγετών, είτε γυναίκες είτε άνδρες που να βγάζουν προς τα έξω τον τρόπο που διαχειρίζονται τις δικές τους δουλειές», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News