Τα βρετανικά νοικοκυριά έχουν πληρώσει 7 δισ. λίρες λόγω του Brexit προκειμένου να καλύψουν το επιπλέον κόστος των εμπορικών φραγμών στις εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ, σύμφωνα με ερευνητές του London School of Economics (LSE).

Η τελευταία έκθεση του πανεπιστημίου που εκτιμά τον αντίκτυπο της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις τιμές των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι τα εμπόδια που ορθώθηκαν στο εμπόριο εμπόδιζαν διαρκώς τις εισαγωγές, αυξάνοντας το κόστους κατά μέσο όρο κατά 250 λίρες στερλίνες.

Brexit: Τα βρετανικά νοικοκυριά πληρώνουν επιπλέον 210 στερλίνες ετησίως για τρόφιμα

Το κόστος των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εκτοξευθεί κατά 25% από το 2019, υπολόγισαν οι ερευνητές, αλλά αν δεν υπήρχαν οι εμπορικοί περιορισμοί μετά το Brexit, τότε αυτή η αύξηση θα ήταν μόνο 17% – σχεδόν κατά ένα τρίτο χαμηλότερη.

Προσθέτοντας τον αντίκτυπο σε όλα τα βρετανικά νοικοκυριά, η έρευνα έδειξε ότι έχουν πληρώσει επιπλέον 6,95 δισεκατομμύρια λίρες ως συνέπεια

«Μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Μαρτίου 2023 οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 25%. Αυτή η ανάλυση υποδηλώνει ότι ελλείψει Brexit αυτό το ποσοστό θα ήταν κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες (30%) χαμηλότερο», αναφέρει η έκθεση.

Πέρυσι, το κέντρο οικονομικών επιδόσεων του LSE δήλωσε ότι η έξοδος από την ΕΕ πρόσθεσε κατά μέσο όρο 210 λίρες στους λογαριασμούς τροφίμων των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια των δύο ετών έως το τέλος του 2021, με κόστος 5,8 δισ. λίρες.

Ύψος – ρεκόρ για τον πληθωρισμό στα τρόφιμα

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα στον αναπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Στα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 8,7% τον Απρίλιο από 10,1% τον Μάρτιο, αλλά ο πληθωρισμός των τροφίμων το περασμένο έτος παρέμεινε αυξημένος στο 19%.

Οι εμπορικοί φραγμοί του Brexit περιλαμβάνουν επιπλέον έγγραφα για την επικύρωση αγαθών και κτηνιατρικούς ελέγχους στα ζώα.

Ο Nikhil Datta, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, είπε ότι είναι πιθανό το κόστος των τροφίμων να συνεχίσει να αυξάνεται.

«Δεν έχουν θεσμοθετηθεί όλα στα σύνορα. Για παράδειγμα, δεν γίνονται όλοι οι κτηνιατρικοί έλεγχοι», είπε.

«Μπορεί να μην υπάρξει καμία προσαρμογή στις τιμές όταν τεθούν σε ισχύ, επειδή οι επιχειρήσεις έχουν ήδη υπολογίσει το επιπλέον κόστος.

«Ή τα επιπλέον εμπόδια, όταν τεθούν σε ισχύ, αυξάνουν τις τιμές και τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω αύξηση του κόστους διατροφής τους».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μειώσει τους μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Σε έναν υγειονομικό έλεγχο για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, το ΔΝΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί για να μειώσει τον πληθωρισμό που δημιουργείται από εμπορικούς φραγμούς με τους κύριους εμπορικούς εταίρους του μετά τη συμφωνία Windsor μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή