Θα αποφύγει την ύφεση το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 και θα διατηρήσει θετική ανάπτυξη εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας θετικά την προηγούμενη πρόβλεψη του για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% το 2023 αντί να συρρικνωθεί κατά 0,3%, όπως είχε προβλέψει τον Απρίλιο καθιστώντας την βρετανική οικονομία την πιο αδύναμη από τις μεγάλες οικονομίες. Τώρα η αναθέωρηση οδηγεί πιο ψηλά την Βρετανία, η οποία πλέον βρίσκεται υψηλότερα από άλλες μεγάλες οικονομίες, Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν η ασθενέστερη για οποιαδήποτε μεγάλη οικονομία φέτος, αλλά η νέα πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα έβλεπε τη Βρετανία να προηγείται από ορισμένες χώρες του πλούσιου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

ΗΠΑ: Με ή χωρίς συμφωνία για το χρέος είναι χαμένες

Ενώ το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι προοπτικές παραμένουν υποτονικές τόνισε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται στο σωστό δρόμο, σε αντίθεση με τις ανησυχίες του για την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής υπό την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας. «Οι βρετανικές αρχές έχουν λάβει αποφασιστικά και υπεύθυνα μέτρα τους τελευταίους μήνες», εξήγησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα, και δικαίως, στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.»

Το Ταμείο δήλωσε ότι η ανθεκτική ζήτηση στο πλαίσιο της μείωσης των τιμών της ενέργειας ενθάρρυνε τις θετικές, αν και “συγκρατημένες” προοπτικές.

Ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε ότι η βρετανική οικονομική δραστηριότητα σημείωσε σημαντική επιβράδυνση, σε σύγκριση με πέρυσι, και ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο 10,1%, παραμένει «επίμονα υψηλός». Η βρετανική οικονομία συνεχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με τις παρατεταμένες πληγές της προσφοράς από την πανδημία Covid-19.

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ, είπε ότι «η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη» όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της Βρετανίας. Τόνισε ότι ο υψηλός πληθωρισμός και το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελούν προκλήσεις για το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς.«Εργαζόμαστε καθημερινά για να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να υλοποιήσουμε αυτή και τις άλλες κυβερνητικές προτεραιότητες και το ΔΝΤ λέει ότι κάνουμε ακριβώς αυτό» κατέληξε.

Στην έκθεσή του, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε καλά τις πρόσφατες παγκόσμιες τραπεζικές πιέσεις, αναφερόμενο στην πρόσφατη κατάρρευση της Credit Suisse και στην αναταραχή του τομέα στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή