Ευπρόσδεκτη χαρακτήρισε την υποχώρηση του βρετανικού πληθωρισμού σε μονοψήφιο ποσοστό ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), Άντριου Μπέιλι.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε στο 8,7% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, έναντι 10,1% τον Μάρτιο. Ωστόσο βρέθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

ΒοΕ: Η Βρετανία βιώνει ένα σπιράλ μισθών-τιμών

Ο Μπέιλι, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Wall Street Journal, τόνισε ότι η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων είναι ευπρόσδεκτη, αλλά η BoE πρέπει να επικεντρωθεί στις τιμές των τροφίμων – οι οποίες αυξήθηκαν κατά 19% τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο – και στον δομικό πληθωρισμό που αυξήθηκε.

Ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονταν και οι εταιρείες έστελναν μηνύματα ότι σκόπευαν να επιβραδύνουν τις αυξήσεις των τιμών τους, υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να πέφτει μόνο αργά από εδώ και πέρα, είπε.

«Το ερώτημα για εμάς είναι πόσο… κολλώδης και επίμονη είναι αυτού του είδους η διαδικασία και λάβετε υπόψη ότι έχουμε μια πολύ σφιχτή αγορά εργασίας στη χώρα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ βρίσκεται εντός του στόχου να μειώσει τον πληθωρισμό στο μισό φέτος, όπως έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους, ο Μπέιλι είπε ότι είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια πρόβλεψη. «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι ειδήσεις και τα στοιχεία, είπε.

Τέλος, επανέλαβε το μήνυμα της BoE των τελευταίων μηνών ότι παρακολουθεί τα οικονομικά στοιχεία όταν λαμβάνει αποφάσεις για τα επιτόκια, έχοντας προηγουμένως διαμηνύσει ότι είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού. «Η δέσμευσή μας είναι απόλυτη ότι θα επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο» κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή