Στις 25 Μαΐου 1977, πραγματοποιεί την παγκόσμια πρεμιέρα της, η πασίγνωστη σε όλους σήμερα ταινία STAR WARS, ή όπως αρχικά τη γνώρισε το ελληνικό κοινό «Ο Πόλεμος των Άστρων».

Πώς όμως έκανε τα πρώτα της βήματα η ταινία που αργότερα θα εξελισσόταν σε παγκόσμιο φαινόμενο, θα αποκτούσε σίκουελ δέκα επεισοδιών – ταινιών και εισπράξεις δισεκατομμυρίων δολαρίων;

Star Wars: Σε δημοπρασία το πρώτο πιστόλι του Han Solo από την πρώτη ταινία της θρυλικής τριλογίας

Τον Ιούνιο του 1977, «ΤΟ ΒΗΜΑ» σε συνεργασία με το Νewsweek ενημέρωναν το ελληνικό κοινό για τη «νέα ταινία του νεαρού Τζωρτζ Λούκας», την οποία μάλιστα ο ίδιος ο δημιουργός της  κατέτασσε το STAR WARS στις παιδικές ταινίες.

«Ο Τζωρτζ Λούκας, 32 χρονών, σκηνοθέτης των “Νεανικών συνθημάτων”, σκηνοθέτησε τώρα το σπανιότερο είδος ταινίας: ψυχαγωγίας από την αρχή ως το τέλος. Η ταινία τιτλοφορείται “Αστρικός πόλεμος”, και ο Λούκας λέει γι’ αυτήν, ότι είναι ταινία για παιδιά.

»Ίσως εννοεί, ότι ο “Aστρικός πόλεμος” αποσκοπεί να αγγίξει το παιδί που όλοι έχουμε μέσα μας. Και μόνο οι πολύ σκληρόκαρδοι μπορούν ν’ αντισταθούν σ’ αυτήν την προσπάθεια του Λούκας.

Η υπόθεση

Εκτός των άλλων στοιχείων, η μετάφραση και εκφορά των ονομάτων των ηρώων στην τότε πρώτη τους εμφάνιση στο ελληνικό κοινό, εντυπωσιάζει:

»Ο Λούκας δεν χάνει τον καιρό του ούτε κάνει εξυπνάδες. Μας μπάζει στο θέμα. Βρισκόμαστε ευθύς μπροστά στην κακιά Αυτοκρατορία του Γαλαξία και στους αποτρόπαιους πράκτορές της, οι οποίοι αναζητούν τους διαστημικούς επαναστάτες που έχουν κλέψει τα μυστικά σχέδια από το Άστρο του Θανάτου, τον διαστημικό σταθμό που η απίστευτη δύναμή του θα κρατάει όλον τον Γαλαξία στη σκλαβιά αν δεν καταστραφεί.

»Στις αυτοκρατορικές δυνάμεις και στις λεγεώνες τους αντιπαρατάσσονται η επαναστάτρια πριγκήπισσα Λέγια (Κάρρυ Φίσερ) και οι πολεμιστές της μεταξύ των οποίων και ο Όμπι – Γουάν Κενόμπι (Άλεκ Γκίνες), ο τελευταίους από τους παλιούς ιππότες Τζέντι, τους “φρουρούς της ειρήνης και της δικαιοσύνης” προτού η τυραννία απλωθεί στον Γαλαξία.

Πηγή: theluxauthority.com

Κόμικς και φαντασία

»Μήπως θυμίζουν τα κόμικς όλα αυτά; Μα είναι σαν τα κόμικς. Τα μεγάλα κόμικς ήταν τα παραμύθια και οι θρύλοι της βιομηχανικής κοινωνίας προτού σαρωθούν από την τηλεόραση και την επιστημονική φαντασία.

»Στα κόμικς κατέφυγε για να εμπνευστεί ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τζώρτζ Λούκας. Και είχε την πνευματική αθωότητα που χρειαζόταν για να κάνει τα κόμικς να λειτουργήσουν, όπως είχε και τέλειο γούστο, ισορροπία, σπουδαία αφηγηματική αίσθηση και ένα πολύτιμο χάρισμα: η φαντασία του δεν είναι μόνο γόνιμη, είναι και ελκυστική.

»Ο “Aστρικός πόλεμος” κάνει ό,τι έκαναν άλλοτε τα κόμικς τύπου “Φλάς Γκόρντον”: ελκύει τον ηρωισμό και την κακότητά του μέσα σε περιβάλλον καλοσύνης. Τα παραμύθια, τα κόμικς και ο «Αστρικός πόλεμος», είναι αντιτραγωδίες: λένε στους ήρωές του: “δεν αξίζετε τα δεινοπαθήματα”.

»Είναι για τα παιδιά η τελευταία ευκαιρία να διασκεδάσουν προτού μεγαλώσουν και γίνουν Οιδίποδες. Κι εμείς οι Οιδίποδες με τα άδεια μάτια μπορούμε, αν προσπαθήσουμε, να γυρίσουμε πίσω και να χαρούμε τη διασκέδαση όπως στην προενοχική μας περίοδο.

» Ο “Αστρικός πόλεμος” ακτινοβολεί περιπέτεια, χάρη και θαύματα. Εκτείνεται από το αστροστολισμένο διάστημα, ως τους αιχμηρούς πλανήτες και τη μυστηριώδη και απειλητική πολυπλοκότητα του “Άστρου του Θανάτου”.

»Η ταινία βρίθει από τέρατα και σημεία, μεταξύ των οποίων και δύο αξιαγάπητα ρομπότ που ανήκουν στην παράταξη των “καλών”. (…)

»Αν ο “Αστρικός πόλεμος” πάει καλά από εμπορική άποψη χαράζει ίσως καινούργια εποχή για τους ειδικούς των ειδικών εφέ. Ήδη τα πρώτα σχέδια ανάλογων ταινιών για το άμεσο μέλλον έχουν αναγγελθεί».

Η συνέχεια επιβεβαίωσε τον αρθρογράφο. Ο  «Αστρικός πόλεμος», που όλοι σήμερα αποκαλούμε με τον αγγλικό του τίτλο  «STAR WARS») χάραξε όντως μια νέα εποχή.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι