Η Βρετανία ανακοίνωσε την Παρασκευή στήριξη ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου λιρών για την εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών, επιχειρώντας να ενισχύσει τις δυνατότητες κατασκευής μικροτσίπ της χώρας και να αποτρέψει περαιτέρω διακοπές στον εφοδιασμό. Των ανακοινώσεων είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για βοήθεια από στελέχη κορυφαίων εταιρειών της χώρας.

Η επένδυση θα αποτελέσει τμήμα μιας 20ετούς στρατηγικής για τους ημιαγωγούς, η οποία στην ουσία περιγράφει το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει τις προμήθειες τσιπ αλλά και να προσφέρει προστασία από κινδύνους σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας.

Οι βρετανικές εταιρείες ημιαγωγών και η… μεγάλη απόδραση από το νησί

Πιο συγκεκριμένα, η στρατηγική, της οποίας οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν, καθορίζει σειρά μέτρων που στοχεύουν στην ανάπτυξη του εγχώριου τομέα τσιπ του Ηνωμένου Βασιλείου, στον μετριασμό του κινδύνου διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην προστασία της εθνικής ασφάλειας.

Η Βρετανία θα επιχειρήσει να αυξήσει τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους ως μέρος αυτής της στρατηγικής. Ήδη, μέσα στην εβδομάδα, η Βρετανία σύναψε συμφωνία με την Ιαπωνία στη Χιροσίμα για να ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και των ημιαγωγών.

Η κυβέρνηση θα επενδύσει αρχικά έως και 200 ​​εκατομμύρια λίρες από το 2023 έως το 2025 προτού επεκτείνει τη δέσμευσή της σε έως και 1 δισεκατομμύριο λίρες την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ροής ταλέντων στη χώρα και την πρόσβαση σε πρωτότυπη τεχνολογία, εργαλεία και επιχειρηματική υποστήριξη.

«Οι ημιαγωγοί υποστηρίζουν τις συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και θα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των τεχνολογιών του αύριο», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ. «Η νέα μας στρατηγική εστιάζει τις προσπάθειές μας στο πού βρίσκονται τα δυνατά μας σημεία, σε τομείς όπως η έρευνα και ο σχεδιασμός, ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην παγκόσμια σκηνή», σημείωσε.

«Αυξάνοντας τις δυνατότητες και την ανθεκτικότητα της κορυφαίας παγκοσμίως βιομηχανίας ημιαγωγών μας, θα αναπτύξουμε την οικονομία μας, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των νέων τεχνολογικών καινοτομιών», πρόσθεσε.

Για να αποφευχθεί η διακοπή τροφοδοσίας από μελλοντικές ελλείψεις εφοδιασμού, θα δημοσιευθούν νέες οδηγίες που θα ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για τους κινδύνους «κλονισμού της προσφοράς», ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να αυξήσει τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού chip, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Μια συμβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από προσωπικότητες από τη βιομηχανία, την κυβέρνηση και τον ακαδημαϊκό κόσμο έχει επίσης συσταθεί για να συνεργαστεί για κοινές λύσεις και εφαρμογή, καταλήγει η ανακοίνωση.

«Ανάπτυξη με τον σωστό τρόπο»

Σε αντίθεση με τα μεγαλεπήβολα σχέδια που έχουν εξαγγείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την δημιουργία νέων τεράστιων παραγωγικών μονάδων, η Βρετανία φαίνεται να επιλέγει μια διαφορετική προσέγγιση που στοχεύει στην ενίσχυση των τομέων στους οποίους έχει τεχνογνωσία.

Όπως παραδέχθηκαν Βρετανοί αξιωματούχοι, δεν θα είχε νόημα η Βρετανία να κατασκευάσει τα δικά της τεράστια εργοστάσια κατασκευής, όπως αυτά της TSMC, κορυφαίου παραγωγού μικροτσίπ παγκοσμίως.

Αντίθετα, οι Βρετανοί επικεντρώνονται σε άλλα τμήματα της βιομηχανίας των ημιαγωγών, όπως είναι η πνευματική ιδιοκτησία και ο σχεδιασμός αλλά και η παραγωγή τσιπ χωρίς πυρίτιο.

Το βρετανικό σχέδιο καθυστέρησε σημαντικά καθώς αναμενόταν να ανακοινωθεί από πέρυσι. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια στη χώρα οδήγησε σε καθυστερήσεις. Οι εταιρείες ημιαγωγών της χώρας είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής από την κυβέρνηση για τον κλάδο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Pragmatic Semiconductor, μιας startup με έδρα το Κέμπριτζ της Αγγλίας που παράγει τσιπ χωρίς πυρίτιο, η οποία προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι μπορεί να αναγκαστεί να μετακομίσει στο εξωτερικό εάν η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει σύντομα σχέδιο για τη βιομηχανία.

Στο ίδιο κλίμα και η IQE, μια εταιρεία παραγωγής μικροτσίπ στο cluster ημιαγωγών στο Νιούπορτ της Ουαλίας, που επίσης προειδοποίησε  ότι μπορεί να αναγκαστεί να μετεγκατασταθεί στις ΗΠΑ ή την ΕΕ εάν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει σύντομα.

Η ανακοίνωση του σχεδίου φαίνεται ότι αλλάζει αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας. Ο Σκοτ Γουάιτ, ιδρυτής της Pragmatic Semiconductor, δήλωσε ότι η δέσμευση για στήριξη ενός δισεκατομμυρίου λιρών από την κυβέρνηση – αν και μικρότερη σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα ΗΠΑ και ΕΕ – «φαίνεται στην πραγματικότητα ως ο σωστός αριθμός» που χρειάζεται η βιομηχανία της Βρετανίας. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει «να εφαρμοστεί με τον σωστό τρόπο».

Close-up view on a new semiconductor microchip in gloved hand of computer scientist. Modern technology and hardware development

Η θέση της Βρετανίας στην παραγωγή ημιαγωγών

Η Βρετανία αν και δεν διαθέτει τις τεράστιες παραγωγικές υποδομές άλλων παικτών, ειδικεύεται κυρίως στον σχεδιασμό, στην έρευνα και την κατασκευή προηγμένων σύνθετων ημιαγωγών. Το «πολυτιμότερο πετράδι στο στέμμα» της βρετανικής βιομηχανίας ημιαγωγών δεν είναι άλλη από την Arm. Η εταιρεία, με έδρα το Κέιμπριτζ, προσφέρει άδειες χρήσης τεχνολογιών ημιαγωγών για περίπου το 95% των smartphone παγκοσμίως.

Επίσης, η χώρα διαπρέπει στην ανάπτυξη ημιαγωγών κατασκευασμένων από γραφένιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή