Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε τις ΗΠΑ να αυξήσουν αμέσως ή να αναστείλουν το όριο χρέους τους, λέγοντας ότι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις έως τώρα διαπραγματεύσεις μπορεί να δημιουργήσουν μη αναστρέψιμους συστημικούς κινδύνους.

«Η αυθαιρεσία πάνω από το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν περαιτέρω, εντελώς αναπόφευκτο συστημικό κίνδυνο τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία σε μια εποχή που υπάρχουν ήδη ορατές πιέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ την Παρασκευή.

ΗΠΑ: Θέμα χρόνου η συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους

«Για να αποφευχθεί η επιδείνωση των καθοδικών κινδύνων, το ανώτατο όριο του χρέους θα πρέπει να αυξηθεί αμέσως ή να ανασταλεί από το Κογκρέσο», υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός στην αξιολόγησή του για τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις των χωρών μετά από συναντήσεις με νομοθέτες και δημόσιους αξιωματούχους.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2023, ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Με βάση αυτή τη νέα πρόβλεψη, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο +1,7%, αντί για 1,6%.

«Η αμερικανική οικονομία αποδείχτηκε ανθεκτική, παρά τους σημαντικούς περιορισμούς στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που επιβλήθηκαν το 2022», σχολίασε το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ο πληθωρισμός παραμένει ένα πρόβλημα που επιμένει».

Διαπραγματεύσεις

Η προειδοποίηση του ταμείου έρχεται καθώς οι διαπραγματευτές των Ρεπουμπλικανών και του Λευκού Οίκου πλησιάζουν σε συμφωνία  για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ.

ΗΠΑ: Τι θα συμβεί χωρίς συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ [ερωτήσεις – απαντήσεις]

Οι αναφορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σύγκλιση μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, για μια αύξηση στο όριο του δημοσιονομικού χρέους για δύο χρόνια. Αν όντως επιτευχθεί αυτή η συμφωνία τότε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα οδηγηθεί με αυξημένο το όριο χρέους της στις προεδρικές εκλογές το 2024. Εντέλει να επιτευχθεί η συμφωνία, τότε το όριο χρέους των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 3,5 και 4 τρισ. δολαρίων.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές δείχνει να γεφυρώνεται και οι διαφορές που το είχαν δημιουργήσει οδεύουν προς επίλυση.

Υπενθυμίζεται, ότι η μεγάλη διαφωνία έγκειτο στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, κάτι στο οποίο εμμέναν οι Ρεπουμπλικανοί. Από τη μεριά τους οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν, απαιτούσαν την αύξηση του ορίου χρέους ειδάλλως όπως έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κατόπιν της 1ης  Ιουνίου θα αναγκάζονταν να κηρύξουν στάση πληρωμών. Κάτι που στο παρελθόν δεν έχει συμβεί ποτέ και ένα ενδεχόμενο το οποίο θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.