Πολύ κοντά -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- βρίσκονται πλέον οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, μια συμφωνία η οποία ενδέχεται να προκύψει ακόμη και σήμερα Παρασκευή.

ΗΠΑ: Τι θα συμβεί χωρίς συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ [ερωτήσεις – απαντήσεις]

Οι αναφορές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κάνουν λόγο για σύγκλιση μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, για μια αύξηση στο όριο του δημοσιονομικού χρέους για δύο χρόνια. Αν όντως επιτευχθεί αυτή η συμφωνία τότε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα οδηγηθεί με αυξημένο το όριο χρέους της στις προεδρικές εκλογές το 2024. Εντέλει να επιτευχθεί η συμφωνία, τότε το όριο χρέους των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 3,5 και 4 τρισ. δολαρίων.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές δείχνει να γεφυρώνεται και οι διαφορές που το είχαν δημιουργήσει οδεύουν προς επίλυση.

Υπενθυμίζεται, ότι η μεγάλη διαφωνία έγκειτο στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών, κάτι στο οποίο εμμέναν οι Ρεπουμπλικανοί. Από τη μεριά τους οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν, απαιτούσαν την αύξηση του ορίου χρέους ειδάλλως όπως έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις και κατόπιν της 1ης  Ιουνίου θα αναγκάζονταν να κηρύξουν στάση πληρωμών. Κάτι που στο παρελθόν δεν έχει συμβεί ποτέ και ένα ενδεχόμενο το οποίο θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Τα σημερινά δημοσιεύματα έχουν περικλύσει τη Wall Street και τους επενδυτές με ένα κλίμα αισιοδοξίας, προσφέροντας απλόχερα ώθηση στις αμερικανικές μετοχές. Περί τις 18:00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones ενισχύεται περί του 1%, ο S&P 500 προσεγγίζει το +1,20%, με τον Nasdaq να αγγίζει το +1,70%.

Τα επιμέρους σημεία

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί μπήκαν σε μια λογική του «δούναι και λαβείν».

Η κυβέρνηση ήθελε αύξηση του ορίου χρέους, η αντιπολίτευση είχε ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι θα συναινέσει μόνο σε περίπτωση που περιορισθούν οι κυβερνητικές δαπάνες.

Ένα θέμα το οποίο αναδείχθηκε εκ των κυριοτέρων στις διαπραγματεύσεις, ήταν η μείωση της ενίσχυσης ύψους 80 δισ. δολαρίων των αμερικανικών φορολογικών αρχών, κεφάλαια τα οποία είχε εγκρίνει το Κογκρέσο προκειμένου η αμερικανική εφορία να εκσυγχρονίσει την τεχνολογία της και ενισχύσει το ελεγκτικό της έργο.

Η κυβέρνηση υποστήριζε ότι τα κεφάλαια ήταν απαραίτητα προκειμένου να κλείσει ένας δεκαετής κύκλος φθοράς των φορολογικών αρχών. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατείνονταν ότι τα χρήματα αυτά το μόνο που θα έκαναν ήταν να ενταθούν οι έλεγχοι στους μικρομεσαίους πολίτες και επιχειρηματίες, επιβαρύνοντας τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε πρώτη φάση έχει συμφωνηθεί τα 80 δισ. δολάρια να μειωθούν κατά 10 δισ. δολάρια.

Οι συνομιλίες για τον καθορισμό του ύψους των δαπανών αφορούσε επίσης τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι αμυντικές δαπάνες, τα επιδόματα των βετεράνων και τα μη αμυντικά προγράμματα, όπως η προσχολική εκπαίδευση και η έρευνα για τον καρκίνο.

Η επερχόμενη συμφωνία θα αυξήσει τη χρηματοδότηση σε κάποιες δαπάνες στους στρατιωτικούς και στους βετεράνους, ενώ ουσιαστικά θα κρατήσει τις μη απαραίτητες δαπάνες στα επίπεδα του τρέχοντος έτους,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή