Κυρώσεις σε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας η αξία των οποίων ξεπερνάει τα 200 δισ. ευρώ έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τότε που η Μόσχα αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία.
Τα νέα αυτά στοιχεία για τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την εφαρμογή του δέκατου κατά σειρά πακέτου κυρώσεων των Βρυξελλών προς τη Ρωσία. Ένα πακέτο στο πλαίσιο του οποίου οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να δημοσιοποιήσουν στοιχεία αναφορικά με τα assets της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που έχουν στα βιβλία τους.
Τέλος τα γυαλιά και οι…μασέλες made in USA στη Ρωσία – Τι προβλέπουν οι νέες κυρώσεις
Η δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων έρχεται επίσης σε μια περίοδο κατά την οποία οι συζητήσεις αναφορικά με τη χρήση αυτών των περιουσιακών στοιχείων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
«Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει ότι η Ρωσία θα πληρώσει για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κρίστιαν Γουίγκαντ, ο οποίος επιβεβαίωσε τα νούμερα αυτά. Γι’ αυτό, όπως συμπλήρωσε, η Ε.Ε. «διερευνά τρόπους για χρήση των παγωμένων και ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων ρωσικής προέλευσης για αυτόν τον σκοπό».
Η Ε.Ε. έχει επίσης παγώσει ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία από φυσικά και νομικά πρόσωπα αξίας 24,1 δισ. ευρώ, τα οποία επίσης υπόκεινται σε κυρώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από περισσότερους από 14 μήνες. Οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 1.500 πρόσωπα, έχουν περιορίσει τις εξαγωγές σε εκατοντάδες αγαθά και τεχνολογίες και έχουν βάλει στο στόχαστρο πολλές από τις βασικές πηγές εσόδων της Μόσχας. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δυσκολεύονται να βρουν και να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων κροίσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.
Από τη μεριά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τη Σουηδία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε., «για να προχωρήσουν οι συζητήσεις» σχετικά με τις προτεινόμενες επιλογές για τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τον Γουίγκαντ.
Συνομιλίες για το θέμα αυτό διεξάγει επίσης η Ε.Ε. με τους συμμάχους της, «για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο συντονισμό σε διεθνές επίπεδο», όμως «αυτές οι σκέψεις είναι τόσο νομικά όσο και τεχνικά περίπλοκες», όπως σημείωσε. Παράλληλα προσέθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της χρήσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στην επόμενη συνάντησή τους η οποία είναι προγραμματισμένη για τα τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η υποχρέωση της υποβολής έκθεσης σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας έχει τεθεί σε ισχύ σε ολόκληρη την Ε.Ε. από τις 12 Μαΐου, παρέχοντας περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι διακρατείται.
Να σημειωθεί επίσης, ότι η Ε.Ε. εξετάζει τον καταρτισμό κανόνων για την κατάσχεση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων που υπόκεινται σε κυρώσεις σε περίπτωση που εντοπίζονται ποινικά αδικήματα, επεκτείνοντας τον κατάλογο των αδικημάτων, όπως το ξέπλυμα χρήματος και τη διαφθορά.
Latest News
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Ποιες είναι προτεραιότητες Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες
Οι πέντε κορυφαίες προτεραιότητές του Ντόναλντ Τραμπ για τις πρώτες 100 ημέρες στο Οβάλ γραφείο
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ