«Θέσεις μάχης» λαμβάνουν οι επιχειρήσεις με έδρα χώρες της κεντρικής Ευρώπης, προετοιμαζόμενες να αναλάβουν έργα ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανίας μόλις σιγήσουν τα όπλα.

Ουκρανία: Παρέμβαση ηγετών της Αφρικής για ειρήνευση με τη Ρωσία

Προς το παρόν, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται, οι κεντροευρωπαϊκές εταιρείες αναζητούν τοποθεσίες, υπογράφουν συμβάσεις και δρομολογούν έργα για την «επόμενη ημέρα», γνωρίζοντας ότι θα «τρέξουν» projects αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κερδισμένοι, αυτοί που «δεν φοβούνται να πάμε στην Ουκρανία»

Βεβαίως, κάποια έργα ήδη «τρέχουν» στην Ουκρανία, όμως προς το παρόν αφορούν βασικές υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από το σφυροκόπημα των Ρώσων. Η ανάμειξη όμως ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε αυτά τα έργα δημιουργεί δεσμούς και ανοίγει τον δρόμο για την «επόμενη ημέρα», της εντατικής ανοικοδόμησης.

Όπως το έθεσε ένας Τσέχος κυβερνητικός απεσταλμένος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, οι χώρες που θα εμπλακούν θα είναι αυτές «που δεν φοβούνται να πάμε στην Ουκρανία ήδη από τώρα».

Σύμφωνα με το Reuters, η τσεχική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να δαπανά 500 εκατομμύρια κορώνες (23,5 εκατομμύρια δολάρια) κάθε χρόνο έως το 2025 για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να εργαστούν στη χώρα και βοηθά τις εταιρείες της να δημιουργήσουν επαφές με Ουκρανούς αξιωματούχους μέσω περιφερειακών εμπορικών αποστολών.

«Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η ουκρανική αγορά θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για το μέλλον», δήλωσε ο Τσέχος αξιωματούχος, ο οποίος αναμένει ότι τα έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρείες της χώρας του από την Ουκρανία θα αυξηθούν κατά πολλαπλάσιο τρόπο τα επόμενα χρόνια. «Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, τουλάχιστον η πρώτη φάση της, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», είπε.

Τι διακυβεύεται

Το διακύβευμα είναι υψηλό: Το κόστος της ανοικοδόμησης είναι πιθανό να ανέλθει σε 411 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 2,6 φορές το εκτιμώμενο ΑΕΠ της Ουκρανίας το 2022, σύμφωνα με κοινή εκτίμηση της Ουκρανίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η πολωνική τράπεζα Pekao SA εκτίμησε ότι η ανοικοδόμηση θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία της γειτονικής Πολωνίας έως και 189 δισεκατομμύρια ζλότυ (45,6 δισεκατομμύρια δολάρια), ή περίπου 3,8% του ΑΕΠ.

«Όταν τελειώσει ο πόλεμος, τα χρήματα θα πάνε στην Ουκρανία και θα είναι μια πολύ μεγάλη κατασκευαστική αγορά, ίσως μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Leszek Golabiecki, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της πολωνικής κατασκευαστικής εταιρείας Unibep.

Τσεχία και Πολωνία

Η ισχυρή στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη της Ουκρανίας από την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις των δύο κεντροευρωπαϊκών χωρών – όπως και οι παραπλήσιοι πολιτισμικοί κώδικες των χωρών της περιοχής.

Η τσεχική εταιρεία περιβαλλοντικών υπηρεσιών Dekonta αναζητά τοποθεσίες για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας νερού, δήλωσε το μέλος του εποπτικού συμβουλίου Pavel Mothejl., που πρόσφατα επισκέφθηκε το Ντιπροπετρόφσκ, κοντά στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία.

«Θα θέλαμε να κάνουμε 11 σταθμούς επεξεργασίας νερού και (ετοιμάζουμε) έργα απολύμανσης για όταν τελειώσει ο πόλεμος», δήλωσε ο Mothejl, η εταιρεία του οποίου έχει ένα έργο σε εξέλιξη και ένα άλλο στα σκαριά. «Όπου κι αν πάτε στα χωριά υπάρχει ζήτηση».

Περισσότερες από 2.300 πολωνικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν σε έργα ανασυγκρότησης στο πλαίσιο προγράμματος του Πολωνικού Οργανισμού Επενδύσεων και Εμπορίου, κυρίως εταιρείες στον τομέα των κατασκευών και των δομικών υλικών.

Η Πολωνία βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με εκπροσώπους από χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία για να συνεργαστούν με πολωνικές εταιρείες που είναι πιο εξοικειωμένες με την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του κρατικά χρηματοδοτούμενου οργανισμού στο Κίεβο, Κάρολ Κούμπιτσα.

«Χτίζουμε σχέσεις με τις τοπικές κυβερνήσεις, διότι θέλουμε να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση από τη βάση», είπε. «Η πρόκληση είναι και θα είναι το πώς θα στείλουμε με ασφάλεια υπαλλήλους για να εκτελέσουν εργασίες».

Οι δυσκολίες

Όπως τονίζει το Reuters, οι ξένες εταιρείες που εργάζονται στη χώρα πρέπει να αντιμετωπίζουν τακτικά τις σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορικές επιδρομές, ενώ ορισμένες απασχολούν στρατιωτικούς συμβούλους.

«Έχουμε εγκαταστήσει μια εφαρμογή συναγερμού αεροπορικής επιδρομής στα κινητά μας τηλέφωνα», δήλωσε ο Jaroslav Camfrla, διευθυντής έργου της τσεχικής εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης Block CRS, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουκρανία για να μετρήσει τη ζήτηση για τους θαλάμους αποστειρωμένης χειρουργικής και τις κινητές νοσοκομειακές μονάδες της.

Όσον αφορά την Πολωνία, τα μεγάλο μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία (530 χιλιόμετρα) θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα φυσικό κόμβο εφοδιασμού για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης χώρας.

«Αναμένουμε ότι τα πολωνικά προϊόντα θα είναι η πρώτη επιλογή και έχουμε επίσης το πλεονέκτημα του κόστους μεταφοράς επειδή είμαστε πιο κοντά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Krzysztof Krempec, πρόεδρος της Mercor, κατασκευάστριας εταιρείας συστημάτων πυροπροστασίας, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη δυναμικότητα του εργοστασίου της στο Lviv της δυτικής Ουκρανίας.

Ανησυχία για τη διαφθορά

Πάντως, παρά την αισιοδοξία, ανησυχία προκαλεί η εκτεταμένη διαφθορά στην Ουκρανία: Ενώ πολλές επιχειρήσεις της κεντρικής Ευρώπης βλέπουν μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στη γενιά, η πρόοδος θα εξαρτηθεί από την ικανότητα του Κιέβου να επιδείξουν διαφάνεια, δήλωσε ο Wieslaw Nowak, διευθύνων σύμβουλος της πολωνικής κατασκευαστικής εταιρείας ZUE.

Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας τοποθετεί την Ουκρανία στην 116η θέση, πολύ κάτω από τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ουκρανία έχει θέσει ως προτεραιότητα τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της δωροδοκίας καθώς επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Εάν δεν υπάρχει διαφάνεια στις οικονομικές διαδικασίες, δίκαιοι διαγωνισμοί, διαφανείς δαπάνες και διακανονισμός αυτών των κονδυλίων, κανείς δεν θα επενδύσει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Nowak. «Αυτή είναι η κύρια πρόκληση για το Κίεβο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή