Αντιπροσωπεία των Νήσων Κέιμαν επισκέφθηκε τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ αυτόν τον μήνα για να προωθήσει τα σχέδια της για τη δημιουργία γραφείων σε μία από τις δύο πόλεις, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Τα νησιά Κέιμαν αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ να ανταγωνιστούν τον μέχρι πρότινος κορυφαίο φορολογικό παράδεισο, ως προτιμώμενοι προορισμοί για τα hedge funds της Ασίας και πολλών μεμονωμένων δισεκατομμυριούχων.

Κίνα-Σιγκαπούρη: Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την οικονομική ανάπτυξη

Η επίσκεψη

Αυτόν τον μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Υπηρεσιών των Νήσων Κέιμαν, André Ebanks, επισκέφθηκε τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ για να προωθήσει τα σχέδια για τη δημιουργία γραφείου σε ένα από τα δύο ασιατικά χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Σύμφωνα με έκθεση των Financial Times, αυτή θα ήταν η πρώτη βάση των Νήσων Κέιμαν στην Ασία και οι αξιωματούχοι της θα βοηθούσαν τους επενδυτές να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν κεφάλαια με βάση την επικράτεια της Καραϊβικής.

Στους φορολογικούς παραδείσους Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ

Η κίνηση έρχεται αφότου τόσο η Σιγκαπούρη όσο και το Χονγκ Κονγκ ενέκριναν νέες δομές κεφαλαίων που προσφέρουν στους διεθνείς επενδυτές έναν τρόπο να προστατέψουν τα χρήματά τους με ελάχιστη φορολόγηση.

Η αγορά των νέων «εταιρειών μεταβλητού κεφαλαίου» της Σιγκαπούρης έχει εκραγεί από το 2020, με 889 να έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής – ένας ρυθμός που λένε οι επενδυτές έχει αιφνιδιάσει ακόμη και τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς τα κινεζικά χρήματα πλημμυρίζουν την πόλη-κράτος.

Εν τω μεταξύ, η υιοθέτηση των «εταιρειών κεφαλαίων ανοικτού τύπου» του Χονγκ Κονγκ ήταν πιο αργή, αλλά 64 ιδρύθηκαν το 2022, συγκριτικά με τις 40 ένα χρόνο νωρίτερα.

Αν και υπάρχουν πολύ περισσότερα τέτοια επενδυτικά οχήματα στα νησιά Κέιμαν, αξιωματούχοι στη βρετανική υπερπόντια επικράτεια πιστεύουν ότι η θέση τους θα μπορούσε να απειληθεί από τον πρόσφατο ανταγωνισμό.

Τι θα επιλέξουν

Οι Νήσοι Κέιμαν σχεδίαζαν να δημιουργήσουν ένα γραφείο στην Ασία «εδώ και χρόνια», αλλά η ταχεία απορρόφηση των οχημάτων της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ έχει μετατρέψει το ενδιαφέρον σε επιτακτική ανάγκη.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη, η αντιπροσωπεία των Νήσων Κέιμαν συναντήθηκε με στελέχη hedge funds, δικηγόρους και εμπορικούς φορείς, σύμφωνα με πηγές των FT.

Μεταξύ των δύο ασιατικών πόλεων, η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά και η επιρροή του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου θα το έκαναν μέχρι πρόσφατα την προφανή επιλογή για το γραφείο των Νήσων Κέιμαν.

Ωστόσο, οι FT σημειώνουν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών και επενδυτικών ταμείων έχουν μετεγκατασταθεί στη Σιγκαπούρη τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.