Τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή ακίνητης περιουσίας για ξένους αγοραστές μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων αγορών, έχει πλέον η Σιγκαπούρη, η οποία διπλασίασε χθες το εν λόγω «χαράτσι».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg οι αρχές της ασιατικής χώρας αποφάσισαν την αύξηση του ειδικού τέλους για όσους αγοράζουν σπίτι στη Σιγκαπούρη και είναι υπήκοοι τρίτων χωρών και η φορολογία αυτή τοποθετεί τη Σιγκαπούρη πολύ υψηλότερα σε σχέση με εκείνες άλλων διεθνών κόμβων, όπως το Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αυτό όχι μόνο θα αποτρέψει εν μέρει, αλλά θα βάλει σίγουρο φρένο στις επενδύσεις» στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ο Mark Elliott, επικεφαλής διεθνών πωλήσεων κατοικιών στη Savills στο Χονγκ Κονγκ. «Είναι κάτι το υπέροχο για το Λονδίνο, τις ΗΠΑ και άλλες αγορές».

«Φωτιά» τα ενοίκια στη Σιγκαπούρη – Δύσκολη η εδραίωση σε χρηματοικονομικό κέντρο

Για μια αγορά ακινήτου αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων, ένας ξένος αγοραστής θα πρέπει να πληρώσει φόρους 65% στη Σιγκαπούρη, συμπεριλαμβανομένων άλλων εισφορών, σε σύγκριση με περίπου 4% στη Νέα Υόρκη και 15% στο Λονδίνο, σύμφωνα με στοιχεία της Savills. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 3,25 εκατομμύρια δολάρια.

Η πόλη-κράτος έχει επίσης περίπου διπλάσιο φορολογικό συντελεστή από το Χονγκ Κονγκ και το Βανκούβερ, που αύξησαν τους δασμούς σε ξένους αγοραστές, αφού προηγούμενες εισροές χρημάτων, ιδιαίτερα από την ηπειρωτική Κίνα, συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών των ακινήτων.

Σύγκριση φορολογικών συντελεστών για ακίνητο αξίας 5 εκατ. δολ.

«Χαμογελάει» το Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ θεωρείται ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την αλλαγή πολιτικής της Σιγκαπούρης, επειδή περισσότεροι Κινέζοι στην ηπειρωτική χώρα ενδέχεται να αγοράσουν πολυτελή οικιστικά ακίνητα στην περιοχή, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Ενώ το Χονγκ Κονγκ χρεώνει 30% τέλη χαρτοσήμου για αγορές σπιτιού από αλλοδαπούς, όσοι αργότερα γίνουν μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να λάβουν επιστροφή χρημάτων ως μέρος των προσπαθειών της πόλης να προσελκύσει ταλέντα.

Την ίδια ώρα, επαγγελματίες που μετακόμισαν στη Σιγκαπούρη τα τελευταία χρόνια από το Χονγκ Κονγκ και την Ινδία δηλώνουν πλέον έτοιμοι να μετακομίσουν στην Αυστραλία, λόγω του χαμηλότερου κόστους ζωής. Κτηματομεσίτες που μίλησαν στους FT παραδέχονται ότι υπάρχει πλέον σημαντικό πρόβλημα με τις τιμές των διαμερισμάτων, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό που καταγράφεται είναι απλώς μια εξισορρόπηση μετά από αρκετά χρόνια μειωμένων ενοικίων. Όμως οι αυξήσεις που αγγίζουν ακόμα και το 100%, καθιστούν για πολλούς μη βιώσιμη την επιλογή παραμονής στην μικροσκοπική πόλη-κράτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή